logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Ascona 2.0i '88 - problem z odpalaniem po krótkim postoju, czujnik Halla?

carrier 11 Cze 2005 12:13 2707 18
REKLAMA
  • #1 1568435
    carrier
    Specjalista - Alarmy Samochodowe
    Ocena: 1052
    Czasami, kiedy zgaszę silnik i chcę go zapalić po kilku minutach to rozrusznik kręci, ale auto ni chce zapalić (wskazówka obrotomierza podczas kręcenia rozrusznikiem nie wskazuje obrotów i ikona silnika nie zapala się po przekręceniu stacyjki w pozycję zapłon). Usterka ta nie występuje regularnie, od przypadku do przypadku i zawsze by można było uruchomić auto trzeba poczekać od 10 min do 1h (samo ustępuje). Ktoś mi doradził wymianę czujki halla, trochę pomogło, ale i tak, co jakiś czas nie mogę odpalić.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1601675
    manta
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1532
    Prawdopodobnie kostka stacyjki ew. skrzynka bezpieczników.
  • #3 1602048
    carrier
    manta napisał:
    Prawdopodobnie kostka stacyjki ew. skrzynka bezpieczników.

Wszystkie sygnały ze stacyjki są 100%, skrzynkę bezpieczników też juz sprawdzałem.
    Dziś już nawet dobrałem się do sterownika (komputera) od silnika, posprawdzałem złącze i wszystko wygląda dobrze.
    Nie mam schematu elektrycznego i nie bardzo wiem gdzie i co.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1602177
    gobo
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    Sprawdź przekaźnik pompy paliwowej, konektory na pompie i samą pompę. W tym modelu jest ona za prawym tylnym kołem. Miałem w swojej Asconie taki objaw, pompa się zawieszała. Przekaźnik pompy jest pod maską po lewej stronie patrąc od przodu za kielichem.
  • Pomocny post
    #6 1604510
    Itek
    Poziom 21  
    Ocena: 124
    W momęcie kiedy wstępuje usterka sprawdz napięcie na cewce zapłonowej jak są trudniści to podłącz kontrolkę (diodę) małą i przeprowadz sobie na pulpit to w momęcie bedziesz wiedział co się dzieje potem na wtryski,przekaźnik . Schemat i wszystkie newralgiczne punkty
    W ten sposób bardzo szybko zlokalizujesz usterkę
  • REKLAMA
  • #7 1604832
    carrier
    Itek napisał:
    W momęcie kiedy wstępuje usterka sprawdz napięcie na cewce zapłonowej jak są trudniści to podłącz kontrolkę (diodę) małą i przeprowadz sobie na pulpit to w momęcie bedziesz wiedział co się dzieje potem na wtryski,przekaźnik . Schemat i wszystkie newralgiczne punkty
    W ten sposób bardzo szybko zlokalizujesz usterkę

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem? Mam z każdego z punktów podciągnąć sobie kontrolki (LED'y), by w razie usterki wiedzieć co nie ma prądu.
  • Pomocny post
    #8 1604969
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 1605457
    carrier
    elektrit napisał:
    Uszkodzony przekaźnik podwójny.Zimne luty.

A gdzie go znależć?
  • Pomocny post
    #10 1606390
    Itek
    Poziom 21  
    Ocena: 124
    Nie wiem czy dobrze zrozumiałem? Mam z każdego z punktów podciągnąć sobie kontrolki (LED'y), by w razie usterki wiedzieć co nie ma prądu.

Dokładnie tak masz zrobić ale z jedną LED'y tyle że przkładasz w różne punkty jak brakuje zasilania to wiesz co masz robić gdzie to szukać .

Być może jak kolega elektrit napisał że masz zimne luty na styczniku i Przy większym obciążeniu nie ma napięcia.

Nie pamiętam dokładnie gdzie się on znajduje, ale chyba na grodzi silnika z prawej strony
  • Pomocny post
    #11 1607407
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Ocena: 802
    Jestem za opinią "Elektrit-a" sprawdż przekażnik zaslanie komp. i pompy paliwa "1" lub syg."Td" nie dochodzi do przekażnika.
  • #12 1611526
    carrier
    Sprawdziłem już wszystko łącznie z podstawieniem innego komputera od silnika. Ponownie sprawdziłem styki na czujniku halla wyglądały idealnie i tak od niechcenia psiknąłem do nich WD40 i chyba pomogło, od 4 dni usterka się nie powtórzyła. na razie auto zapala 100 na 100.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #13 1625867
    Lewand
    Poziom 15  
    Ocena: 21
    Sprawdz modół w aparacie zapłonowym
  • #14 1626057
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 1626413
    carrier
    Po osatnim niby "sukcesie", od 3 dni usterka znowu dała o sobie znać. Przekopałem jeszcze raz wszystkie mozliwe styki i odkryłem że kiedy nie mogę odpalić i wypnę z kostki przekaźnik w komporze silnika (usytułowany po stronie pasarzera na grodzi, przy przełączniku oktanowości paliwa 95/91 okt ), to zapala się kontrolka silnika na desce roździelczej i mogę zaoalić silnik. Na dzień dzisiejszy oczyściłem wszystko + wymieniłem konektorki na owym przekaźniku. Dzis jeździłem cały dzień i zapalał 100/100.
  • #16 1626432
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #17 1626484
    małek
    Poziom 21  
    Ocena: 83
    cześć wydaje mi się że masz któryś z tych systemów (mówisz że nie masz schematu to prosze) zobacz czym steruje ten przekaźnik
    Załączniki:
    • Opel Ascona 2.0i '88 - problem z odpalaniem po krótkim postoju, czujnik Halla? mot 1.5.JPG (84.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Opel Ascona 2.0i '88 - problem z odpalaniem po krótkim postoju, czujnik Halla? ml 4.1.JPG (84.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #18 1626485
    małek
    Poziom 21  
    Ocena: 83
    cześć wydaje mi się że masz któryś z tych systemów (mówisz że nie masz schematu to prosze) zobacz czym steruje ten przekaźnik
    Załączniki:
    • Opel Ascona 2.0i '88 - problem z odpalaniem po krótkim postoju, czujnik Halla? mot 1.5.JPG (84.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Opel Ascona 2.0i '88 - problem z odpalaniem po krótkim postoju, czujnik Halla? ml 4.1.JPG (84.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 1976438
    carrier
    Temat uważam za zamkniety, winowajcą był zaśniedziały przekaźnik w komorze silnika (włączał zasilanie dla cz. halla i wtryskiwacza).

Podsumowanie tematu

✨ Opel Ascona 2.0i z 1988 roku miał problem z odpalaniem po krótkim postoju – rozrusznik kręcił, ale silnik nie zapalał, a obrotomierz i kontrolka silnika nie reagowały. Usterka występowała nieregularnie i ustępowała po odczekaniu od 10 minut do godziny. Wymiana czujnika Halla przyniosła częściową poprawę. Sprawdzono sygnały ze stacyjki, skrzynkę bezpieczników, komputer silnika oraz styki czujnika Halla. Zalecano kontrolę przekaźnika pompy paliwowej i samej pompy, która w tym modelu znajduje się za prawym tylnym kołem. Wskazywano na możliwe zimne luty w przekaźniku podwójnym, który zasilał komputer i wtryskiwacz, umiejscowiony na grodzi silnika po stronie pasażera przy przełączniku oktanowości paliwa. Po oczyszczeniu i wymianie konektorów na tym przekaźniku problem ustąpił całkowicie. Wskazano również na metodę diagnostyczną z użyciem diody LED do lokalizacji przerw w zasilaniu. Ostatecznie za przyczynę uznano zaśniedziały przekaźnik w komorze silnika odpowiedzialny za zasilanie czujnika Halla i wtryskiwacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA