logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] FAAC - słaby zasięg na odbiorniku FIX2 w centrali 452MPS, jak wymienić?

bekra 02 Gru 2015 17:31 1620 4
REKLAMA
  • #1 15204817
    bekra
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Tymi samymi pilotami obsługuję 3 centrale - 2garaże -531MPS+odbiornik FIX1 oraz 1 wjazd - 452MPS+odbiornik FIX2. Centrale w garażu działają z daleka, natomiast centrala na wjeździe działa bardzo słabo nawet z bliska. Objaw taki sam na wszystkich pilotach. Antena jest. Czy jeśli kupię nowy odbiornik FIX2 to jak mam zrobić wymianę? Co robić po kolei? Jak zaprogramować moje piloty do nowego odbiornika? Dziękuję za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 15205418
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    Jeśli działa tylko z bliska to znaczy że piloty są zaprogramowane poprawnie.
    Sprawdź napięcie zasilania odbiornika.
  • REKLAMA
  • #3 15206012
    bekra
    Poziom 10  
    Mam miernik i schemat odbiornika. Czy napięcie zasilania mam mierzyć na złączu 5-stykowym między stykiem 4 i 5? Ma być 24V? Jeśli nie będzie, to oznacza to problem z płyta główną?
    Na odbiorniku przy bramie mam napis FIX2 - czy to oznacza, że on jest dwukanałowy? Na odbiornikach przy dwóch bramach garażowych mam napis FIX1 - czy one są jednokanałowe? Dlaczego są tam rożne odbiorniki? Wszystko jest obsługiwane pilotami FAAC FIX3.

Dodano po 25 [minuty]:

Jeszcze jedno. Używam 3 pilotów FAAC FIX3 i dwóch FAAC FIX2
  • REKLAMA
  • #4 15206336
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3608
    Cytat:
    Czy napięcie zasilania mam mierzyć na złączu 5-stykowym między stykiem 4 i 5? Ma być 24V

Tak i tak (albo trochę więcej niż 24V, a napięcie powinno być takie samo jak zmierzone pomiędzy zaciskami śrubowymi 14 i 17. Opis wyprowadzeń jest na samej płytce odbiornika)
    Cytat:
    Jeśli nie będzie, to oznacza to problem z płyta główną?

Tak ale jesli ona poprawnie działa to mało prawdopodobne (prędzej z transformatorem), zresztą odbiornik może chodzić od 12V więc raczej problem nie w zasilaniu a w wadliwym odbiorniku - albo źle lub ze zwarciem podpiętym kablu antenowym i antenie.
    Cytat:
    Na odbiorniku przy bramie mam napis FIX2 - czy to oznacza, że on jest dwukanałowy?

Tak
    Cytat:
    Na odbiornikach przy dwóch bramach garażowych mam napis FIX1 - czy one są jednokanałowe?

Tak
    Cytat:
    Dlaczego są tam rożne odbiorniki? Wszystko jest obsługiwane pilotami FAAC FIX3.

Brama może mieć dodatkową funkcję - furtki (otwiera się tylko jedno skrzydło) obsługiwaną drugim kanałem odbiornika - może montażysta po to to użył 2 kanałów. U ciebie i tak nie ma czym użyć 2 kanału bramy bo masz 3 (i 2) a nie 4 kanałowe piloty.
    W załączniku instrukcja odbiornika,
    Załączniki:
    • fix.pdf (179.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 21888359
    bekra
    Poziom 10  
    Okazało się, że po prostu skorodowało połączenie kabla koncentrycznego idącego z odbiornika do anteny zamocowanej na ogrodzeniu.
    Wystarczyło doraźnie wstawić kawałek przewodu w izolacji wewnątrz skrzynki. Docelowo naprawię złącze.
REKLAMA