logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program do sterowania wtryskiwaczem CR do testera ręcznego.

wacek.wacek 06 Cze 2019 22:50 1170 11
REKLAMA
  • #1 17999799
    wacek.wacek
    Poziom 29  
    Ocena: 284
    Witam. Chciałem na arduino zbudować tester elektryczny podający ze 3 impulsy np 2ms 3 ms i 5ms. Szukam jakiegoś gotowca bo troszkę pisania tam jest. Proszę o jakieś sugestię gdzie szukać i pytania. Dodam ze mam caly moduł z wyswietlaczem tym lcd dwulinijkowym. Jak napisałem jakiś błąd to przepraszam. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 17999951
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 17999983
    wacek.wacek
    Poziom 29  
    Przełączanie skokowe bez potencjometru. Wyswietlacz nie golas tylko kompletny z przyciskami. Czas moze być coś np co 1000ms miedzy włączeniem czasu 2 3 lub 5 ms . Ewentualnie wyzwalanie pracy wtrysku przyciskiem. Na razie wtryskiwacz będzie pracował na napięciu auta. Elektronikę ogarnę. Na wyjściu będzie wzmacniacz który mam w generatorze PWM o obciażalności bodajże 80 amper czy sto już nie pamiętam. Tylko wstawię pomiędzy cyfrowym generatorem a koncówka wzmacniacza np rozłączalne gniazdo małego jacka i wykorzystam ten wzmacniacz na mosfetach chłodzony wentylatorem i zabezpieczony termikiem.
    Po prostu zerknal bym na gotowca. Pozmieniał piny ewentualnie w programie do procesora. Ewentualnie zastosował inny procesor .W tej chwili ma arduino mikro z gotowym bootladerem i wejsciem mikro usb. Wszystko do dogrania.
  • #4 18000432
    LChucki
    Poziom 31  
    Ocena: 379
    wacek.wacek napisał:
    Dodam ze mam caly moduł z wyswietlaczem tym lcd dwulinijkowym.

Co to za moduł?
    Co ma robić LCD w tak prostym urzadzeniu?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 18000568
    LChucki
    Poziom 31  
    Ocena: 379
    wacek.wacek napisał:
    Pokazywać np który czas jest aktualnie stosowany.

Do tego wystarczyło by kilka LED-ów, ale ok, ma być bajer.

Nadal nie odpowiedziałeś na pytanie, co to za moduł z LCD i klawiaturą?
    Jak więc można pomóc gdy się nie wie jakie układy peryferyjne masz?
    Szklana kula jest w konserwacji więc ja nie potrafię pomóc, bo liczba możliwych opcji jest ogromna.
  • REKLAMA
  • #7 18000770
    ArtGateOne
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Ten moduł to pewnie coś typu keypad Shield

Do obsługi wyświetlacza używasz biblioteki Liquid Crystal.

Wszelkie informacje jak podłączyć i które piny odpowiadają za co, wraz z przykładowym kodem znajdziesz na stronie sklepu z takim modułem lub na stronie producenta.

Przykładowy kod:
    https://www.velleman.eu/downloads/files/downloads/sketchvma203.ino

Gdzie szukać informacji.

Wszystko masz praktycznie w przykładach w Arduino IDE.
    Uruchamiasz oprogramowanie Arduino i ładujesz przykład.
    Plik/przykłądy/01Basics/AnalogReadSerial (przydatny do odczytu stanu przycisków shielda)
    Plik/przykłądy/01Basics/blink (ustawienie pinu jako wyjście i sterowanie nim - użycie delay(ms))
    Plik/przykłądy/LiquidCrystal/HelloWorld (obsługa wyświetlacza LCD, należy poprawić tylko nr pinów) np const int rs = 8, en = 9, d4 = 4, d5 = 5, d6 = 6, d7 = 7;
    Oczywiście wszystko zależy jak podłączysz moduł do swojego arduino (około 9/10 kabelków) powodzenia.

Informacji szuukaj też na https://www.arduino.cc/en/Reference/Libraries
    oraz na necie np YT - jest tego na prawdę bardzo dużo
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 18001175
    wacek.wacek
    Poziom 29  
    To jest ten moduł wyswietlacza na zdjęciu.
    Spróbuje coś wyrzezbić. I dam znać jak wyszło. Docelowo myślę o pompie CR napędzanej silnikiem do kompletu.
    Załączniki:
    • Program do sterowania wtryskiwaczem CR do testera ręcznego. IMG_20190607_183434.jpg (529.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #9 18001407
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 18001429
    wacek.wacek
    Poziom 29  
    Na te niepodłączone przewody nie ma co patrzeć. Używane to było do rożnych celów m in do programowania atmegi. A mikro nie musi byc docelowo. Zakupiłem je bo ma być wykorzystane do zrobienia emulatora czujnika oleju. Calkiem mozliwe ze wykorzystam sam procesor . To właściwie dziesiąta sprawa. Napewno będzie ten wyswietlacz. A procesor jaki mi się nawinie. I nie bedzie tej kabloteki.
  • Pomocny post
    #11 18001939
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje zbudować tester elektryczny na bazie Arduino, który generuje impulsy o długości 2 ms, 3 ms i 5 ms. Szuka gotowego rozwiązania, które można dostosować do swojego projektu, w tym wykorzystania modułu LCD z przyciskami. W odpowiedziach poruszono kwestie dotyczące przełączania impulsów, zasilania wtryskiwacza oraz użycia wzmacniacza PWM. Użytkownik zamierza użyć Arduino Micro, ale rozważa również inne procesory. Wskazówki dotyczące podłączenia modułu LCD oraz przykłady kodu zostały podane, a także zasugerowano użycie Arduino Uno dla uproszczenia połączeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA