logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ferroli Econcept Kombi 25 - Usterka - Błąd F07 - za wysoka temperatura spalin

pokakulka 08 Gru 2015 20:36 7335 10
  • #1 15223257
    pokakulka
    Poziom 9  
    Ocena: 15
    Na początku witam wszystkich kolegów i koleżanki. Na forum jestem nowy ale traktuję to miejsce jako ostatnią deskę ratunku.
    Posiadam kocioł Ferroli Econcept Kombi i praktycznie przez kilka lat użytkowania nie było z nim żadnych problemów. Ostatnio jednak kocioł zaczął sprawiać kłopoty.
    Usterka wygląda następująco: kocioł ma ustawioną temperaturę cwu 45 st. C. W momencie kiedy zaczyna podgrzewać wodę temperatura na wyświetlaczu rośnie do 40 st. C i w tym momencie kocioł wyłącza się i wywala błąd F07 czyli za wysoka temperatura spalin. Co ciekawe w momencie kiedy zaczyna podgrzewać wodę to pokazuje, że temperatura wody w zasobniku jest ok. 25-26 st. i od takiej temperatury zaczyna grzać. Osobiście mam wrażenie, że woda w zasobniku ma w momencie rozpoczęcia podgrzewania znacznie więcej. Sprawdzałem to w ten sposób, że kiedy piec zagrzał wodę do 45 st. (zdarza mu się od czasu do czasu zadziałać prawidłowo :D ) odkręciłem ciepłą wodę na maxa i po jakiejś chwili znowu się załączył zaczynając grzać znowu od 25-26 st. Przecież nie możliwe jest żeby w ciągu 1-2 minut woda ostygła z 45 st do 25 st. I tu właśnie padają moje podejrzenia, że walnięty jest jakiś czujnik. Może czujnik temperatury wody w zasobniku?Powyższe powoduje, że prawdopodobnie woda podgrzewana jest do znacznie wyższej temperatury niż ta wskazana na wyświetlaczu (moim zdanie przekłamanie o jakieś 20 st) i piec się przegrzewa?
    Dodam, że centralne ogrzewanie działa prawidłowo. Kocioł włącza się i wyłącza bez żadnych problemów.Oprócz powyższego błędu zdarzało się kilkukrotnie że pojawiały się błędy F05 czyli za niskie ciśnienie w instalacji pomimo tego, że ciśnienie jest prawidłowe - powyżej 1 bar.
    Będę wdzięczny za wszystkie podpowiedzi. Pozdrawiam.
  • #2 15223612
    Piotr77777
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 266
    Jeżeli wywala błąd o zbyt wysokiej temperaturze spalin to cos jest ze spalinami, czujnikiem, wymiennikiem, kominem itd, co nie oznacza ze czujnik CWU tez może być uszkodzony.
    Jeszcze masz jedno wyjście, zadzwonić po serwisanta.
  • #3 15224131
    pokakulka
    Poziom 9  
    Dzisiaj ma podjechać serwisant po raz kolejny. Bo ostatnio był ale w innej sprawie :-)
    Chociaż zdaje mi się, że on też nie ma pomysłu na to...
  • #4 15307859
    raddimus
    Poziom 2  
    Witam,czy problem został rozwiązany ?

Od kilku dni mnie atakuje F7 i to właśnie przy podgrzewaniu wody.
  • #5 15308323
    pokakulka
    Poziom 9  
    U mnie problem został rozwiązany poprzez odpięcie czujnika - tego przymocowanego do wymiennika (pod stalową obudową z okienkiem). To niby jak zbić termometr żeby nie pokazywał gorączki :-) Ale sposób okazał się skuteczny. Teraz siłą rzeczy nie pokazują się żadne błędy. Mój serwisant stwierdził, że te czujniki są dość wadliwe - próbowaliśmy dwa i na każdym było to samo - piec wyrzucał błędy różnego rodzaju. Piec miał duży serwis ok. 1,5 roku temu łącznie z czyszczeniem wymiennika, komory spalania itd. więc wszystko jest jak najbardziej w porządku a błędy się jednak pojawiały. Może u Ciebie jest podobnie. Generalnie serwisant nie zaobserwował żadnej nieprawidłowości w działaniu kotła i stwierdził, że w związku z odłączeniem tego czujnika trzeba będzie po prostu częściej zajrzeć do kotła czy nic się nie dzieje.
    Zaraz się może pojawi fala krytyki odnośnie serwisanta ale jest naprawdę w porządku i zna się na rzeczy.
  • #6 15309367
    raddimus
    Poziom 2  
    A można prosić fotkę tego czujnika ? Tzn gdzie się dokładnie znajduje. Byłbym wdzięczny.
    Dziękuję.
  • #7 15311234
    pokakulka
    Poziom 9  
    Teraz niestety nie zrobię bo musiałbym rozebrać trochę części. Ale jak Pan zdejmie górną pokrywę (tą dużą białą) to na wysokości oczu jest taki srebrna, duża, blaszana osłona z okrągłym wizjerkiem. To właśnie ją trzeba zdemontować (jest przymocowana na śrubki) i pod spodem jest wymiennik a do niego (od przodu) przyczepiony czujnik na przewodzie.
    Ale żeby zdjąć tą osłonę to trzeba odkręcić górny panel - ten ze sterowaniem. Jest na czterech bodajże śrubkach od góry. Mój serwisant to wszystko zrobił w 2 min.
    W tym wątku jest zdjęcie osłony wymiennika https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1937938.html
  • #8 15468954
    pokakulka
    Poziom 9  
    Witam ponownie. Chciałbym podsumować swoje doświadczenia w walce z kotłem :D Po wielu wizytach serwisanta wyszło na to, że do czyszczenia jest wymiennik. Dziwne bo był czyszczony niecałe 2 lata temu. Po czyszczeniu wszystko wróciło do normy - nie wali błędami na wyświetlaczu pomimo, że tak jak pisałem wcześniej winny miał być czujnik przyczepiony do obudowy wymiennika. Te kotły w mojej opinii mają wymiennik zrobiony z bardzo słabej jakości stopu aluminiowo-krzemowego. Podejrzewam, że krzemu w stosunku do aluminium jest bardzo mało i przez to bardzo szybko się utlenia i zapycha wymiennik. Niestety będę się musiał prawdopodobnie przyzwyczaić do corocznego czyszczenia. W którymś wątku na forum jest opisane jak to właśnie ten kocioł wybuchł użytkownikowi tzn. "wybebeszyło wymiennik" doprowadzając do jego rozszczelnienia i spalenia instalacji elektrycznej. Potwierdzam, że kocioł stwarza zagrożenie dla użytkowników. U mnie było identycznie tylko, że w porę zajrzałem do wymiennika i nie doszło do wybuchu chociaż temperatura tak wygięła przednią ściankę wymiennika (tą z okienkiem), że trzeba było dorabiać nowy element.
    W tej chwili pozostał mi inny problem. Kocioł wywala błąd A 01 czyli brak zapłonu palnika. Została wymieniona jonizacja oraz elektroda zapłonowa ale nie rozwiązało to problemu. Jak piec jest rozgrzany np. chodził 2-3 godziny na c.o. to po zadaniu pracy w trybie c.w.u. ma problem z odpaleniem i kończy się to komunikatem o błędzie. Można go wtedy resetować 100 razy i nie zapali. Natomiast po całkowitym wyłączeniu kotła i odczekaniu np. pół godziny zapali od pierwszego strzału. Do wymiany pozostał zawór gazowy (być może cewki) lub sam automat zapłonowy. Jeśli macie jakieś pomysły to pomocy bo nie uśmiecha mi się po 8 latach wymieniać kotła, który miał w zamyśle pracować przynajmniej 20 :D
  • #9 15472739
    pokakulka
    Poziom 9  
    Zarówno zawór gazowy jak i automat okazały się sprawne. Z jednej strony dobrze bo ominęły mnie spore wydatki. Z drugiej strony - problem nie został rozwiązany. Dalej przy próbie startu wywala błąd A 01. Czy może być to wentylator? Chociaż za każdym razem przy starcie uruchamia się. A może jego obroty są nie wystarczające i kocioł nie jest w stanie przygotować odpowiedniej mieszanki do zapalenia?
    Brak mi już pomysłu :cry:
  • #10 15487698
    pokakulka
    Poziom 9  
    Piec naprawiony. Chyba to wszystko co opisywałem było splotem nieszczęśliwych zdarzeń nakładających się na siebie. Elektroda zapłonowa i jonizacyjna były podmieniane na nowe w czasie kiedy występował problem z wymiennikiem. W związku z tym, że nie było żadnej poprawy zostały włożone stare. Po czyszczeniu wymiennika problem pozostał i tak jak opisałem wyżej sprawdzone było już prawie wszystko. Po włożeniu po raz kolejny nowej elektrody jonizacyjnej problem ustąpił jak ręką odjął. Dodatkowo prewencyjnie został wymieniony przewód łączący elektrodę ze sterownikiem bo był dość mocno "przygrzany" od temperatury. Nie dochodzę już czy winna była sama elektroda czy przewód - najważniejsze, że kocioł działa jak za czasów swojej świetności :D
  • #11 19740421
    henrykwyrchowy
    Poziom 1  
    pokakulka napisał:
    Zarówno zawór gazowy jak i automat
    +

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik forum zgłasza problem z kotłem Ferroli Econcept Kombi 25, który wyświetla błąd F07, wskazujący na zbyt wysoką temperaturę spalin podczas podgrzewania wody. Po kilku wizytach serwisanta, problem został częściowo rozwiązany przez odłączenie czujnika temperatury, co jednak nie jest zalecane jako trwałe rozwiązanie. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, sugerując, że czujniki mogą być wadliwe, a także wskazują na konieczność regularnego czyszczenia wymiennika, który może być wykonany z materiałów o niskiej jakości. Po czyszczeniu wymiennika i wymianie elektrody jonizacyjnej, kocioł zaczął działać poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA