Do starego, dobrego APC BackUPS 400 podłączyłem kiedyś samochodowy 12V 72Ah. Radził sobie nieźle (ponad 3 godziny pracy na akumulatorze pod prawie pełnym obciążeniem). Ale była seria awarii energetycznych i wkurzyło mnie zbyt wolne ładowanie - podpiąłem supermarketowy prostownik i zapomniałem o tym - po 2 tygodniach akumulator był już tylko do wyrzucenia.
Teraz mam pod stołem również APC ale tym razem BackUPS 600 i akumulator żelowy 12V 38 Ah. Starcza na ponad godzinkę ale eksperymentów z doładowywaniem prostownikiem już nie uprawiam
Co do Fideltronik - tak jak pisze nemo - trzeba po prostu sprawdzić. Jeśli jest to prosty UPS - poradzi sobie. Co jest bardzo ważne: w miejsce wewnętrznego akumulatora koniecznie trzeba wstawić kondensator o dużej pojemności. Dośc łatwo kupić 22000 uF/16V - starczy. Bez kondensatora też działa ale po pierwsze znacznie szybciej UPS się wyłącza a po drugie - strasznie sieje zakłóceniami. Oczywiście kable do akumulatora jak najkrótsze i grube. Dobrze sprawdzają sie lepsze marketowe kable rozruchowe - ale trzeba je strócić.
RoMan
Nie udzielam prywatnych porad technicznych czy korepetycji via e-mail/PW. Jeśli szukasz pomocy - pytaj innych na forum. W sprawach komercyjnych kontakt ze mną zawsze da się znaleźć.
Zapraszam na stronę wieloletniego redaktora naczelnego czasopisma Elektronika dla Wszystkich - Piotra Góreckiego, wydającego obecnie czasopismo w formie elektronicznej, pod tytułem Zrozumieć Elektronikę:
https://patronite.pl/Zrozumiec-Elektronike