logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam schematu. Jak podlaczyc silnik 380 V na 220V z cewką

Dax6 10 Cze 2005 22:07 8266 10
REKLAMA
  • #1 1567295
    Dax6
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Szukalem w tematach , ale chyba jest to tak proste ,ze nie znalazlem nawet informacji. Silnik mam 0,09 KW 380V i chce go podlaczyc z cewka na 220V. Nie mam pojecia jak to zrobic , a nie chce go spalic. Czy moze mi ktos podpowiedziec jaka cewke do tego kupic ( wartosc ) i jak to podlaczyc.

Przeniosłem z: Schematu/instrukcji... [h]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1568085
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6168
    A nie lepiej włączyć przez tzw. kondensator rozruchowy. Włączony między dwie fazy i odłączany w momencie, kiedy silnik osiągnie już odpowiednie obroty. Najlepiej jakimś wyłącznikiem chwilowym Dla silnika 90 W będzie to kondensator 8-10 mikrofaradów /nie elektrolityczny/ na napięcie conajmniej 250 V.
    Zauważ tylko, że przy zasilaniu silnika 3-fazowego z 1-nej fazy będziesz miał tylko 1/3 jego nominalnej mocy - czyli 30 W.
  • #3 1568257
    Dax6
    Poziom 13  
    no to mam problem. Nie znam sie na elektryce dobrze i myslalem , ze uda sie to zrobic tak aby nie stracil mocy. Wynika z tego ,ze obroty tez mu spadna o 2/3 .

Co do tego kondensatora , to nie wiedzialem jak to fachowo nazwac. Wszyscy mowia , ze podlaczaja na cewke. Czy faktycznie podlacza sie na dwa sposoby - czyli na cewke i kondensator rozruchowy ?

Jak to podlaczyc abym czegos nie spalil i zeby mnie nie pokopalo ;-))
  • REKLAMA
  • #5 1569539
    Dax6
    Poziom 13  
    Mysle ze ten schemat mi pomoze w podlaczeniu. Spisze dane z tabliczki silnika i moze mi ktos dokladnie wskaze jaki kondensator rozruchowy bedzie trzeba kupic.

Mam jeszcze dodatkowe pytania

Czy moge do tak przerobionego silnika podlaczyc falownik. Czy ma to byc wtedy falownik trojfazowy , czy jednofazowy ?

Jakiej wartosci falownik zastosowac. Musze miec taki z potencjometrem do plynnej zmiany obrotow.

Czy na tak przerobionym silniku , bede mogl podniesc obroty silnika s nominalnych 1320 na np. 2000-2500 Obr/min . Oczywiscie zwiekszajac czestotliwosc. Czy po przerobce , oprocz mocy straci tez obroty ?

I jeszcze jedno.

kolega Hefid napisal , ze uchowa sie tylko 30% mocy. Na stronie z podanego przez kolege Druss21 linka , jest napisane , ze straci 30% mocy nominalnej.

Kto sie pomylił ?

Dodano po 3 [minuty]:

i jeszcze jedno

w Waszych wypowiedziach pojawily sie trzy terminy

- cewka
    - kondensator
    - rezystor

czy to sa trzy rozne urzadzenia ?
    Ktore z nich bedzie najlepsze i najmniej klopotliwe ?
  • REKLAMA
  • #6 1569595
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Pojemność tego kondensatora przyjmuje się 30uF na 1kW, jeżeli silnik pójdzie na jednej fazie i faktycznie stracisz dwie trzecie mocy, będzie tak jak kolega pisał, tylko 30%, ale możesz też ten silnik podłączyć pod dwie fazy, jeżeli masz taką możliwość i w tedy pojemność kondensatora wystarczy 15uF na 1kW i w tedy faktycznie stracisz tylko 30% mocy.
    Pozdrawiam
  • #7 1569641
    Dax6
    Poziom 13  
    nie rozumie tego z fazami. Co znaczy - jezeli masz taka mozliwosc ?
    Jezeli mam mozliwosc podlaczenia do 3- fazowego pradu to nie bede przerabial silnika. Ale mam 1-fazowy i dlatego probuje jakos wybrnac z tej zytuacji.

tu jest napisane , ze silnik traci 30% mocy :http://pp.elektroda.net/index.php?menu=1 i juz nie wiem kto sie myli...

A co z obrotami ?

Dodano po 4 [minuty]:

przed udzieleniem kolejnej odpowiedzi , prosze zapoznac sie z opisem na podanej stronie ( link )
  • REKLAMA
  • #8 1569711
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Nie pozostaje Ci nic innego jak tylko sprawdzić. Przecież to jest bardzo proste, jeżeli masz trzy fazy, gdzie przesunięcie fazowe miedzy nimi jest 120 stopni, a masz tylko jedną fazę, to odpadły dwie, czyli dwie trzecie, została Ci tylko jedna faza, zero i przesuniecie fazowe za pomocą kondensatora, ale to przesuniecie to jest sztucznie, ono nie wnosi żadnej energii. Może i tak by było jak myślisz, ale po między fazami jest 380V, a po miedzy fazą a zerem jest 220V i tu jest pies pogrzebany, wiec się nie gorączkuj, tylko sprawdź, a co do tych dwóch faz, to jak się nie domyśliłeś to niestety, Ci nie napisze, bo to chyba nawet nie legalne, wiec sam rozumiesz, ale jak bardzo cię to dręczy, to napisz do mnie na PW, to Ci napisze jak to można ugryźć.
    Pozdrawiam
  • #9 1580096
    Dax6
    Poziom 13  
    Witam ponownie

tym razem zrobilem zdjecia silnika ( tabliczka i podlaczenie 0
    Czy mozecie mi9 podpowiedziec :

czy mozna bez przerobek podlaczyc ten silnik do falownika ?
    czy te trzy przewody podlaczyc do falownika od strony wyjscia 3 - fazowego ?

dolaczam linki do zdjec :

http://img155.echo.cx/my.php?image=img00059cx.jpg

i tabliczka : http://img155.echo.cx/img155/5366/img00134ot.jpg

http://img155.echo.cx/img155/4504/img00044tk.jpg
    Załączniki:
    • IMG_0005.JPG (378.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • IMG_0013.JPG (283.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • IMG_0004.JPG (320.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 1580156
    gzeho.p
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Jeżeli masz możliwość podłączyć do falownika trojfazowego, to podłacz po prostu i będzie działał tak jak na trzech fazach,
    Jeżeli w falowniku jest wyjcie trzech faz to podłacz to do silnika i po sprawie.

Chyba się nie mylę??
  • #11 1580531
    Dax6
    Poziom 13  
    czekam na podpowiedz kogos , kto mial do czynienia z falownikami i ktory bedzie mogl powiedziec na 100% jak powinno byc wszystko podlaczone.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia silnika trójfazowego 0,09 kW 380 V do zasilania jednofazowego 220 V z wykorzystaniem cewki lub kondensatora rozruchowego. Zaleca się zastosowanie kondensatora rozruchowego o pojemności około 8-10 µF (nieelektrolitycznego) przy napięciu co najmniej 250 V, który włącza się między dwie fazy i odłącza po osiągnięciu obrotów przez silnik. Przy zasilaniu jednofazowym silnik traci około 2/3 mocy nominalnej, czyli pozostaje około 30% mocy. Możliwe jest także podłączenie kondensatora lub rezystora, przy czym rezystor zapewnia mniejszy moment rozruchowy. Pojemność kondensatora można przyjąć jako 30 µF na 1 kW mocy silnika przy zasilaniu jednofazowym lub 15 µF na 1 kW, jeśli silnik jest zasilany z dwóch faz. Podłączenie silnika do falownika trójfazowego jest możliwe bez przeróbek, pod warunkiem, że falownik ma wyjście trójfazowe. Falownik jednofazowy nie jest odpowiedni do sterowania silnikiem trójfazowym. Wzrost obrotów powyżej nominalnych (np. z 1320 do 2000-2500 obr./min) jest możliwy przez zwiększenie częstotliwości falownika, jednak wiąże się to z ograniczeniami mocy i bezpieczeństwa silnika. W dyskusji pojawiły się niejasności dotyczące terminów: cewka, kondensator i rezystor, które są różnymi elementami stosowanymi w układach rozruchowych silników.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA