logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór wysokotonowego do Alphard PS-15 300 RMS i strojenie kolumny 2-drożnej

07 Wrz 2006 20:41 4211 21
REKLAMA
  • #1 2997583
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 2998002
    mirro1234
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    Wysokotonówka do alpharda...hmm... może vifa dx25.... :D:D:D

Żartowałem.

Jak niskotonowiec alpharda to wysoki też. Nie ma co innego kupować.

Podaj jakiegoś linak do tego alpharda.
  • #3 3000071
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    To dobry glosnik tylko te 300W jest przesadzone. Mysle ze tonsil GDWT12-19/150 bylby dobry.
    Jesli ma byc prosta zwrtoka to na tonsila 2,2-3,3uF i zarowka szeregowo min 21W 24V a najlepiej wiekszej mocy (bo pewnie bedzie sie za czesto swiecic). Dobry filtr to 2,2u i 0,4mH wtedy zarowka duzo wieksza np 50+55W 24V.
    Tego alpiarda nie trzeba filtrowac bo sam sie filtruje.
  • #4 3000214
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 788
    Ten Tonsil z całą pewnością nie nadaję się do Alpharda PS-15. Dołóż mu Alpharda DT201 lub coś lepszej firmy, co będzie miało jednak odbicie w cenie głośnika
  • #6 3001366
    md
    Poziom 41  
    Możesz coś dodać do tego?
    Ten link podałem w innym temacie dlatego, by zobrazować niemądry pomysł połącznia głośnika przenoszącego do 2500Hz z głośnikiem przenoszącym od około 4000Hz (zalecana częstotliwość podziału 4500Hz).
    W takim doborze nie obejdzie się bez trzeciego głośnika średniotonowego lub wymiany Tonsila na inny solidny driver ciągnący od 1,5kHz.
  • #7 3001446
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 3001762
    irek2
    Poziom 40  
    A kto Ci powiedzial ze ten alphard ciagnie tylko do 2,5khz?

Ja go w przeciwienstwie do Ciebie mialem na pomiarach i odsluchach a Ty tylko w katalog patrzysz w ktorym same bzdury pisza.

To ze tonsila zalecaja filtrowac od 4,5khz to nie znaczy ze nizej nie bedzie dzialal. Pozatym podzial elektryczny to co innego niz podzial akustyczny i przy filtrcji elektrycznej 4,5khz glosnik spokojnie moze grac od 3-3,5khz.

Akurat ten Tonsil bije na glowe wszystkie wysokotonowe alpiardy ktorych wogule nie daje sie kupic a pala sie szybciej niz wymiana ich na nowe. Tego Tonsila sprzedaje eminence co swiadczy o jego klasie i nie ma nic lepszego w tej kategorii cenowej.

Kolumny estradowe stroi sie zazwyczaj w okolicy 50hz. 15cali bedzie wymagal obudowy ze 100litrow b-r wyjda wtedy dwa otwory po 10cm.

Z charakterystyki jasno wynika ze glosnik gra do 3,5-4khz gdzie sie moze polaczyc z tym Tonsilem ktory przy tej mocy sobie poradzi z takim podzialem.
    Załączniki:
    • Dobór wysokotonowego do Alphard PS-15 300 RMS i strojenie kolumny 2-drożnej alphard_ps15.GIF (7.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 3002209
    md
    Poziom 41  
    Możesz się bardzi zdziwić, ale ja bardziej ufam podanym przez producenta parametrom głośnika niż "specjaliście" z Elektrody, który podaje charakterystyki, nie podając źródła ich pozyskania.
    Już udowodniłeś, że nie uznajesz pasma przenoszenia głośników, tylko dobierasz sobie swobodnie głośniki według własnego widzimisię lub jakichś zasłyszanych teorii: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic575435.html#2981431
    Mam uczulenie na partactwo wzelkiego rodzaju, a zwłaszcza na naciąganie parametrów. Jeżeli producent podaje, że jeden głośnik gra do 2500Hz, a drugi gra od 4500Hz, to ja wierzę obydwu producentom i na wszelki wypadek dobieram inne głośniki, bo albo będę miał dziurę w charakterystyce, albo będę musiał wymieniać co chwilę głośniki, które będą się częściej uszkadzać, ze względu na pracę poza zakresem częstotliwości zalecanym przez producentów - przypominam, że mowa o głośnikach "estradowych", gdzie głośniki pracują na granicy swoich możliwości, a nie o kinie domowym.
    Producent kreśla PS-15 jako Woofer, więc ja bym go puścił max do 500Hz - 1kHz. albo stosował w nadstawkach z odciętym dołem na crossoverze i wtedy może popracować wyżej, ale i tak nie do granicy 4kHz - dolnej granicy GDWT.
    Jak wprowadzali Poloneza (samochód) na rynek, pokazywali, że zmieści się d niego 12 osób - widziałeś kiedyć tylu pasażerów jadących tym samochodem? Tak właśnie wyglądają parametry podawane przez producentów, którzy i tak podają pasmo z 10-cio decybelowym spadkiem ( a spadek o 3 db, to dwukrotnie mniej słyszalna częstotliwość), moce podają wyssane z palca, bo zawsze znajdzie się naiwny klient, który uwierzy, a uwierzy tym łatwiej, że "specjalista" z elektrody będzie go do tego namawiał.
    Powtarzam jeszcze raz - Ten Alphard potrzebuje driverka pracującego od około 1,5kHz lub dodatkowego średniotonowca po to, by kolumna nie miała dziur w paśmie i głośniki nie padały przy każdym głośniejszym graniu.
  • #10 3003049
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 3004581
    irek2
    Poziom 40  
    Charakterystyka mierzona pod katem w firmie LDM Electronic!
    W przeciwienstwie do Ciebie md ja mam pojecie o tym glosniku bo po sprowadzeniu go przez alpharda Polska dostalem go od nich i wiele innych na testy. Stad tez pomiary tego glosnika ktore daly dobre wyniki. Jednak glosnik spalil sie po 15minutach grania na 250W wiec nie rokuje nadziei. Jest to dosc wierna podruba Celestiona TR1525 prawie nie do odroznienia z zewnatrz. Jednak nie dorownuje oryginalowi pod wzgledem parametrow i brzmienia.

Oczywiscie podzial przy 2,5khz czy nawet nizej jest mile widziany na estradzie ale cena glosnika wysokotonowego pracujacego od 2khz bedzie kilku krotnie wyzsza od tego alpiarda PS15. I na pewno nie nadaje sie do tego zadna wysokotonowka alpharda.
  • REKLAMA
  • #12 3004611
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 3006814
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 3007557
    irek2
    Poziom 40  
    Tego alpharda nie rozbieralem bo dostalem go na pomiary od dystrybutora i wolalem nie kroic glosnika bo mam go oddac. Co prawda spalonego :)
    Glosnik nie ma bardzo duzego magnesu wiec bewnie ma waska szczeline, podejzewam ze parametry cewki sa sciagniete z celestiona TR1525. Cewka na oko ma te 2,5cala ale jakis kiepski drut bo sie spalila i zakleszczyla w szczelinie na amen.
    Ale jak na alpharda to juz cos i dla poczatkujacych grajkow ten glosnik bedzie bardzo dobrym wyborem.

Co do wysokiego to juz wolalbym podrube tonsila niz tego monacora. Tonsile GDWT12-19/150 na gieldzie chodza po 55zl, nie wiem jak z autentycznoscia. Ale i tak warto w razie czego sa cewki na wymiane. Zreszta przy dobrze dobranej zarowce nie ma prawa sie spalic.
  • #16 3013558
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 3014438
    irek2
    Poziom 40  
    To juz chyba Ty powinienes wiedziec ile chcesz wydac i na jaki wzmacniacz.
    Przydaloby sie ze 150W/8omach.
  • #18 3020071
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #20 3024510
    irek2
    Poziom 40  
    wzmak moze byc choc troche za mocny do tego alpharda. Trzeba bedzie uwazac z moca. A w przyszlosci kupic lepsze kolumny.
  • #21 3025349
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #22 3046863
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru głośnika wysokotonowego do zestawu Alphard PS-15 o mocy 300W RMS oraz strojenia kolumny dwudrożnej. Użytkownicy wskazują, że najlepszym wyborem jest głośnik wysokotonowy Alphard, jednak oryginalne wysokotonówki Alphard mają problemy z trwałością i szybko się palą. Alternatywnie polecany jest głośnik Tonsil GDWT12-19/150, który cechuje się lepszą wytrzymałością i jakością dźwięku, a także jest dostępny w przystępnej cenie. Zalecane jest stosowanie zwrotnicy, a nie tylko kondensatora, aby odpowiednio filtrować pasmo przenoszenia i chronić głośniki. Proponowane wartości elementów zwrotnicy to kondensator 2,2-3,3 µF oraz dławik około 0,4 mH, często z dodatkową żarówką szeregową o mocy co najmniej 21W, najlepiej 50-55W, która stabilizuje prąd i chroni głośnik wysokotonowy. Strojenie kolumny dwudrożnej powinno odbywać się przy częstotliwości podziału około 3,5-4 kHz, a obudowa basowa powinna mieć około 100 litrów z dwoma otworami bas-refleks o średnicy około 10 cm, strojonymi na około 45-50 Hz. Wzmacniacz do tych kolumn powinien mieć moc około 150W przy 8 omach, a budżet na wzmacniacz sugerowany to około 800 zł, np. model DAP-900. Wskazano, że głośniki estradowe pracują na granicy swoich parametrów, dlatego ważne jest stosowanie odpowiednich filtrów i dobór komponentów zgodnie z parametrami producenta, aby uniknąć uszkodzeń i zapewnić optymalne brzmienie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA