logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat 126p - trudności z odpalaniem na ciepłym silniku, co może być przyczyną?

Farciarz21 11 Cze 2005 18:17 1717 14
REKLAMA
  • #1 1569446
    Farciarz21
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Czesc. Mam taki mały problem z maluszkiem: Czasem nie chce mi odpalać i zauwazylem, ze dzieje sie to wtedy gdy np. jezdze dlugo i silnik jest rozgrzany i przychodze za 5 minut i mi nie odpala, ale jak zrobi sie zimny to odpali , co to moze byc, prosze o sugestie - z gory dziekuje.
  • REKLAMA
  • #2 1569451
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Prawie na 100% procent jestem pewien ze zle wyregulowane zawory. Ustaw je i problem zniknie.
    Pozdrawiam.
  • #3 1570117
    rosck
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Coś mi się zdaje że te typy tak mają, przerabiałem to gaźnik ,zawory, zapłon, świece, kable WN i nic to samo jak zrobie 50-100km i postuj 10min to potem za bardzo nie chce odpalać-chyba głowica jest bardzo gorąca i paliwo szybko paruje
  • #4 1570661
    jaconen
    Poziom 19  
    Ocena: 51
    Sprawdz czy masz dobrą przerwe na młoteczku i kowadełku
  • #5 1571074
    cjr
    Poziom 21  
    Ocena: 60
    Oprócz tego co napisali koledzy czasem na gorącym silniku pompka paliwa potrafi odmówić współpracy. Rzadko ale zdarza się, zwłaszcza w lecie.
  • REKLAMA
  • #6 1571144
    jaceksu25
    Poziom 19  
    Ocena: 70
    na 100% zawory ( za maly luz na zimnym silniku i nie domyka ich po rozgrzaniu). Czy traci na mocy po rozgrzaniu?
  • REKLAMA
  • #7 1571565
    Farciarz21
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Tzn. auto odpala, ale czasem rozrusznik nie zaskakuje, w rozruszniku jest nowy automat, szczotki, rozrusznik 100 razy zakreci a 101 juz nie, po 10 minutach znowu kreci. hmmmm
  • #8 1571692
    dragon400
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    masa na belce tylnej, czesto jest wirnik , ale jest prosty sposob sprawdzony na conajmiej setce a moze uuuuuuu a jeszcze wiecej [ od plusa uakumulatora wciagnij przewod do kabiny po stronie kierowcy dolacz do niego przycisk za jedyne 10 zl od wlaczania rozrusznika C.360typ ciagnik , i ciagnij go do przewodu wsowki wlacznika elektromagnetycznego rozrusznika ]calosc montarzu okolo 20 min . Kiedy bedziesz mial problem z odpaleniem szybkimi ruchami naciskaj na ten wlacznik i musi on ci ruszyc ROZRUSZNIK i odpalic / zapewniam jesto sprawdzony patent Pozdrawiam
  • #9 1571742
    Tomek665
    Poziom 28  
    Ocena: 130
    Jeśli wtedy podczas zapalania słychać stuknięcie sprawdź styki "automatu" i szczotki, albo za krutkie cięgno rdzenia automatu.
    Jeśli słychać silnik rozr. to ślizga sprzęgło jednokierunkowe
    Jeśli nic nie słychać to uszkodzony elektromagnes ,(zimny lut),przewód sterujący, stacyjka, styki na tym obwodzie
  • #10 1571912
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Farciarz21 napisał:
    Tzn. auto odpala, ale czasem rozrusznik nie zaskakuje, w rozruszniku jest nowy automat, szczotki, rozrusznik 100 razy zakreci a 101 juz nie, po 10 minutach znowu kreci. hmmmm

Jesli dzieje sie to na cieplym silniku to mozesz miec zwarcie miedzy uzwojeniem stojanu a samym stojanem. Jedno od drugiego oddzielone jest tworzywem ktore gdy rozrusznik jest goracy to moze sie topic i wtedy nastepuje brak izolatora. Przerabialem ten temat kiedys ze swoim bolidem i jedno ci powiem duzo mnie to nerwow i pieniedzy kosztowalo.
    Pozdrawiam.
  • #11 1573620
    Tombou
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    i jeszcze sprawdz szczelnosc połaczen wezyka paliwowego na drodze do gaźnika,czasami po rozgrzaniu łapie wezyk gdzies lewe powietrze i nie moze zassac paliwa,wszystkie opaski sprawdz i dokrec,oprocz tego stan połączen gaźnika z głowicą,przekładke i uszczelki.I dodatkowo-spotkałem sie tez kiedys z podobnymi objawami,tzn.rozgrzaniem i potem autko nie pali a po ostygnięciu - idzie ale tylko do momentu nabrania wysokiej temperatury.Mianowicie była przerabiana instalacja elektryczna i cewka dostawała za wysokie napiecie tzn,ktos wyjął przewód oporowy do cewki który ma ograniczac napiecie dochodzące do cewki.Gdy go nie ma cewka najczescie sie przegrzewa własnie wtedy gdy silnik porządnie sie zagrzeje i przestaje dawac iskre,gdy ostygnie znowu idzie normalnie do momentu nabrania wysokiej temperatury.
  • #12 1573902
    Adam700
    Poziom 22  
    Ocena: 61
    tak jak mowia koledzy:styki w automacie(ja tak dokladnie mialem),kolejna rzecz to zawory-luz,swiece to raczej wykluczam, ale podmien cewke zaplonowa.raz tak mialem ze chodzilo wszystko ladnie i nagle po rozgrzaniu silnika i dluzszej jezdzie nie dawala pradu na przewody WN i nie bylo iskry
  • REKLAMA
  • #14 1574363
    POMIDOR
    Poziom 14  
    Ocena: 32
    Jeśli przy odpalaniu przygasają kontrolki to znak że:
    - jest słaby akumulator
    - jest luz na wirniku (wyrobione tuleje)
    - są zużyte szczotki rozrusznika
    - są zaśniedziałe styki w szczotkoczymaczu (połączenia nitowe) - rady na to są dwie:
    a/ wymiana szczotkoczymacza na nowy
    b/ roznitowanie szczotkoczymacza, wyczyszczenie miejsc nitowań i ponowne nitowanie (własny przykładek)
  • #15 1574502
    Tomek665
    Poziom 28  
    Ocena: 130
    W sumie 99/100 to niezły wynik ale powiedz więcej jak zachowuje sie auto kiedy nie nie zapala czy coś stuka, czy coś kręci.
    raz mówisz "nie odpala "a innym razem że "rozrusznik nie zaskakuje"

Podsumowanie tematu

✨ Problem z odpalaniem Fiat 126p na ciepłym silniku może mieć kilka przyczyn. Najczęściej wskazywane są niewłaściwie wyregulowane zawory, zwłaszcza zbyt mały luz na zimnym silniku, który powoduje ich niedomknięcie po rozgrzaniu. Inne możliwe źródła problemu to gaźnik, zapłon, świece, kable wysokiego napięcia, a także przegrzewająca się cewka zapłonowa, szczególnie gdy brak jest przewodu oporowego ograniczającego napięcie do cewki. Problemy z rozrusznikiem, takie jak zużyte szczotki, uszkodzony elektromagnes, styki automatu rozrusznika lub luz na wirniku, również mogą powodować trudności z odpalaniem. Dodatkowo, na gorącym silniku może zawodzić pompka paliwa lub dochodzić do nieszczelności przewodów paliwowych, co powoduje zasysanie powietrza i utrudnia zassanie paliwa. Możliwe jest także zwarcie między uzwojeniem stojana a stojanem, które przy wysokiej temperaturze powoduje brak izolacji i problemy z iskrą. Zalecane jest sprawdzenie i regulacja luzów zaworowych, kontrola stanu i połączeń układu paliwowego, wymiana lub sprawdzenie cewki zapłonowej, kondensatora w aparacie zapłonowym oraz dokładna diagnostyka rozrusznika i jego elementów elektrycznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA