logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie głośniki do radia Unitra ZODIAK? Optymalna moc i model głośników

exponat 09 Cze 2005 23:15 3156 38
REKLAMA
  • #1 1564813
    exponat
    Poziom 14  
    Witam wszystkich

Mam malutki problem, mam radio unitry "ZODIAK". na nim napisane jest , że można podłączyć głośnik 15 Wattowy i na takich to gra. Lecz ostatnio kolega przyniósł mi głośnik niskotonowy o mocy RMS 40W i głośnik grał tak ostro że aż myślałem ze te swoje wywale przez okno. Bass walił tak ostro że aż cały dom się prawie rozpadal...no poprostu niesamowite uczucie...serce wyskakiwało i rozrusznik nie był potrzebny ;-)
    i tu mam takie pytanie....ile w rzeczywistości moge mocy wyciągnąć z tego sprzętu? jakie głośniki do niego najlepiej podłączyć??

z góry dziękuje za odpowiedz.
  • REKLAMA
  • #2 1564888
    adammc

Poziom 26  
    Ocena: 100
    jak sobie sprawisz więkrze kolumny to kolega po pewnym czasie przyniesie mocniejszy wzmacniacz i ten ci sie znudzi i bedziesz pytał jaki wzmak do tych kolumn --to taki żart ale taka jest prawda że nawet jak zdobędziesz kolumny o mocy 40 wat to serce będzie cię bolało że można wyciągnąć z nich więcej
    no ale cóż skoro chcesz jakieś fabryczne a tanie to możesz popytać o jakieś wysłużone altusy 70
    bo mniejszych to chyba sensu nie ma
    no a robić kolumny specjalnie do takiego wzmaka jak posiadasz to może się nie opłacić

może spróbuj od kolegi odkupić to co przyniósł skoro ci się podoba jak to gra...
  • #3 1564999
    exponat
    Poziom 14  
    Nie sprzeda chamek jeden, juz go o to pytalem, co ciekawe on te glosniki sam robil z glosnikow chyba samochodowych.
    Wzmacniacza nie bede zmienial bo jestem do niego przyzwyczajony...mam go od 15 lat a dostalem od starszego brata ;-) do tego idealnie sie miesci pod biurko komputerowe.
    No nie ważne, ważniejsze jest to ile moge podłączyć watów do tego wzmacniacza? tak zeby to gralo w miare przyzwoicie?
  • #4 1565380
    adammc

Poziom 26  
    w takim razie nie powinieneś sie przejmować mocą kolumn tylko ich sprawnością i impedancją .
    poszukaj jeszcze pozycji tonsila space 86 powinieneś za 130 złotych kupić mają 50W tym wzmakiem im nie dasz rady na pewno a grać przyzwoicie powinny ..
  • REKLAMA
  • #5 1567832
    exponat
    Poziom 14  
    No to nie wiem, kupie sobie 1 niskotonowy głosnik 40 RMS i zrobie sobie subwoofer jakis zamkniety. Zobacze co z tego wyjdzie.
  • #6 1569142
    Mietek Woźniak
    Poziom 19  
    Ocena: 50
    space 86 to tragedia. Jeśli już to zgc 50-8-44 za podobną cenę
  • REKLAMA
  • #7 1569145
    zeberko
    Poziom 32  
    Ocena: 43
    PRLowskie konstrukcje zasadniczo były robione dla zestawów 8 omowych i bardzo źle znosiły 4 omy przy ostrym graniu.
    Więc dla ww. sprzętu można polecić każdą współczesną jak i dawną konstrukcję 8 omową o mocy 20-83W ;)
    Co do uzupełnienia twego zestawu o subwoofer to konstrukcja ma być dla muzyki i ma uwzględniać kolumny główne. Chodzi o to by nie sub nie głuszył ich swym wykopem ale i by nie znikał.
    Przednie kolumny powinny poprawnie grać basem 80Hz a sub tak liczony by uwzględniał 40Hz z szybkim impulsem oczywiście mowa o subie w muzie.
    Subwoofer w kinie to inna piosenka.
    Zdrówka
  • #8 1569731
    exponat
    Poziom 14  
    W sumie to do tego wzmacniacza jest podłączona wieża, kino domowe i komputer....czyli wszystko co jest u mnie w domu mozliwe:-)
    Teraz to gra na raczej marnych glosnikach ale juz przynajmniej srednie tony i wysokie juz są...teraz tylko jakiś w miare dobry bass by się przydał (he..mówie jak łysy dres w starym VW golfie z 4 tubami w bagażniku i z brakiem jakiegokolwiem głośnika wysokotonowego ;P )
    Mysle ze głośnik niskotonowy op mocy 40 RMS powinien być w miare dobry do zamkniętej obudowy, nie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 1569869
    zeberko
    Poziom 32  
    Nie drogi jest ARN 226 ma ładny bas, obudowa zamknięta tylko obudowa spora tak z 80 litrów
    Na początek możesz tanio zrobić coś na LW800 25 litrów obudowa zamknięta
    Zreszto ten głośnik jest dość popularny na elektrodzie (i są dośćróżne komentarze) dodam, że to produkt Alpharda, ale tani i dobry do eksperymentów
    Twój temat teraz bardziej pasi na dział akustyka :)
    Powodzenia
  • #10 1569993
    exponat
    Poziom 14  
    No właśnie o takim alphardzie myślałem i chyba właśnie go sobie kupie ...obudowe zamkniętą mam 10 litrów więc myśle że chyba musze zrobić sobie jakąś nową. Jeśli byście mieli jeszcze dla mnie jakieś rady (np gabaryty woofera) to piszcie tu z checią bede yu zaglądał.
  • #12 1570986
    exponat
    Poziom 14  
    Alphard XE - EW 65

średnica: 165 mm
    średnica cewki 26mm
    wysokość 76mm
    impedancja 8 omów
    skutecznosć 87 dB/W/m
    pasmo 47-6000 Hz
    moc znamionowa 40W
    moc muzyczna 80W

Wiecej danych nie było w sklepie a wątpie zeby sprzedający je znał.
    Obudowe posiadam juz o wymiarach Pp 25x15 i wysokości 40 cm. Jest to zamknięta obudowa i raczej nie jestem zwolennikiem bass-reflexów.

Jakieś porady co do takiego sprzętu? Myślicie że wyjdzie coś w miare dobrego?

Dodano po 3 [minuty]:

http://www.alphard.pl/speakers/ew65-8.htm tu macie wszystko na temat tego glosnika co bym sobie chcial jutro kupic.

Dodano po 2 [godziny] 52 [minuty]:

nikt mi juz nie pomoże :(
    :)
  • #13 1571506
    adammc

Poziom 26  
    moim zdaniem z alpfardów to nic wielkiego i dobrego ci nie wyjdzie na dodatek ty masz do dyspozycji 15 watów a rekomendowany przez ciebie głośnik ma zaledwie 87dB
    jednym słowem kicha
  • #14 1571581
    exponat
    Poziom 14  
    aha...ale przypominam, że podobał mi się dzwięk głośników zrobiony z głośników samochodowych 6x9" na których jedynym napisem było "200Watt" :)
  • #15 1571745
    adammc

Poziom 26  
    6 na 9 to dość duży głosnik a jak samochodowy to na pewno 4 ohm stąd pewno to mogło nie źle grać bo wyciągałeś znacznie więcej niz te 15W ze wzmaka dobrze ze nnie za długo bo wzmak mógł paść
    wybór należy do ciebie ale u nas na rynku jest wiekrzy wybór głosników a z tego co przeglądałem akustyke to odkąd pojawily sie STX-y to całkiem wypieraja alfredy a to taka sama kategoria cenowa ..
    a pewno i jakość stxa lepsza i parametry prawdziwsze a nie jak u alfardow wyssane z palca
  • #16 1571804
    exponat
    Poziom 14  
    http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=0&vSubPage=25 znalazlem podobny odpowiednik tylko ze z mniejszym magnesem
    Wątpie by ten moj wzmacniach pociągnął coś więcej niz 40-50 Watt

Dodano po 2 [minuty]:

ps..przypomnialo mi sie jeszcze takie jedno pytanie z innej beczki... czemu głośniki samochodowe są takie drogie...w porównaniu z głośnikami do domu??
  • #17 1571922
    zeberko
    Poziom 32  
    Bo ludziska, których stać na auto mają więcej kasy i trzeba ich doić ;)
    A tak poważnie poprawne głośniki autocar muszą być dokładniej wykonane z trwalszych materiałów, a to za przyczyną trudnych warunków eksploatacji.
  • #18 1573145
    exponat
    Poziom 14  
    ale z trwalszych rzeczy to tylko membrana jest nie papierowa tylko jakas plastikowa...i to wszystko....no plus maskownice jeszcze ;-)
    Myśle, że te pierwsze stwierdzenie jest bardziej słuszne :-)
  • #19 1573744
    exponat
    Poziom 14  
    zadam takie moze glupie pytanie ale co mi szkodzi..... Może lepiej jak kupie 4 Ω głośnik niskotonowy zamiast 8Ω ??

Dodano po 1 [godziny] 56 [minuty]:

trudno się prowadzi monolog ;-)
  • Pomocny post
    #20 1574128
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 1574144
    exponat
    Poziom 14  
    i takiej odpowiedzi oczekiwalem :) dziękuje.
  • #22 1574558
    zeberko
    Poziom 32  
    zeberko napisał:
    PRLowskie konstrukcje zasadniczo były robione dla zestawów 8 omowych i bardzo źle znosiły 4 omy przy ostrym graniu.
    Więc dla ww. sprzętu można polecić każdą współczesną jak i dawną konstrukcję 8 omową o mocy 20-83W ;)
    Co do uzupełnienia twego zestawu o subwoofer to konstrukcja ma być dla muzyki i ma uwzględniać kolumny główne. Chodzi o to by nie sub nie głuszył ich swym wykopem ale i by nie znikał.
    Przednie kolumny powinny poprawnie grać basem 80Hz a sub tak liczony by uwzględniał 40Hz z szybkim impulsem oczywiście mowa o subie w muzie.
    Subwoofer w kinie to inna piosenka.
    Zdrówka

A to co to pies, naszczał ;) :D
  • #23 1574671
    exponat
    Poziom 14  
    :) tak, tak, wszystkim bardzo dziękuje za pomoc :)

Jak byście mieli jeszcze jakieś porady to oczywiście chętnie wysłucham
  • #24 1581307
    exponat
    Poziom 14  
    Dobra, mam juz glosnik...40 RMS, 8 Ω 16.5 cm. i teraz pytanie...jaką obudowe do tego dobrac? czy te 10 litrow które mam to wystarcza czy slozyc cos lepszego i wiekszego? oczywiscie raczej preferuje zamknietą obudowę
  • #25 1582849
    zeberko
    Poziom 32  
    Jakie głośnik, jaki typ?
    By określić do jakiej obudowy je wsadzić trzeba koniecznie mieć trzy dane opisujące ten głośnik
    Qts, Vas, Fs, każdy szanujący się producent udostępnia je (ale prawdziwe) na swej stronie (np. Tonsil, TVM Acustics)
    Dobry art na temat
    http://audiomania.info/articles.php?id=19&PHPSESSID=743d3a2984eb667bca03842376c35c85
  • #26 1583032
    exponat
    Poziom 14  
    Fs : 51 Hz
    Re : 7,5 ohm
    Le : 0,92 mH (1000Hz)
    BL : 5,6 N/A
    Qts : 0,83
    Qms : 3,79
    Qes : 1,06
    VAS : 13 L
    Mms : 14,1 g
    Cms : 0,70 mm/N

Jeszcze cos ciekawego??

Dodano po 4 [godziny] 12 [minuty]:

Hmm...danych chyba nie brakuje wam prawda? jaką obudowe mam zrobic pod te glosniki? jaki litraz jakie wymiary? Zamknietą czy z bass reflexem? Moze ktoś mi naszkicuje cos ciekawego?
  • #27 1583810
    zeberko
    Poziom 32  
    Głośnik do obudowy zamkniętej tak od 15 do 25 litrów, tak co tam masz.
    Te 25 litry do taki max, chiba ;)
  • #28 1583928
    exponat
    Poziom 14  
    no nareszcie sie ktos nad biednym studenciną zlitowal i napisal cos.
    A te przypuszczenia to tak pi razy oko czy raaczej wedlug jakiegos skomplikowanego obliczenia??
  • #29 1584008
    zeberko
    Poziom 32  
    Według WinISD, program do liczenia obudowy dla niskotonowego - program bardzo popularny na elektrodzie
    Wpisz go do szukaj a zobaczysz, sam program na starcie dla tego głośnika daje zamkniętą w 50 litrach ale przecież to nie logiczne i wpisujemy własną wielkość i jesteśmy blisko, coraz bliżej
  • #30 1584075
    exponat
    Poziom 14  
    50 litrow wyszlo? he.. niezle:-) Ja teraz podlaczylem ten glosnik do ok 8 litrow....gra niezle ale slychac ze mozna wiecej z niego wyciagnac.
    To taki madry ten program...a narysuje mi ten program mniej wiecej jak ma wygladac ta obudowa czy raczej az taki madry on nie jest?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru głośników do radia Unitra ZODIAK, które nominalnie obsługuje głośniki o mocy około 15 W. Użytkownik zauważył, że podłączenie głośnika niskotonowego o mocy RMS 40 W (Alphard XE - EW 65, 8 Ω, 165 mm) dało bardzo mocny bas, jednak pojawiły się pytania o optymalną moc i impedancję głośników do tego wzmacniacza. Zalecane jest stosowanie głośników 8 Ω, aby nie przeciążać wzmacniacza, który ma moc około 15 W, a unikanie 4 Ω jest wskazane ze względu na ryzyko uszkodzenia końcówki mocy. Wskazano, że ważniejsza od mocy jest sprawność i impedancja głośników. Wśród polecanych modeli wymieniono Tonsil Space 86 oraz ZGC 50-8-44, jednak opinie o Space 86 były negatywne. Dyskutowano także o konstrukcji obudowy głośnikowej – preferowana jest zamknięta o pojemności od 15 do 25 litrów dla głośnika Alphard XE, choć program WinISD sugerował nawet 50 litrów. Przy dwóch głośnikach w jednej obudowie sugerowano około 30 litrów. Podkreślono, że subwoofer powinien uzupełniać kolumny główne, nie dominując ich basem. Poruszono także temat różnic między głośnikami samochodowymi a domowymi, wskazując na wyższą trwałość i jakość wykonania głośników samochodowych. Ostatecznie zalecano dobór głośników 8 Ω o mocy nominalnej zbliżonej do mocy wzmacniacza oraz odpowiednią obudowę zamkniętą, dostosowaną do parametrów głośnika (Qts, Vas, Fs).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA