logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymagane certyfikaty i szkolenia do instalacji przeciwpożarowych tryskaczowych?

cycu1233 23 Lis 2015 19:54 2148 6
REKLAMA
  • #1 15178404
    cycu1233
    Poziom 2  
    Witam, tak jak w temacie chcę otworzyć firmę wykonująca instalacje przeciwpożarowe i teraz pytanie czy muszę mieć jakieś dodatkowe certyfikaty i szkolenia czy mogę wykonywać instalacje z projektu bez żadnych certyfikatów pozwoleń itp?
    Będę wdzięczny za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 15178719
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2671
    Kolego chcąc założyć taką firmę warto mieć już jakieś doświadczenie w branży. Bał bym się oddać ci jakiś projekt do realizacji abyś zdobywał na nim doświadczenie.
    Każdy system p.poż aby został odebrany przez straż musi mieć projekt wykonany przez osobę posiadająca kwalifikacje i uprawnienia budowlane w kierunku projektowania.
  • REKLAMA
  • #3 15178840
    cycu1233
    Poziom 2  
    Posiadam doświadczenie i pracowałem w tej branży tylko w innej firmie a nie jako firma.
    Chodź mi o instalację przeciwpożarową tryskaczową i wymagane dokumenty do wykonywania instalacji a nie do projektowania jej.
  • REKLAMA
  • #4 15178875
    jimasek
    Jako wykonawca nie musisz mieć żadnych uprawnień chyba że producent urządzeń które montujesz będzie wymagał takich szkoleń lub certyfikatów aby nie stracić gwarancji na dane urządzenia.
    Oczywiście potrzebne są dla ciebie i pracowników wszelakie szkolenia BHP ("wysokościówka", uprawnienia na wózek nożycowy, ustawienie rusztowań itp.) no i uprawnienia spawacza które raczej będą potrzebne w tej branży.
  • #5 15179652
    cycu1233
    Poziom 2  
    Dzięki za info, mam jeszcze jedno pytanie gdzie szukać zleceń w tej branży?
  • REKLAMA
  • #6 15179707
    Gutek1512
    Poziom 20  
    Ocena: 37
    cycu1233 napisał:
    Dzięki za info, mam jeszcze jedno pytanie gdzie szukać zleceń w tej branży?

Gazeta, internet, rozeznanie lokalnego rynku budowlanego
    Rwiesz się z motyką na księżyc, ten rynek jest jeszcze bardziej ustawiony od kablowych. Z reguły główni wykonawcy budów mają już swoje firmy które robią poszczególne instalacje.
  • #7 15181520
    jimasek
    Gutek1512 napisał:
    reguły główni wykonawcy budów mają już swoje firmy które robią poszczególne instalacje.

To się zgadza, bez istniejącego zaplecza potencjalnych klientów czy zleceniodawców nie wróżę sukcesów w tej branży.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie dotyczące wymaganych certyfikatów i szkoleń do instalacji systemów przeciwpożarowych tryskaczowych. Użytkownik, planujący otworzenie firmy w tej branży, zapytał o konieczność posiadania dodatkowych uprawnień. Odpowiedzi wskazują, że jako wykonawca nie jest wymagane posiadanie specjalnych certyfikatów, chyba że producent urządzeń wymaga szkoleń dla zachowania gwarancji. Niezbędne są jednak szkolenia BHP oraz uprawnienia spawacza. Użytkownik dopytał również o źródła zleceń, na co zasugerowano poszukiwanie w lokalnym rynku budowlanym oraz w internecie, jednak zwrócono uwagę na silną konkurencję w branży.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA