logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować prostą piaskarkę w domowych warunkach?

Deiwid 11 Cze 2005 19:57 35943 20
REKLAMA
  • #1 1569690
    Deiwid
    Poziom 21  
    Ocena: 11
    Witam
    Zastanawiam sie czy w domowych warunkach można wykonać (chośby prymitywną) piaskarke.
    Pozdro
  • REKLAMA
  • #2 1569717
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 2035645
    reed3
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Tak .do sprezarki trzeba podłaczyc specjalny pistolet z pojemnikiem na piasek, do kupienia w kazdym sklepie lub sprawdz na allegro piaskowanie
  • REKLAMA
  • #4 3119891
    Ready
    Poziom 12  
    Ja zrobiłem piaskarke z kosza na śmieci rękawicy gumowej i pistoletu do piaskowania :] miedzy kompresorem jest filtr powietrza.Najwarzniejsze jest że działa :]
  • #5 3369821
    siwydym67
    Poziom 1  
    Macie może jakieś foto albo schemat takiego urządzenia? Bo bym chciał złożyć coś podobnego:-)
  • REKLAMA
  • #6 4042155
    mmgryc
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    Hmm wiecie ja mam kompresor od lodówki może on da radę?
  • REKLAMA
  • #7 4042186
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 4042708
    stewart2
    Poziom 2  
    witam.Zajmuje sie tym profesjonalnie wiec moge pomóc.Porzadna piaskarka to piaskarka cisnieniowa tzn. ścierniwo zamkniete jest w zbiorniku pod ciśnieniem,pistolety o których mówicie to zabawki.Generalnie jest to proste urzadzenie ktore bez problemow można wykonać samemu.Radze zacząć od porzadnej sprężarki tzn. musi miec dużą wydajnośćoczywiście zalezy od srednicy dyszy w piaskarce
  • #9 4042740
    mmgryc
    Poziom 22  
    Nie śmiejcie się proszę bo ja się na tym nie znam. Duża wydajność to znaczy że musi dość dużo atmosfer dawać tak?? Czy taka do pompowania kół się nadaje czy jest za słaba???

Co do dyszy to czy można sastosować rurkę ze słoiczkiem (takim do malowania jak się przykręcało kiedyś do odkurzaczy)?? Jak znajdę to podeślę fotkę albo narsuję.
  • #10 4042821
    stewart2
    Poziom 2  
    Duża wydajność to znaczy ilość litrów powietrza w jednostce czasu. Ja mam sprężarkę o wydajności 5,5 tysiąca litrów na minutę przy 6 atm. Podkreślam że jest to "sprzęt służący do zarabiania pieniędzy"
  • #11 4091184
    mmgryc
    Poziom 22  
    Witam ponownie troszkę myślałem nad tym tematem i ostatnio zobaczyłem jak sąsaid myje myjką ciśnieniową auto. Czy mogła by ona temu podołać??
  • #12 4444594
    olowaty
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    witam! stewart ma racje. tymi pistolecikami mozna zrobic bardzo malutko. piaskarke mozna zrobic z butli turystycznej, butli lpg, butli po gazach technicznych lub gaśnic. zbiorniki od hydroforu odpadają. butle od gazów płynnych mają ciśnienie do 30 atm. poprawcie mnie jeżeli źle piszę. ostatnią malutką piaskarkę zrobiłem z gaśnicy co2. 5 litrów pojemności. według tabliczki znamionowej wytrzymuje 30 atm. mój kompresor wydala około 8 atm i ma wydajność ok. 500 l na minute. jakoś to działa. a i koniecznie dysza z węglików spiekanych. opcja szukaj czyni cuda! Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #13 4446505
    agronom
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    mmgryc
    Myjka ciśnieniowa da radę. Mam myjkę, daje 170 atm. Aby coś tym wypiaskować trzeba mieć suchy przesiany piasek. Niestety wypiaskowane elementy błyskawicznie pokrywają się rdzą (zanim wyschną są już żółte)
  • #14 4654239
    Ready
    Poziom 12  
    Widze że jeszcze toczy sie temat , a propo mam pytanie JAKIE ŻECZY CHCECIE PIASKOWAĆ ?
    Moja piaskarka jest do małych żeczy , wiec jak w tytule używam jej w domu . czyli odkurzacz przemysłowy byłby wskazany :]
  • #15 4669594
    kruklife
    Poziom 13  
    Ocena: 27
    chce wypiaskować spód nadwozia samochodu mam sprężarkę 2 cylindry bodajże z jelcza plus duża butla 250l czy da radę ta sprężarka coś powalczyć?? jak są zbudowane piaskarki ciśnieniowe? tzn. zbiornik pionowy ze ścierniwem-piaskiem na dole wyjście wężem do dyszy i na górze zasilanie zbiornika w sprężone powietrze? może mi ktoś przedstawić rysunek-przekrój piaskarki? z opisem co i jak? zawory,manometry?
  • #16 5134441
    mario_wip
    Poziom 11  
    oj wątpi czy sobie te dwa tłoczki poradzą.....ja mam 6 cylindrów i nie wiem czy mi wydoli....jestem w trakcie budowy mojej piaskarki......butla z instalacji LPG, kilka kolanek, trochę węża.....może do końca tygodnia skończę.......

Dodano po 3 [minuty]:

a to schemat piaskarki
  • #17 5856030
    michal333
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    Ja nie widzę schematu? Ukończyłeś ją?
  • #19 6036524
    ROKUS_BIANKA
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Wiatm,

A wiecie może gdzie można kopić lub może z czego zrobić dysze piaskarska(na własny użytek)?
  • #20 7680287
    jacek.k6
    Poziom 10  
    Witam,
    Potrzebuję zrobić sprzęt da czyszczenia łopat wentylatorów dachowych ze stwardniałego gipsu. Musi być to sprzęt mobilny i w miarę lekki bo różne są stromości i wielkości dachów. Ma ktoś doświadczenie w tej materii? Pomyślałem właśnie o piaskowaniu ale nie mam żadnego doświadczenia. Znalazłem taki kompresorAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany czy prócz pistoletu i środka ściernego potrzebuję coś jeszcze? Jaki pistolet polecacie, sprzęt ma być dość dobry, żeby bez awarii pracować. Jaki środek ścierny? Czy takie rozwiązanie się sprawdzi?
  • #21 7680363
    prezeswal
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 176
    Regulamin p.8.3 i p.13 => kosz.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości samodzielnego wykonania prostej piaskarki w warunkach domowych. Kluczowym elementem jest odpowiednia sprężarka o dużej wydajności i ciśnieniu co najmniej 5 atm, najlepiej zasilająca specjalny pistolet do piaskowania z pojemnikiem na ścierniwo. Piasek nie jest zalecany ze względu na brak ostrych krawędzi ziaren, lepszy jest proszek ścierny. Konstrukcje amatorskie wykorzystują butle LPG, gaśnice CO2 lub butle turystyczne jako zbiorniki ciśnieniowe. Dysze z węglików spiekanych zapewniają trwałość. Myjki ciśnieniowe o wysokim ciśnieniu (np. 170 atm) mogą być używane, ale wymagają suchego, przesianego piasku, a wypiaskowane elementy szybko rdzewieją. Wskazane jest stosowanie filtrów powietrza między kompresorem a pistoletem. Dostępne są gotowe pistolety ejektorowe dla amatorów w cenie około 130 zł. Schematy piaskarek ciśnieniowych obejmują pionowy zbiornik na ścierniwo z dolnym wyjściem do dyszy oraz górnym doprowadzeniem sprężonego powietrza, wyposażone w zawory i manometry. Do czyszczenia trudnych powierzchni, np. łopat wentylatorów, potrzebny jest sprzęt mobilny o dobrej jakości, a wybór odpowiedniego pistoletu i ścierniwa jest kluczowy dla niezawodnej pracy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA