logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hitachi 2,5" - jak odczytać dane z partycji systemowej - bad sectory

fifu16 28 Lis 2015 21:06 1134 12
  • #1 15193217
    fifu16
    Poziom 8  
    Witam!
    Dostałem od sąsiada laptopa, który włączał się tylko do momentu przed napisem zapraszamy (taka niebieska tapeta windows 7). Nie dałem rady włączyć partycji recovery, wiersza polecen, trybu awaryjnego. Za każdym razem to samo. Wyjąłem dysk, podpiąłem do mojego komputera i za którymś razem na linuxie (live cd) udało mi sie odzyskać dane ale tylko z partycji D. Nie mogłem zamontować partycji na której jest WINDOWS. Wyskakuje błąd "unable to acces windows". Później uruchomilem swój własny system windows, komputer widzi te dwie partycje, ale gdy wchodze na partycje systemowa to wyskakuje"G:/ jest niedostępny. Parametr jest niedostępny. Poniżej wrzucam s.m.a.r.t. Zależy mi na odzyskaniu danych z partycji systemowej. I czy ten dysk w ogóle do czegoś się jeszcze nada?

PS. Nie wiem czy to ma jakies znaczenie, ale laptop pracowal na samym zasilaczu bez akumulatora, wiec nie wykluczam tego ze czasami mogl byc nagle wylaczany z pradu przez wyjecie kabla.

Hitachi 2,5" - jak odczytać dane z partycji systemowej - bad sectory Hitachi 2,5" - jak odczytać dane z partycji systemowej - bad sectory Hitachi 2,5" - jak odczytać dane z partycji systemowej - bad sectory
  • #3 15193229
    fifu16
    Poziom 8  
    a jakim programem zrobić te kopie posektorowa?
  • #6 15193257
    fifu16
    Poziom 8  
    I jeśli zrobię kopie posekorowa to bede mial dostep do wszystkich plikow ktore nie zostaly uszkodzone?
  • #7 15193307
    rosen2
    Poziom 11  
    Ocena: 24
    Czy gparted widzi tę uszkodzoną(?) partycję ?
  • Pomocny post
    #8 15193314
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Tak, w takim stanie (z takimi uszkodzeniami) w jakim są na dysku oryginalnym. Pod warunkiem prawidłowego jej wykonania (to zależy od Ciebie) oraz czy się powiedzie (to zależy od dysku, czy np: nie zawiesi się na uszkodzonych sektorach). Na szczęście kopię dysk>dysk można przerywac i ponawiać, grunt to obserwować i wiedzieć od jakiego momentu zacząć kolejne podejście i czy nie zrobić np: kopii wstecznej. Obszerne tematy o tym masz na elektrodzie.

DD Rescue jest narzędziem profesjonalnym do tego celu - robienie kopii binarnych, stąd jest lepsze. Natomiast DMDE to program do odzyskiwania danych z modułem (dla mnie bardzo wygodnym) kopii posektorowej. Dlatego ja właśnie tego programu używam do takich celów. Na dyskach kopiach lub plikach kopiach natomiast niekoniecznie już korzystam z niego, ale to już program wybieram stosownie do potrzeb, przypadki są indywidualne.
  • #9 15193350
    fifu16
    Poziom 8  
    a jeśli bedę robił kopie posektorowa to potrzebny bedzie mi czysty drugi dysk, czy moge na przyklad wykonac na swoj dysk przenosny na którym sa dane ale wystarczajaco miejsca by zmiescic caly ten drugi dysk? Czy zaczekac az przyjdzie nowy dysk i dopiero na tamten wykonac kopie?
  • #10 15193369
    helmud7543
    Poziom 43  
    Jeśli dysk>dysk to musisz mieć pusty (jak nie będzie pusty to i tak stracisz dane na nim) dysk o nie mniejszej pojemności niż ten kopiowany. Jeśli kopia dysk>plik-obraz dysku to musisz mieć dysk z wolnym miejscem, nie mniejszym niż ten kopiowany. Dane nie zostaną usunięte. Kopia będzie po prostu kolejnym plikiem.
  • #11 15193443
    fifu16
    Poziom 8  
    Jeśli dysk uszkodzony ma 500gb i kupie dysk o mniejszej pojemnosci, np 320gb to czy kopia dysk na dysk w ogóle wykona sie? Troche jednak boje sie wykonac na swój dysk przenosny kopie z obawa o nadpisanie moich danych albo cos podobnego. A program ddrescue jest jedynie dostepny na linux?

I jeszcze jedno. Czy da się wykonać jedynie kopie partycji systemowej? Z drugiej partycji (D: 233GB) to co wazne mam juz skopiowane. Głównie chodzi mi o foldery moje zdjęcie, moje dokumenty, pulpit.
  • #12 15193831
    Korwin-Master
    Poziom 10  
    wyskakuje"G:/ jest niedostępny. Parametr jest niedostępny. - ponieważ już nie jest do użytku przez system windows, lecz szansa na odzyskanie danych z tego dysku jest bardzo duża. Program MilfordSoft Data Recovery 4.0 znajduje pliki zdatne do użytku nawet na dyskach, które nie są nawet zdatne do formatu. oraz sporządza listę. Jest to również odpowiedź do pytania czy da się wykonać kopię partycji systemowej.
  • #13 15194146
    helmud7543
    Poziom 43  
    Da się wykonać jedynie kopię partycji. Na drugim dysku musisz mieć tyle wolnego miejsca ile ma kopiowana partycja (jeżeli kopia do pliku) lub dysk musi być tak pojemny, jak kopiowana partycja (jeśli dysk na dysk). Jeśli nie chcesz stracić danych na dysku - kopii to tylko kopia do pliku. Jeśli nie skopiujesz całości interesującego fragmentu (partycji) lub całego dysku, to kopia będzie spartolona i części danych możesz nie odzyskać.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z laptopem, który nie uruchamia się poprawnie, a partycja systemowa Windows 7 jest niedostępna. Po podłączeniu dysku do innego komputera i użyciu systemu Linux, udało się odzyskać dane z partycji D, ale partycja systemowa nie była dostępna. Użytkownicy sugerują wykonanie kopii posektorowej dysku, aby odzyskać dane, zalecając użycie programów takich jak DMDE i DD Rescue. Podkreślają, że do wykonania kopii potrzebny jest dysk o co najmniej takiej samej pojemności jak kopiowany dysk lub wystarczająca ilość wolnego miejsca na dysku docelowym. Wskazano również, że istnieje możliwość odzyskania danych z uszkodzonej partycji, a program MilfordSoft Data Recovery 4.0 może pomóc w identyfikacji plików do odzyskania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA