logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmywarka Whirlpool ADG6240 - Błąd E1 F8, nie startuje po włączeniu

gaarth 12 Gru 2015 13:58 4185 9
REKLAMA
  • #1 15233395
    gaarth
    Poziom 11  
    Ocena: 116
    Witam,

Zmywarka jak w temacie. Podczas mycia wyrzuciła błąd E1 F8. Teraz po włączeniu nic się nie dzieje. Milczy, a czas upływa. Po zresetowaniu pompa spustowa działa.

Od czego by tu zacząć? :)
  • REKLAMA
  • #2 15233434
    m fox
    Poziom 27  
    Ocena: 234
    Na forum jest kilkanaście tematów opisujących ten błąd.
    Wystarczy poczytać.
    Błąd jest także opisany w instrukcji:
    - Brudne filtry. - Oczyścić filtry.
    - Wąż spustowy jest zagięty. - Wąż odpływowy nie może być zagięty.
    - Zamknięte podłączenie do spustu wody. - Tarcza zamykająca złącze rury syfonu powinna być zdjęta.

Po wykonaniu powyższych czynności należy skasować komunikat o błędzie. W większości przypadków powyższe czynności wystarczą do usunięcia usterki.
    KASOWANIE: Nacisnąć przycisk ANULUJ/Wył.
    Zamknąć drzwi.
    Następuje automatyczne odpompowanie wody, które trwa maks. 1 minutę.
    Urządzenie jest gotowe do ponownego włączenia.
  • #3 15235216
    gaarth
    Poziom 11  
    To już wszystko dawno porobione. To oczywisty elementarz :)
  • REKLAMA
  • #4 15239153
    pawelko123
    Poziom 13  
    Ocena: 64
    Możliwe ze pompka jest zablokowana.
    F8E1 oznacza ze woda nie może zostać wydrenowana. Jak włączasz cykl myjący zobacz (tzn. posłuchaj) czy pompka startuje.
    Jeżeli nie:
    -zablokowana,
    -uszkodzone uzwojenie (zmierz rezystancję na podłączeniu)/ sprzeglo
    -kable
  • REKLAMA
  • #5 15239356
    gaarth
    Poziom 11  
    Napisałem przecież, że pompa działa. Wypompowuje wodę, ale tylko na reset'cie.

Po włączeniu start, powinna też zacząć pracować, a milczy i zmywarka stoi.
  • REKLAMA
  • #6 15252637
    stiwensylwek
    Poziom 4  
    Ocena: 9
    Sprawdź czy zmywarka posiada czujnik zmetnienia wody. Jak zdejmiesz filtr to na spodzie takie dwie jasne wypustki. Jeżeli są to wyczyść wilgotną szmatką z płynem do zmywania . Następnie zresetuj.
  • #7 16408711
    seba3112
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Podłączam się do tematu i w tej samej zmywarce wymieniony czujnik zmętnienia wody, rurki drożne nie zagięte, wyczyszczony filtr, pompka sprawna wypompuje wodę, a kod błędu F8 zresetowany.

Po tych czynnościach ustawiam program i start zamykam drzwi, zmywarka cisza nie reaguje po ok 5 minutach czekania łaskawie rozpoczyna pobieranie wody i rozpoczyna mycie. Proszę o podpowiedzi co jeszcze ją boli? Pomysły mi się skończyły.
  • #9 16408783
    seba3112
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Dzięki za podpowiedź jutro sprawdzę. Mam rozumieć że jeśli napięcie będzie to uzwojenie pompy szwankuje, chociaż pompa przy anulowaniu/resecie działa. Ale przyuważyłem że pompa zadziałała dziwnie, w ten sposób, że zrobiła obroty przez ok. 2-3 sek., przerwała pracę, znowu 2-3 sek zrobiła obroty i po tych czynnościach wypompowała wodę do końca. Nie zauważyłem tego objawu przy prawidłowo działającym programie czyli płukanie 15 minut. Nie dysponuje chwilowo schematem i nie wiem co steruje pompą odpływową przekaźnik czy triak. Pytanie: Czy obwód zamknięcia drzwi przy ustawieniu programów do mycia idzie przez jakiś czujnik (oprócz czujnika OWI) może w obwodzie zamknięcia drzwi coś jeszcze boli?

Podsumowanie tematu

✨ Zmywarka Whirlpool ADG6240 zgłasza błąd E1 F8, co wskazuje na problemy z odpływem wody. Użytkownik zauważył, że po włączeniu urządzenie nie reaguje, mimo że pompa działa po resecie. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, takie jak zablokowana pompka, brudne filtry, zagięty wąż spustowy, czy problemy z czujnikiem zmętnienia wody. Użytkownicy podkreślają, że po wykonaniu podstawowych czynności, takich jak czyszczenie filtrów i sprawdzenie drożności węży, zmywarka czasami nie uruchamia się od razu, co może sugerować problemy z obwodem sterującym lub czujnikami. Wskazówki obejmują również sprawdzenie napięcia na pompie oraz ewentualne zacięcia mechaniczne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA