wacek.wacek wrote: Witam. Chciałem na arduino zbudować tester elektryczny podający ze 3 impulsy np 2ms 3 ms i 5ms. Szukam jakiegoś gotowca bo troszkę pisania tam jest. .
Chcesz zaoszczędzic na papiere czy atramencie?
wacek.wacek wrote:
Proszę o jakieś sugestię gdzie szukać i pytania.
90% sukcesu na otrzymanie trafnej odpowiedzi, to umiejętnośc zadania pytania....
wacek.wacek wrote:
Dodam ze mam caly moduł z wyswietlaczem tym lcd dwulinijkowym.
Jak napisałem jakiś błąd to przepraszam.
Jeszcze nic nie napisałeś, więc nie masz błędu.(!)
Napisz chocby kawałek kodu, zawsze ktoś cos doda, uzupełni, poprawi sam dopiszesz (?) i w efekcie będziesz miał możliwie fukcjonujący code.
Jak często te impulsy mają sie generowac?
Czy maja to byc pojedyncze impulsy, czy też określony ciąg/ (generowana fala impulsów)?
Czym maja one byc wyzwalane/poczatkowane i w jakich odstępach występowac?
W jaki sposób chcesz przełączac generator z jednego trubu na drugi, /trzeci.
Który z parametrów i w jaki sposób chcesz regulowac: czas trwania (2,3,5 msec), czy częstotliwośc ich generowania.. (potencjometrem , czy skokowe zdefiniowane wartości) ?
Na jakim napięciu pracuje twój wtryskiwacz, i jaki jest wymagany sygnał dla jego otwarcia?
Czy ten opcjonalny display/wyświetlacz posiada adapter I2C, czy jest to "golec"?
Dla takiej akcji możesz zacząc od skonfigurowania jednego z timerów (prawdopodobnie Timer1) w trybie :"Phase Correct PWM Mode ", gdzie wszystkie paramery ustawisz i będzie pracowac bez udziału processora.
Processor wykorzystasz do obsługi LCD i do doraźnej zmiany parametrów pracy timera , jako funkcje pomocnicze; ewentualnie do obsługi ADC jeżeli zastosujesz w systemie potencjometr,/druga ewentualnośc - encoder - dla wyboru opcji w rozbudowanym menu. Wtedy, wszystkie parametry możesz zmieniac encoderem...
e marcus