logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony KDL40BX400 - czarny ekran, brak obrazu mimo wymiany T-con i płyty głównej

drabn155 09 Lis 2015 17:00 1695 13
REKLAMA
  • #1 15136070
    drabn155
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    TV LCD Sony nie wyświetla treści obrazu. Czarny ekran. Tv nie sygnalizuje żadnego błędu. Podświetlenie prawidłowe. Reaguje na pilot. Nie wyświetla również menu. Matryca nie posiada mechanicznych uszkodzeń. Podmieniałem płytę główną oraz taśmę LVDS. Bez zmian. Części pochodziły z tv który miał uszkodzoną matryce. Nie mam pewności czy sprawne. Zakupiłem na podmianę T-con T315HW 04 . Po założeniu dioda miga 5 razy co wskazywało by że zakupiony T-con jest uszkodzony. Również nie wyświetla obrazu. Napięcia na T-con prawidłowe. Rozebrałem również matrycę i zauważyłem, że część taśmy łączącą elektronikę bezpośrednio z matrycą byłą odlepiona. Naprawiłem styk lecz jednak dalej obraz nie występuje.
    Co może być powodem uszkodzenia?
    Jak stwierdzić czy uszkodzony jest T-con czy Płyta główna TV a może matryca? Jakie sygnały zbadać na taśmie LVDS?
    Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 15143245
    sabret
    Poziom 22  
    Ocena: 159
    drabn155 napisał:
    Naprawiłem styk

Witam, Brawo TY, opisz prosze jak to zrobiles i jak mozesz to wstaw zdjecie.
  • #3 15143437
    drabn155
    Poziom 10  
    Brawo JA. odkleiłem całą taśmę i użyłem:
    tasma-anizotropowa-elektroprzewodzaca-3m-9703-acf-
    Moderowany przez ANUBIS:

3.1.18. Nie wysyłaj linków, które po pewnym czasie przestaną być aktywne. To spowoduje, że dyskusja straci jakikolwiek sens.

Bardziej oczekuję porady niż wyszydzania.
  • REKLAMA
  • #4 15143451
    onedolars
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    drabn155 napisał:
    Naprawiłem styk lecz jednak dalej obraz nie występuje.

To skąd wiesz, że naprawiłeś styk?
  • #5 15143467
    sabret
    Poziom 22  
    Jak Cie urazilem to sorry, a propo tej tasmy to moze ktokolwiek potwierdzic ze udalo mu sie naprawic uzywajac tej tasmy, szczerze kilka razy probowalem i nigdy wszystkich polaczen nie chwycilo, i walnalem w kat ta tasme, dla mnie mocno naciagane.
  • #6 15143478
    drabn155
    Poziom 10  
    Nie badałem przejść ale myślę że, taśma powinna załatwić sprawę. żadne dociskania taśmy nic nie zmieniają. Gdy była całkowicie odpięta to też bez efektu. Jest to taśma umieszczona maksymalnie po lewej stronie będąc przed tv. Myślę że, przez jej defekt nie występowała by tylko część obrazu a nie całość. mylę się?

Dodano po 8 [minuty]:

Ok. Da się zastosować jakieś pewniejsze rozwiązanie zamiast taśmy?
  • REKLAMA
  • #7 15143533
    sabret
    Poziom 22  
    Niestety nie ma opcji zeby to naprawic, od czasu do czasu pojawiaja sie jakies magiczne sztuczki ktos cos tam niby wie ale nie chce sie podzielic, ale prawda jest taka ze w warunkach domowych-warsztatowych nie ma szans na naprawe.
  • REKLAMA
  • #8 15143554
    drabn155
    Poziom 10  
    i to może być powodem całkowitego braku obrazu? Gdy odepnę zatrzask jednej z dwóch taśm łączących T-con z elektroniką matrycy ale nie wyjmując jej z gniazda...(część pinów przestaje łączyć) to obraz robi się biały częściowo pojawiają się jakieś barwy (pionowe kreski) lecz nie przypominają menu jakie powinno się wyświetlać. Można coś z tego wywnioskować?
  • #9 15143637
    onedolars
    Poziom 11  
    Ta naprawa to jakaś masakra. Skąd niektórzy biorą ten niczym nie uzasadniony optymizm?
  • #10 15143655
    piotreksamba
    Poziom 24  
    Ocena: 155
    onedolars napisał:
    Skąd niektórzy biorą ten niczym nie uzasadniony optymizm?
    Satysfakcja że sam to zrobię? A nóż mi się uda?:)
  • #11 15143677
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1989
    piotreksamba napisał:
    A nóż mi się uda?:)

Nóż to się otwiera, wiadomo gdzie. ;)

Pokaz no naprawiacz, jaka tam jest matryca. Pokaż oryginalny T-CON i ten, który kupiłeś.
    Pokaż main oryginalny i wstawiany na próbę.
  • #12 15144427
    drabn155
    Poziom 10  
    Main: Sony 1-881-019-13 podstawiany o takim samym oznaczeniu
    T-con: T315HW04 V0 CTRL BD podstawiany o takim samym oznaczeniu
    Matryca: LTY400HM01
    Płyty Main różnią się softami z tego co odczytałem:
    0835 i 0833.
  • #13 15146435
    onedolars
    Poziom 11  
    Ja tam bym chętnie zobaczył to klejenie.
  • #14 15148083
    drabn155
    Poziom 10  
    Ja chcialbym zobaczyc rzeczowa podpowiedz dotyczącą problemu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telewizorem LCD Sony KDL40BX400, który nie wyświetla obrazu, mimo wymiany płyty głównej i T-con. Telewizor reaguje na pilot, podświetlenie działa, ale ekran pozostaje czarny. Użytkownik wymienił T-con na model T315HW04, jednak dioda miga pięć razy, co sugeruje uszkodzenie nowego T-con. Zauważono również, że część taśmy łączącej elektronikę z matrycą była odlepiona, co zostało naprawione, ale problem z brakiem obrazu nadal występuje. Użytkownicy dyskutują o możliwościach naprawy, w tym o skuteczności taśmy anizotropowej oraz o różnicach w oprogramowaniu płyt głównych. Pojawiają się wątpliwości co do stanu wymienionych części oraz ich wpływu na problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA