logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór tyrystora i diody prostowniczej do pracy chwilowej przy 50A szczytowym

nelik1987 13 Lis 2015 13:01 1821 9
REKLAMA
  • #1 15147367
    nelik1987
    Poziom 31  
    Ocena: 428
    Witam serdecznie, projektuję układ w którym prąd płynący przez tyrystor będzie miał kształt półfali (za diodą prostowniczą) o wartości szczytowej 50A. Muszę dobrać tyrystor, który będzie wytrzymywał ten prąd. Prąd będzie płynął przez krótki czas około 100ms później 2s przerwy i znów 100ms przewodzenia. Dobranie tyrystora na 50A jest sporym przewymiarowaniem, więc na jaki prąd można dobrać tyrystor, żeby mógł pracować prawidłowo. Jak obliczyć jego parametry prądowe? To samo pytanie dotyczy diody prostowniczej na jaki prąd może być dioda przy przewodzeniu prądu o wartości szczytowej 50A ale przez krótki czas na przykład 1s i 2 s przerwy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15147382
    grzeskk
    Poziom 35  
    Ocena: 730
    Skorzystaj ze wzoru I^2*t i porównaj z prądem długotrwałym w katalogu tyrystora i diody.
  • REKLAMA
  • #4 15147423
    grzeskk
    Poziom 35  
    Ocena: 730
    W zasadzie tak, porównuje się energię prądu skutecznego jaka może być długotrwale dostarczana do złącza przy danym chłodzeniu z energią krótkotrwałą aby nie przekroczyć temperatury struktury. Pamiętamy o zapasie.
  • Pomocny post
    #5 15147816
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6111
    Cytat:
    Prąd będzie płynął przez krótki czas około 100ms później 2s przerwy i znów 100ms przewodzenia. Dobranie tyrystora na 50A jest sporym przewymiarowaniem, więc na jaki prąd można dobrać tyrystor, żeby mógł pracować prawidłowo.

Tyrystory na 10-30A to nadal małe elementy w obudowach TO-220 i TO247, dla takich tyrystorów 100ms to wcale nie jest krótko, przykładowo popularny BT151 nominalnie ma 12A, a przez 100ms wytrzyma aż 16A, charakterystyka Zth dopiero przy 100ms zaczyna się zaginać.

Przy takich parametrach możesz zastosować mniejszy radiator, ale tyrystora raczej nie zmniejszysz.
  • REKLAMA
  • #6 15147933
    strikexp
    Poziom 27  
    Ocena: 104
    Ja bym radził użyc triaka z powodu większej popularności tych elementów. Przykładowo dzisiaj czytałem dokumentację BTA41, prąd ciągły to 41A, ale przez 20ms jest w stanie wytrzymać 400A. Jeśli prostujesz napięcie z sieci 50Hz to spokojnie możesz go użyć, natomiast jeśli masz tam częstotliwość 5Hz to już dyskusyjna sprawa.
  • #7 15148018
    nelik1987
    Poziom 31  
    Ocena: 428
    Prądu i napięcia sieciowe o częstotliwości 50Hz. Skoro wartość skuteczna sygnału półfalowego wynosi 0,5 I szczytowe to mogę liczyć, że maksymalnie potrzebuję tyrystora lub triaka (bo może okazać się tańszy) na 25A. Teraz sprawdzę jak się kształtują wartości I^2*t z tymi czasami jakie mam w układzie i postaram się dobrać do moich potrzeb.

Chyba znalazłem to czego szukałem. Charakterystyka ilości cykli przejścia prądu sinusoidalnego w funkcji prądu skutecznego (w moim przypadku wartość skuteczna będzie mniejsza bo przebieg jest półfalowy). Czyli taki BTA40 w zupełności wystarczy do moich zastosowań?
    Dobór tyrystora i diody prostowniczej do pracy chwilowej przy 50A szczytowym

O ile dobrze odczytuję z ch-ki to przy 100ms przebiegu sinusoidalnego 50Hz tzn 5 pełnych cyklach można dopuścić prąd 250A wartości skutecznej przy Tym triaku BTA40? Czy dobrze rozumiem?
  • #8 15148110
    strikexp
    Poziom 27  
    Ocena: 104
    O prosze, patrzyłem sie na tą charakterystykę ze 3 razy i nie kumałem co na niej jest :D
    Tak wygląda na to że dobrze ją odczytujesz, powiedziałbym nawet że przy 5 cyklach połówkowych to nawet można przyjąć odczyt dla 2,5 cyklu czyli koło 320A.

Zwróć tylko uwagę że to są dane dla 25 stopni, a w lato jest więcej to raz, a dwa że przez 2 sekundy nie wychłodzi się triak po takim katowaniu. Niżej masz charakterystykę dla 70 stopni, raczej według niej powinieneś patrzeć na parametry.
    Masz tam jakieś 75A przy 2,5 cyklu i 50A przy 5 cyklach. Jeśli dasz radę utrzymać tą temperaturę to nawet ten duży tyrystor ledwo sie nadaje to twojego zastosowania...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 15151848
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię doboru tyrystora i diody prostowniczej do pracy chwilowej przy szczytowym prądzie 50A, z uwzględnieniem krótkotrwałego przewodzenia (100ms) i przerwy (2s). Uczestnicy sugerowali zastosowanie wzoru I^2*t do obliczeń oraz porównanie z parametrami katalogowymi. Zwrócono uwagę na znaczenie parametrów cieplnych i możliwości zastosowania triaka, takiego jak BTA41, który przy krótkotrwałym obciążeniu może wytrzymać znacznie większe prądy. Wskazano na tyrystory, takie jak BT145, jako odpowiednie do zastosowań z prądem długotrwałym. Podkreślono również, że przy 50Hz wartość skuteczna sygnału półfalowego wynosi 0,5 I szczytowe, co wpływa na dobór komponentów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA