logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford Explorer - automatyczna skrzynia biegów nie wchodzi na D, co robić?

MaxMaj 10 Cze 2005 01:11 43538 25
REKLAMA
  • #1 1565166
    MaxMaj
    Poziom 16  
    Ocena: 67
    Witam ostatnio zakupilem Forda Explorera i nie wchodzi bieg do przodu tzn. czasem zaskakiwal bieg i samochod jechal extra do czasu przelozenia skrzyni na inny bieg. teraz sytuacja juz zaczerla sie robic inna po przelaczeniu na D samochod zachowuje sie jakby byl na luzie czasem zaczyna po dodaniu gazu (4 tys obr)powoli jechac i nagle cos sie dzieje i bieg wejdzie lecz zaraz wyskakuje sam. mam dylemat znajomy naprawia skrzynie w salonie chryslera powiedzial bym ja wyciagnal i mi naprawi lecz znowu ktos inny powiedzial ze najpierw trzeba podlaczyc po komputer bo to nie jest usterka mechaniczna lecz elektroniczna

POMOCY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • REKLAMA
  • #2 1565330
    tronix50
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Absolutnie należy sprawdzić elektryke,gdyż nie ma zasilaniana na przełączenia biegów.ale musi być schemat.
    Miałem taką usterke ,a było to zwarcie w instalacji i bez bezp.30A,auto jechało wolno przy 4000 obr.po na prawie i włożeniu bezpiecznika
    wszystko ok.
  • #3 1565333
    _MarSs_
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    Mnie to wygląda raczej na usterkę mechaniczną, bo skoro po włączeniu biegu nie jedzie a po dodaniu gazu (zwiększeniu ciśnienia oleju) zaczyna ruszać to tak jakby coś z pompą.
    Najpierw sprawdź:
    1. poziom oleju w skrzyni;
    2. jakość (barwę, zapach, zawartość opiłków) oleju:
    - sprawdź kiedy była robiona ostatnia wymiana oleju - ewentualnie wymień;
    - jeśli mało - dolej do stanu;
    - jeśli smierdzi spalenizną to konieczna wymiana tarczek;
    - jeśli są opiłki to jak wyżej plus marne szanse na niskie koszty naprawy;
    3. odczytaj kody błędów;
    4. usuń błędy z innych układów np. silnika;
    5. jak wszystko powyższe nie pomoże dopiero naprawa.

Pozdro
  • #4 1565357
    rudiszubert
    Poziom 19  
    Ocena: 221
    A jak jest z biegiem wstecznym ,czy samochód rusza normalnie ?
  • #5 1565996
    MaxMaj
    Poziom 16  
    Na wstecznym samochod jezdzi wszystko ok

Dodano po 4 [minuty]:

a jeszcze jedno jakie tarczki do wymiany one sa w skrzyni biegow ?
  • #6 1566177
    rudiszubert
    Poziom 19  
    Nie znam tego samochodu z tad moje pytanie.Jakiego rodzaju jest to skrzynia?elektronik czy zwykła,ale ztego co piszesz na razie to albo tarczki albo sprawy związane z niskim ciśnieniem oleju, a tu może być wiele przyczyn.Zajżyj tuAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #7 1566711
    MaxMaj
    Poziom 16  
    z tego co wyczytalem w internecie to skrzynia typu A4LD znalazlem jakis opis po polsku (nawet) i wydaje mi sie Uszkodzone lub zużyte sprzęgło jednokierunkowe niskich biegów.
  • #8 1566784
    jarko2f
    Poziom 12  
    Ocena: 50
    miałem indentyczny problem
    i wymieniłem filtr i dolałem olej
    pomogło !!!!!!
  • REKLAMA
  • #9 1567258
    _MarSs_
    Poziom 16  
    Jeśli padłoby sprzegło jednokierunkowe, to sanochód powinien jeździć z wcisniętym OD/OFF bo blokada nadbiegu między innymi blokuje skrzegło jednokierunkowe.
    A tarczki to poprostu takie małe tarcze sprzegłowe umieszczone w poszczególnych zespołach sprzęgieł. Klasyczna skrzynia automatyczna 4 biegow posiada 4 sprzęgła (lub 3 sprzęgła i taśmę hamulcową) podstawowe oraz sprzęgło blokady konwertera. Każde z takich sprzęgieł pracuje załaczane przez siłownik hydrauliczny. Jeśli jest mało oleju lub jest on zanieczyszczony (bo niewymieniany) to siłowniki nie mają dostatecznie duzo siły, żeby mocno zacisnąć sprzęgła, co powoduje ich ślizganie i ścieranie, co z kolei pogarsza jakość oleju i koło się zamyka. Finał jest taki, że skrzynia nadaje się do remontu.
  • REKLAMA
  • #10 1582618
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 1582800
    autobugga
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    nie radzilbym rozbierac skrzyni aut. jezeli nie masz doswiadczenia to jest zbyt skomplikowana rzecz moze awaria lezy po stonie elektroniki przeczysc wszystkie wtyczki jakim WD posprwdzaj kable na skrzyni moze trzeba bedzie dolac oleju lub go wymienic razem z filtrem olej wymienia sie co 30 tys.
  • #12 1583491
    _MarSs_
    Poziom 16  
    Podpisuję się pod autobugga obiema rękami, zawsze trzeba najpierw spróbować "pokojowych" środków zanim podejmie się decyzję o naprawie a tym bardziej samemu.
    Genaralnie naprawa skrzyń automatycznych w Polsce ogranicza się do wymiany tzw. maintanance kit'ów (komplet uszczelek, tarczek i filtr oleju) oraz przepłukania kanałów olejowych. Jeśli to nie pomoże fachowcy twierdzą, że skrzynia to juz złom - po prostu mają zbyt mało doświadczenia i wiedzy fachowej do skutecznego diagnozowania usterek.
    Najpierw zrób to co pisałem w swoim pierwszym poscie a potem zastanów się czy masz 4k zł na naprawę.
  • #13 1584817
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Dlatego uzywane samochody z automatycznymi skrzyniami biegow praktycznie sa nie do sprzedania. Miej tylko nadzieje ze wine za to ponosi elektryka a nie sama skrzynia. Jedno jest pewne czeka cie wydatek i to calkiem spory.
    Pozdrawiam.
  • #14 1585199
    rudiszubert
    Poziom 19  
    Jedż na test i szybko coś z tym zrób .Nie jeżdzij z uszkodzoną skrzynią bo naprawdę Wywalisz kupę kasy.
    Wiem coś o tym .Mojz skrzynia kosztowała mnie już w sumie ok 10.000 zł!!!!!. Robiłem ją 3 razy,ale najważniejsze ,żebyś nie trafił na oszustów w warsztacie,tak jak ja za 1szym razem.Jak się domyśliłem po jakimś czasie problem był z elektroniką ,a oni wzieli 4.000 i powiedzieli że zrobili pełny remont.Długo trwało zanim poznałem co w trawie piszczy i dlatego to mnie tyle kosztowało.Nie dolewaj żadnych "cudownych" środków ,bo to poprawa na krótko,a potem to nagle skrzynia do kapitalki.
  • #15 1610090
    MaxMaj
    Poziom 16  
    Juz wiadomo co jest uszkodzone tarczki same blachy zostaly teraz musze je kupic i powinno byc ok ale gdzie je dostac ????
  • #16 1610960
    _MarSs_
    Poziom 16  
    Najtaniej jak się spotkałem to w Autmatycznych Skrzyniach w Jastkowie na drodze z Lublina do Warszawy (gdzieś mam ich wizytówkę jesli się zdecydujesz - albo po prostu sprawdź w Anonse lubelskim). W Warszawie w sklepie przy serwisie SAMKO AUTOMATYCZNE SKRZYNIE BIEGÓW ul. Spokojna 7.
    Ceny od 15 do 100zł/szt w zależności od jakości, w jednym zaspole jest 4-6 tarczek no i często gęsto trzeba wymienić również separatory tarczek (takie tarczki z samecho metalu, które pewnie ucierpiały od jazdy ze zdartymi tarczkami) w liczbie o jedną więcej niż tarczek w zespole.
    Ale wg mnie tarczki to nie wszystko, kup cały maintanance kit (500 - 2000zł w zależności od ukompletowania - czasem są to same uszczelki i uszczelniacze, a czasem już z tarczkami i filtrem) i zrób to raz a pożądnie, żeby zaraz nie zaglądać znowu. Przecież coś musiało spowodować wytarcie tarczek - chyba że masz przejechane 500kkm
  • #17 1610970
    MaxMaj
    Poziom 16  
    poprzedni klient zapomnial ze olej trzeba wymieniac w skrzyni
  • #18 1613872
    Janek Bień
    Poziom 18  
    Ocena: 82
    Panowie bez paniki !!! na dzień dzisiejszy uzywanych automatycznych skrzyń biegów jest multum i wcale nie sa takie drogie . podam dla przykladu w Jasienicy kolo Bielska tam sa mega szrociarnie skrzynia automat do vw passat do wyboru do koloru po 1200-1500zl . goscie ida na uklad ze montuja na miejscu do samochodu i sprawdzasz czy dziala ok .
  • #19 1614436
    _MarSs_
    Poziom 16  
    Ale jaka pewność, że po 10 tyś km nie bedzie to samo co z obecną??? Skrzynia automatyczna to nie to samo co manualna i wypadki jej bardzo szkodzą, osobiście w życiu nie kupiłbym ze szrotu, mając możliwość samodzielnej naprawy = wymiany tarczek i uszczelek. No chyba, że okaże się że konwertor ma zbyt duże luzy, to można poszukać na szrocie takiego z mniejszym.
  • #20 1614655
    Janek Bień
    Poziom 18  
    akurat jesli chodzi o konwertor to sama jego regeneracja nie jest taka straszna w krakowie jest firma z profesjonalna linia do regeneracji ( swumiana srodka + spawanie +wywazanie) i koszt to ok 500zl
  • #21 1615974
    _MarSs_
    Poziom 16  
    Super by było, gdybyś podał adres/namiary bo niedługo czuję, że bedę musiał się rozejrzeć za konwertorem dla siebie (coraz gorszy stall-speed test).
  • #22 1617369
    Janek Bień
    Poziom 18  
    Kraków ul Gromady -Grudziąc lub na ulicy Orawskiej 12 pytac o Marka to specjalista od skrzyń te dwa adresy to ten sam gość
  • #23 1618709
    rudiszubert
    Poziom 19  
    W Warszawie na ulicy Spokojnej.Naprawiają skrzynie,ale można oddać stary konwertor to zregenerują
  • #24 1618803
    _MarSs_
    Poziom 16  
    rudiszubert napisał:
    W Warszawie na ulicy Spokojnej.Naprawiają skrzynie,ale można oddać stary konwertor to zregenerują

Jakbyś czytał uważnie, to byś zauważył, że kilka postów wyżej podałem autorowi tematu adres do Samko ale u nich cena regeneracji konwertora znacznie odbiega od podanej przez Janka Bienia, dlatego pytałem o adres.
  • #25 5391289
    diddlness
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    Na Gromady Grudziąż 5 u Sentyrza w auto-macie maja najtańsze tarcze jakies 10-15 zł za sztukę . Pytajcie o Pana Tadeusza ( nie Marka !!). Ostatnio regenerowałem u nich również konweter 5 stów , 2 dni roboty i gwarancje dali pisemną na 6 mies. Słyszałem ze to najlepsi fachowcy i na własnej skórze sie o tym przekonalem. Zreszta sami poczytajcie sobieAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #26 6856387
    kacpus12
    Poziom 1  
    Witam, posiadam mercedes 308 d (kaczke) w automacie. Od jakiegos czasu skrzynia zaczela mi cos nawalac. Jak wlacze zimny silnik biegi normalnie wchodza ale po jakis paru minutach jazdy lampki pokazujace jaki bieg jest właczony gasna a samochod na postoju chodzi tak jakby mial zgasnac i żaden bieg nie wczhodzi tylko ten ktory właczyłem przed wyjazdem. Wymiana oleju i filtrow nic nie pomogła... Prosze o pomoc gg 3344603 lub kacpus12(_at_)op.pl

Podsumowanie tematu

✨ Ford Explorer z automatyczną skrzynią biegów typu A4LD ma problem z wchodzeniem na bieg D – samochód zachowuje się jak na luzie, a bieg wchodzi i wyskakuje samoczynnie. Przyczyną mogą być zarówno usterki mechaniczne, jak zużyte tarczki sprzęgłowe, niskie ciśnienie oleju w skrzyni, zanieczyszczony lub stary olej, jak i problemy elektryczne, np. brak zasilania na przełączanie biegów lub uszkodzenia instalacji elektrycznej. Zaleca się sprawdzenie poziomu i jakości oleju, wymianę filtra i oleju, odczytanie kodów błędów oraz diagnostykę komputerową przed demontażem skrzyni. Wymiana tarczek i kompletnego maintanance kit (uszczelki, tarczki, filtr) jest często konieczna. Regeneracja konwertera momentu obrotowego jest możliwa i stosunkowo niedroga. W Polsce dostępne są specjalistyczne serwisy i sklepy z częściami do automatycznych skrzyń, m.in. w Warszawie i Krakowie. Używane skrzynie z demontażu są dostępne, ale ich trwałość jest niepewna. Naprawa automatycznych skrzyń jest kosztowna i wymaga fachowej diagnozy, zwłaszcza by uniknąć niepotrzebnych remontów.
REKLAMA