logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate ST1000DM003 - Dziwny SMART i relokowane sektory

rowers94 20 Lis 2015 22:18 1359 8
REKLAMA
  • #1 15169467
    rowers94
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witajcie.

Znajomy mi przyniósł dysk, który podobno po odkurzaniu przestał działać. Udało mi się go uruchomić pod windą w końcu. Odpaliłem HD Tune Pro, pokazał taki oto SMART:

Chciałbym dodać, że po wyborze z listy w HD Tune Pro tego dysku, program łapie zwiechy, jedyne co to udało mi się zakładkę Health odpalić. Zwykła darmowa wersja sie zawiesza całkowicie, nie ma szans nawet Healtha odpalić.

Później odpaliłem Victorię, SMART pokazuje te same wartości, szczególnie Rellocated Sector, który robi na mnie piorunujące wrażenie. Jeszcze większe wrażenie robi status w Victorii GOOD. Ktoś rozumie o co tutaj chodzi?

W Victorii odpaliłem test, końcówka loga jest na screenie z ilością errorów.

Czy ma ktokolwiek wytłumaczenie skąd ta astronomiczna ilość Relokowanych sektorów w SMART i jeszcze do tego status GOOD?
  • REKLAMA
  • #2 15169620
    KSRhaziel
    Poziom 36  
    Ocena: 275
    Skąd GOOD to nie mam pojęcia, gdyż ten dysk na pewno nie jest good. A skąd tyle bad sectorów, można się tylko domyślać. Może ktoś stuknął podczas pracy? Może upadł komuś i głowica pechowo się ruszyła? Wytłumaczeń może być wiele. W każdym bądź razie, dysk nadaje się raczej na śmietnik. Odzyskuj dane, póki jeszcze można.
  • REKLAMA
  • #3 15169639
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 15174243
    PATAFIAN_PATAFIAN
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 54
    Potwierdzam to co powiedzieli koledzy wyżej ;-)
    Parametry 01 oraz 07 potwierdzają,że kończą się głowice w dysku twardym. Są to wartości jeszcze nie krytyczne no ale bomba zaczęła cykać.
    Do tego dysk posiada 24080 sektorów realokowanych (czyli zamienionych na te z puli rezerwowych) oraz 1768 sektorów uszkodzonych które podejrzewam,że mogą być Fizycznymi czyli nie do naprawienia.
    Nie ukrywam,że ten model dysku w moich oczach nie cieszy się zbyt wielką popularnością ze względu na krótką żywotność głowic które są częstą usterką w tym modelu dysku lecz sądząc po ilości przepracowanych godzin to nie ukrywam,że i tak kupe czasu już przepracował.
    Odzyskuj dane z niego puki jeszcze można i wyrzucaj dysk bo nie nadaje się nawet do obudowy USB jako archiwum :)
  • #5 15174393
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 550
    rowers94 napisał:
    Czy ma ktokolwiek wytłumaczenie skąd ta astronomiczna ilość Relokowanych sektorów w SMART

A parametr 188, czyli BC?

Widać od razu, że nie wskutek upadku (BF =0) dysk został uszkodzony.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1467175.html

rowers94 napisał:
    jeszcze do tego status GOOD?

Być może pula relokacji jeszcze nie osiągnęła maksimum dla tego modelu.

Czym był zasilany HDD i czym zasilany jest teraz?
    rowers94 napisał:
    Udało mi się go uruchomić pod windą w końcu.

Zrób skan w MHDD.

MHDD i niezbędne linki:
    http://netdiag.pl/artykuly/mhdd/
    http://hddguru.com/software/2005.10.02-MHDD/
    http://nirvanowiec.republika.pl/MHDD.html

Windę skoryguj.;)
  • REKLAMA
  • #6 15174530
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 15174936
    AndrewElektroda
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Pikus_09 napisał:
    Kończą się głowice. I kto mi teraz powie, że DMki są takie good?

Kiedyś z dużym dystansem podchodziłem do negatywnej opinii o tej serii i kupiłem dysk 3TB ST3000DM001. Powiem Ci, że chodził super do 10000 godzin, potem się dosłownie rozleciał od środka. Błędy SMART w tysiącach i rosły z każdą minutą kiedy był włączony. Dyski z serii DM może nadają się na archiwum danych, ale na pewno nie do ciągłego korzystania. Jak ktoś będzie używał ich w komputerze PC tylko w dzień, to po zakończeniu gwarancji ma awarię. Przypadek...? Ja używałem go 24h to padł jeszcze na gwarancji.
  • REKLAMA
  • #8 15175098
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 15175424
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    rowers94 napisał:
    (...) Jeszcze większe wrażenie robi status w Victorii GOOD. Ktoś rozumie o co tutaj chodzi? (...)

To tylko interpretacja programu. Programy radzą sobie lepiej lub gorzej z oceną parametrów SMART, dlatego najlepiej jest oceniać samemu. Tutaj program pojechał po bandzie, może przez to że dysk jest znacznie nowszy niż program :-) Do tej pory, ze znanych mi programów do monitoringu SMART, najtrafniej ocenia Crystal Disk Info. Ale już np: HD Tune, a przynajmniej starsze wersje, na większości dysków Seagate wywali ostrzeżenie, ze względu na specyficzną reprezentację niektórych parametrów w tych dyskach (wartość przeliczona fabrycznie jest bardzo blisko wartości progowej).

Podsumowanie tematu

✨ Dysk Seagate ST1000DM003 wykazuje niepokojące parametry SMART, w tym dużą liczbę relokowanych sektorów, co sugeruje problemy z głowicami. Użytkownicy zauważają, że mimo statusu GOOD w programie Victoria, dysk jest w złym stanie i nadaje się do wymiany. Wskazują na możliwe przyczyny uszkodzenia, takie jak upadek lub niewłaściwe zasilanie. Rekomendacje obejmują odzyskanie danych, zanim dysk całkowicie przestanie działać, oraz użycie narzędzi takich jak MHDD do dalszej diagnostyki. Wiele osób podkreśla niską jakość serii DM, sugerując, że dyski te są bardziej odpowiednie do archiwizacji niż do codziennego użytku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA