logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można podłączyć akumulatory samochodowe 35Ah do UPS FIDELTRONIK UPS-F1200PRO?

dudaszny 11 Cze 2005 23:18 3572 6
  • #1 1570240
    dudaszny
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Witam
    Mam ups-a firmy FIDELTRONIK UPS-F1200PRO padły w nim baterie (GP 1270
    12V 7Ah ) koszt takiej bateri to około 70 zł .
    Czy da się podpiąć akumulatory samohodowe np 35Ah (taki można kupić za około 50 ) czy układy w ups-ie wytrzymają i czy akumulatory będą wystarczająco ładowane
  • Pomocny post
    #2 1570390
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #3 1570625
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 406
    Do starego, dobrego APC BackUPS 400 podłączyłem kiedyś samochodowy 12V 72Ah. Radził sobie nieźle (ponad 3 godziny pracy na akumulatorze pod prawie pełnym obciążeniem). Ale była seria awarii energetycznych i wkurzyło mnie zbyt wolne ładowanie - podpiąłem supermarketowy prostownik i zapomniałem o tym - po 2 tygodniach akumulator był już tylko do wyrzucenia.
    Teraz mam pod stołem również APC ale tym razem BackUPS 600 i akumulator żelowy 12V 38 Ah. Starcza na ponad godzinkę ale eksperymentów z doładowywaniem prostownikiem już nie uprawiam ;-)

Co do Fideltronik - tak jak pisze nemo - trzeba po prostu sprawdzić. Jeśli jest to prosty UPS - poradzi sobie. Co jest bardzo ważne: w miejsce wewnętrznego akumulatora koniecznie trzeba wstawić kondensator o dużej pojemności. Dośc łatwo kupić 22000 uF/16V - starczy. Bez kondensatora też działa ale po pierwsze znacznie szybciej UPS się wyłącza a po drugie - strasznie sieje zakłóceniami. Oczywiście kable do akumulatora jak najkrótsze i grube. Dobrze sprawdzają sie lepsze marketowe kable rozruchowe - ale trzeba je strócić.

RoMan
  • #4 1570955
    dudaszny
    Poziom 11  
    Wszystko był by super gdyby w tym ups-ie był jeden akumulator 12v ale jest bul są ih 4 sztuki to jeszcze podpięte szeregowo. Transformator jest toroidalny sporyh rozmiarów (drut wzrokowo wygląda na 1 mm ) na tym ups-ie jak był nowy z pełnym obciążeniem max 720 W pracował do 2 godzin
  • #6 1572661
    dudaszny
    Poziom 11  
    Ale teoretycznie układy powinny wytrzymać ładowanie tyh akumulatorów np.35 Ah ?????
  • Pomocny post
    #7 1572672
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 406
    Zawsze możesz spróbować na Alledrogo upolować żelowe 12V 38Ah - bywają dość tanio jak na taką pojemność.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono możliwość podłączenia akumulatorów samochodowych 35Ah do UPS-a FIDELTRONIK UPS-F1200PRO, który fabrycznie korzysta z czterech baterii 12V 7Ah połączonych szeregowo, co daje napięcie około 48V. Zastosowanie większych akumulatorów samochodowych teoretycznie wydłuży czas pracy UPS-a, jednak należy uwzględnić, że układy ładowania i transformator mogą być zaprojektowane na oryginalne parametry baterii, co może skutkować przegrzewaniem się transformatora i problemami z ładowaniem. Zaleca się przeprowadzenie testu pełnego cyklu pracy z nowymi akumulatorami, monitorując ich ładowanie i obciążenie. Wskazano również, że do zastąpienia oryginalnych baterii warto rozważyć akumulatory żelowe 12V o pojemności około 38Ah, które są dostępne w przystępnej cenie i lepiej nadają się do pracy z UPS. Dodatkowo, w miejsce wewnętrznego akumulatora sugerowano zastosowanie kondensatora elektrolitycznego o dużej pojemności (np. 22000 µF/16V) w celu poprawy stabilności pracy i ograniczenia zakłóceń. Kluczowe jest stosowanie krótkich i grubych przewodów do połączeń akumulatorów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA