logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak dźwięku z TV LG 50LB650V na Yamaha RX-V365 przez kabel optyczny

macitoma 19 Lis 2015 12:03 5634 45
Najlepsze odpowiedzi

Why is there no sound from an LG 50LB650V TV connected to a Yamaha RX-V365 with an optical cable, and how can I make it work?

Najpierw upewnij się, że w amplitunerze wejście DTV/CBL jest przypisane do wejścia optycznego i że dla tego wejścia ustawione jest Audio Select na Auto, ale w tym wątku ostatecznie problemem okazały się uszkodzone kable optyczne. Po zresetowaniu amplitunera, sprawdzeniu ustawień i testach z innym źródłem cyfrowym nadal była cisza, mimo że w przewodzie było widać światło [#15171449][#15172792][#15174542] Autor tematu ustalił na końcu, że oba używane przewody optyczne były „strzelone” i dopiero zakup nowego kabla przywrócił dźwięk [#15194401]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • Pomocny post
    #31 15172792
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ocena: 1277
    No nic, dam sobie spokój z pomaganiem z tym problemem ...

Prosiłem parę razy o pewne informacje, w zamian dostawałem jakieś szczątkowe dane.

Na koniec - kolega może sprawdzić funkcję "Memory Guard". Jeśli jest uaktywniona, to nic nie można zmienić w ustawieniach.

Również można rozważyć przywrócenie wzmacniacza do ustawień fabrycznych. Powinno to ustawić wejście DTV na optyczne.
    Bo takie jest standardowe (fabryczne) ustawienie. Ale trzeba liczyć się z tym, że wszelkie inne ustawienia wrócą do domyślnych ustawień.

Powodzenia ...
  • REKLAMA
  • #32 15172962
    misiekpb
    Poziom 22  
    Ocena: 144
    Kabel optyczny jest kablem do cyfrowej transmisjii. Jackiem transmituje sie dzwiek analogowy. A kolega probowal innego kabla czy tylko z jednym się męczy?
  • #33 15173802
    macitoma
    Poziom 9  
    Polonia_US. Guard memoriał jest off,
    Input assign
    In (1) np cd
    In (2) np DVD
    In (3) np dtv/cbl
    Tu mogę zmieniać na inne urządzenia, ale nie ma nic o OPT...

W kategorii dekoder modę, mogę zmienić z auto na DTS w urządzeniach DVD, dtv/cbl, CD

Kategoria sygnał info
    Analog, 2/0/---, i dwa razy ---
    Nie wiem co jeszcze napisać... Test na dwóch przewodach jeden na pewno działa... Drugi raczej też. Wtyczek bardziej wcisnąć nie idzie,

Auto ustawienia nic nie dają...
    Jak ewentualnie zresetować wiec cały amplituner do ustawień fabrycznych...?

Dodano po 1 [godziny] 18 [minuty]:

ok, udalo sie wyzerowac (ustawienia fabryczne) caly amplituner... ale nic, chyba jednak nie jest fabrycznie ustawiony na wyscie cyfrowe...albo jest inny problem, w menu te same info jakie podalem wczeniej,,,
  • REKLAMA
  • #34 15174201
    misiekpb
    Poziom 22  
    A masz mozliwosc podlaczenia innego zrodla cyfrowego do tego ampli? Lub tv do innego wzmaka?
  • #35 15174315
    macitoma
    Poziom 9  
    mam dvd na optyku, samsunga, ale tez nie moge tego podlaczyc aby zadzialal amp... mowie tu o testowym podlaczeniu, tzn, wyjsciem cinch tylko video na TV, a optykiem na amplituner... zero efektu...
  • #36 15174326
    Polon_us
    Poziom 42  
    W sumie nie wiadomo, czy problemem jest telewizor czy wzmacniacz.

Wiem, że kolega próbował podłączyć odtwarzacz DVD. Proszę podać jego dane - model i producent.
    Chciałbym zobaczyć jego dane i ustawienia. Wg starej zasady "Ufać trzeba, ale sprawdzić należy" (Lenin) :)

Nie można wykluczyć, że wzmacniacz jest uszkodzony, ale nie chciałbym pochopnie takiej opinii wydawać.
  • #37 15174349
    macitoma
    Poziom 9  
    Model DVD to Samsung 1080p8
  • #38 15174542
    Polon_us
    Poziom 42  
    Przejrzałem instrukcję tego DVD. Jedyne na co zwróciłbym uwagę, to opcja "PCM Down Sampling". Proszę ją ustawić na "ON".
    O ile pamiętam dane tego wzmacniacza, to nie przyjmie on częstotliwości próbkowania 96 kHz - stąd ustawienie "ON" w tej opcji.
    Opcje "Digital Out" i "MPEG-2 Digital Out" - ustawić na "BitStream". Jeśli test nie przyniesie efektu, to można spróbować PCM.

Kolega powtórzy test z tym odtwarzaczem. Wiem, że już to raz było robione, ale teraz wzmacniacz jest po "reset", tak kolega podaje. To jest co nieco inna sytuacja niż uprzednio.

W wzmacniaczu wyłączyć Pro Logic czy temu podobne, o ile są włączone. Czy dana opcja jest włączona powinno być pokazane na wyświetlaczu.
    Dla sprawdzanych wejść proszę mieć pewność, że opcja "Audio Select" jest ustawiona na "Auto".
  • REKLAMA
  • #39 15174650
    macitoma
    Poziom 9  
    PCM Down Sampling". ustawiony na "ON".
    Opcje "Digital Out" i "MPEG-2 Digital Out" - ustawione na "BitStream". Testowałem rownież na PCM.

wzmacniacz na pewno jest to resecie, poniewaz sprawdzalem i wszystkie ustawienia lacznie ze stacjami w tunerze sie zresetowaly...

Wszyskie ustawienia sa na AUTO... nadal echo....

moze lupie pytanie, ale czy w gnieździe IN optical, tez powinno byc widoczne światło tak jak przy wyjsciach OUT?
  • #40 15175155
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ocena: 1092
    W gnieździe wejściowym jest dioda odbiorcza, czyli nie świeci.
  • #41 15175208
    macitoma
    Poziom 9  
    tak podejrzewalem, ale to niestety nic nie zmienia w problemie... myśle ze bede musial znalesc kogos kto ma podlaczone cos prze optyka i dac mu ampl na test.... ale to niestety kolejne dni w plecy....
  • #42 15175309
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ocena: 1092
    Może być uszkodzone wejście.
    W Denonie AVR-1508, którego używam wejście przełącza się automatycznie, dostałem używany, więc nie sprawdzałem ustawień, po wybraniu wejścia CD na wyświetlaczu pojawia się napis ANALOG, wpinam wtyk kabla optycznego i pojawia się napis DIGITAL i dźwięk.
  • REKLAMA
  • #43 15176302
    Polon_us
    Poziom 42  
    W zasadzie wyczerpałem się w pomysłach.

Jedyne co mi przychodzi na myśl to:
    - inny przewód optyczny - to tak na wszelki wypadek
    - można sprawdzić działanie funkcji SCENE - nie wiem, czy ona wpływ na wejście optyczne, ale spróbować można.

I na koniec pytanie.
    Czy mając podłączony testowy DVD do wzmacniacza - włączenie/wyłączenie płyty w DVD powodowało jakąś reakcję na wyświetlaczu wzmacniacza?
    Dla przykładu - zapalał się wskaźnik PCM i gasł w momencie zatrzymania płyty w DVD?
  • #44 15176649
    macitoma
    Poziom 9  
    hmm szczerze to nie zauważylem zmian na wyswietlaczu po wpieciu dvd ...
  • #45 15176915
    misiekpb
    Poziom 22  
    No to niestety wszystko wskazuje na uszkodzone wejscie. Kabel optyczny od TV podłączas tylko pod wejście dtv w amplitunerze czy próbowałeś też pod wejście DVD?
  • #46 15194401
    macitoma
    Poziom 9  
    heh, witam ponownie zainteresowanych i udzielajacych sie w temacie... temat zamykam... Rozwiazanie, banalne... obydwa przewody optyczne które użyawalem do testow i prób podlaczenia okazały sie "strzelone" , wystarczylo kupic nowy przewód optyczny i tyle... mimo lekko swiecacych przewodów optycznych oba wyladowaly tam gdzie ich miejsce...(odpady) Tak wiec szczerze dziekujac osobom udzielajacym sie i starajacym sie pomoc, jeszcze raz serdeczne dzieki; temat zamykam...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z brakiem dźwięku z telewizora LG 50LB650V podłączonego do amplitunera Yamaha RX-V365 przez kabel optyczny. Po podłączeniu i ustawieniu odpowiednich opcji w telewizorze i amplitunerze, dźwięk nie był słyszalny. Użytkownicy sugerowali różne rozwiązania, takie jak sprawdzenie, czy kabel optyczny jest prawidłowo podłączony, czy nie ma zatyczek na końcach kabla, oraz czy amplituner jest ustawiony na odpowiednie wejście. Wskazano również na możliwość użycia złącza HDMI ARC, jednak amplituner nie obsługuje tej funkcji. Po wielu próbach i sugestiach, użytkownik odkrył, że oba używane kable optyczne były uszkodzone, co uniemożliwiało prawidłowe połączenie. Po zakupie nowego kabla problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA