logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie wyrzutnią piłek przez AVR - wyświetlacz i diody, AVR czy Arduino?

maciek1221 31 Paź 2015 20:06 1347 10
  • #1 15111622
    maciek1221
    Poziom 18  
    Ocena: 24
    Witam,
    wykonałem wyrzutnię piłek, która jest uruchamiana poprzez chwilowe wciśnięcie mikrowłącznika przez piłkę.
    Chciałbym to troszkę rozwinąć i dołożyć do tego wyświetlacz i diody, które spełnią funkcje:

1)Diody:
    a) dioda zielona - urządzenie włączone
    b) dioda czerwona - silnik aktywny

2) Wyświetlacz:
    a) po włączeniu wyświetli napis powitalny, następnie przejdzie w tryb oczekiwania,
    b) nie ma piłki, wyświetla napis 'czekam na piłkę',
    c) piłka wpada, uruchamia silnik i przez 5 sekund wyświetlany jest napis 'wyrzucono piłkę'.

Czy jest sens bawić się w robienie układów na avr'ach, czy może od razu zakupić arduino i wyświetlacz do tego(wtedy wystarczy wgrać program?)? Moje doświadczenia z elektroniką to kilka projektów diy na mikrokontrolerach i naprawa płyt głównych w laptopach.
    Czy ktoś mógłby mnie poprowadzić, jak to zrobić? Z programowani (pisanie programów) jestem totalnie zielony, ale może dałoby się połączyć 2-3 programy już istniejące..

Pozdrawiam.
  • #2 15111668
    linuxtorpeda
    Poziom 26  
    Ocena: 295
    Jeśli chcesz szybko osiągnąć efekt, to myślę, że Arduino będzie dobrym wyborem - będziesz miał gotowy sprzęt i biblioteki ułatwiające tworzenie kodu.
  • #3 15111760
    maciek1221
    Poziom 18  
    Ok, z tego co czytam w tym momencie, to na arduino jest dużo łatwiej.

Załóżmy, że wybieram arduino, to jaki należy zrobić układ, który da radę sterować silnikiem wycieraczek (12V i duży amperaż)? Chodzi mi o jak najprostszy układ, silnik będzie tylko włączany, żadnych obrotów wstecznych, czy różnych prędkości... Te układy do sterowania silnikami, które oglądam, są albo strasznie nakombinowane, albo proste, ale dla silników max 0,6A...
  • #4 15111885
    linuxtorpeda
    Poziom 26  
    Ocena: 295
    Trudno zdalnie doradzić konkretne rozwiązanie, bo to zależy od parametrów sterowanego urządzenia. W ogólności zastosowałbym jakiś push-pull driver z MOSFETem w stopniu wyjściowym.

Ew. sprawdź, czy istnieją jakieś shieldy, które będą odpowiadały Twoim oczekiwaniom, np. https://www.sparkfun.com/products/10618 lub https://www.arduino.cc/en/Main/ArduinoMotorShieldR3
  • #5 15112922
    treker
    Poziom 25  
    Ocena: 250
    @maciek1221 również polecam w tej sytuacji Arduino. Ominiesz większość problemów związanych ze sprzętem i będziesz mógł zająć się oprogramowaniem swojego urządzenia.

Wybrałeś już czujnik, którym wykrywasz obecność piłki?
  • #6 15113614
    maciek1221
    Poziom 18  
    Urządzenie działa w ten sposób:
    piłka zostaje wrzucona do wyrzutni, naciska na zapadkę z microswitchem i silnik zaczyna kręcić kołem, na którym jest ramię uderzające w piłkę. Po tym jak piłka zostaje wyrzucona, switch się rozłącza i silnik przestaje kręcić.
    W tej sytuacji widzę dwa rozwiązania:
    1) zostaję przy tym rozwiązaniu, switch wysyła informację arduino, a arduino wysyła sygnał silnikowi że ten ma się kręcić. Po wystrzeleniu piłki switch się rozłącza i daje sygnał arduino, że ma wyłączyć silnik. Wiem, że jest to dokładanie bezsensownej roboty, ale w końcu to inżynierka...

2) zastępuję switch czujnikiem ruchu (widzę gotowe moduły na arduino): piłka mija czujnik, i silnik już zaczyna kręcić, gdy piłka wylatuje, wyłącza czujnik i silnik dopiero przestaje kręcić (wszystko odbywa się szybciej, bo silnik naciąga sprężynę jeszcze jak piłka toczy się na swoje miejsce).

Główny problem jest taki, że od wczoraj przeszukuję inne fora i mało osób używa silnika od wycieraczek z arduino. Ja potrzebuję jakiegoś łatwego i nie koniecznie taniego rozwiązania, aby za pomocą arduino uruchamiać silnik, żadnych regulacji obrotów, kierunku itd.

Kolejna sprawa jest taka, że nie mam pojęcia o programowaniu, jedyne kody jakie znam to html i jakieś proste programy w pascalu. Dlatego chciałbym się posłużyć gotowymi programami, które będzie trzeba przerobić w celu dostosowania do moich potrzeb.
  • #7 15116032
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 15116386
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 15118799
    maciek1221
    Poziom 18  
    Cóż, już mam pewien pomysł, jak rozwiązać sterowanie za pomocą procesora. Dzięki za wasze propozycje.

Skoro już rozmawiamy, to prosiłbym o podpowiedź - czy czujnik ruchu na podczerwień, zareaguje na ruch piłki?
    Chciałbym jakoś zastąpić ten microswitch i szukam najprostszego czujnika ruchu. Najlepiej do samodzielnego wykonania.
  • #10 15121147
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 15121229
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zbudował wyrzutnię piłek, która uruchamia się po naciśnięciu mikrowłącznika przez piłkę. Chce dodać diody sygnalizacyjne (zielona - włączone, czerwona - silnik aktywny) oraz wyświetlacz, który pokaże różne komunikaty w zależności od stanu urządzenia. Dyskutanci sugerują użycie Arduino ze względu na łatwość programowania i dostępność bibliotek. Wskazują na potrzebę prostego układu do sterowania silnikiem wycieraczek (12V), proponując zastosowanie drivera MOSFET lub gotowych shieldów, takich jak Arduino Motor Shield R3. Użytkownik rozważa zastąpienie mikrowłącznika czujnikiem ruchu, jednak doradzono mu użycie czujników obecności, które lepiej zareagują na piłkę. Wskazano również na możliwość użycia podczerwieni do detekcji piłki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA