logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toyota Carina E 1.6 benzyna/97 - Podwyższone obroty silnika na biegu jałowym.

lesio84 14 Gru 2015 22:21 3813 10
REKLAMA
  • #1 15241593
    lesio84
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam Serdecznie

Posiadam Carinę z silnikiem 4A-FE 1.6 benzyna. Zimny silnik pracuje prawidłowo, odpala bez problemu. Natomiast po osiągnięciu temperatury normalnej pracy zaczyna wchodzić na wysokie obroty (1500-2000 obr/min). Na niższych biegach delikatnie przyspiesza. Przy ruszaniu potrafi zgasnąć mam wtedy problem z odpaleniem przez kilka sekund. Przepustnica została wyczyszczona. Czujnik w obudowie filtra powietrza ma około 3k ohm. Wystarczy, że odczekam około 30min, żeby temperatura silnika spadła i do rozgrzania pracuje prawidłowo. Co mogę jeszcze sprawdzić? Proszę o jakieś rady i dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 15252430
    krzysztofz14
    Poziom 14  
    Ocena: 89
    Czujnik temperatury w obudowie termostatu jak na boschu to niebieski.Pod filtrem masz dwa jeden od wentylatora a drugi od elektroniki silnika po skosie do tyłu i on jest uszkodzony.
  • #3 15257542
    lesio84
    Poziom 11  
    Dziękuję za odpowiedź. Masz na myśli ten?
    Toyota Carina E 1.6 benzyna/97 - Podwyższone obroty silnika na biegu jałowym.
    W książce "Sam naprawiam" ten czujnik jest opisany - lampka kontrolna. Na zdjęciu u dołu ekranu widoczny jest czujnik w obudowie filtra powietrza - czujnik temperatury zasysanego powietrza. A ten pod rozdzielaczem - czujnik temperatury cieczy chłodzącej.
    Wczoraj sprawdzałem błędy - miałem kod 24, to dlatego, że odpinałem czujnik. Wykasowałem błędy. Podczas jazdy problem się powtórzył ale nie było żadnych błędów. Dzisiaj jeździł pół na pół. Raz miał za wysokie obroty, raz normalne(na nagrzanym silniku) Rano wypinałem wtyczki czujników. Może coś poruszyłem i dlatego jest lepiej, a może dlatego, że dzisiaj jest sucho.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 15257799
    krzysztofz14
    Poziom 14  
    Tak on jest od sterownika.Pomierz go ,od 50-600 chyba .On jest najważniejszy,ten drugi jest od wentylatora.Po prawo masz czujnik.Jak go odkręcisz to musi magnesik lużno chodzić.
  • #6 15260269
    krzysztofz14
    Poziom 14  
    Przy 90stopiach ma mieć 50 Ohm a 300ohm na zimnym jak teraz.Może masz nie taki typ od denso a ten jest taki sam jak w oplach.A jakiego koloru masz ten czujnik?
  • REKLAMA
  • #7 15260365
    lesio84
    Poziom 11  
    Gniazdo niebieskie. Ale to się zgadza z przedziałami podanymi w książce Sam naprawiam. Od 120 przy 100 stopniach do 22000 przy -20. Sprawdzałem na silniku, który nie całkiem ostygł to miałem te 2,5k, a później rozgrzałem na postoju i było 220. Sprawdzę jutro w momencie jak wejdzie na wyższe obroty.
  • #8 15260387
    krzysztofz14
    Poziom 14  
    W książce to może być na osprzęcie denso a Ty masz bosch z końca produkcji.U siebie tak mierzyłem jak napisałem.Kolor się zgadza .
  • REKLAMA
  • #9 15275519
    lesio84
    Poziom 11  
    Cześć po świętach:) Przejechałem około 300km I problem pojawił się dwa razy na kilka sekund. Temperatura na dworze była wyższa i nie stałem tyle w korkach. Wcześniej wchodził na wysokie obroty za każdym razem jak się nagrzał. Chcę i tak wymienić ten czujnik. Problem polega na tym, że nie zawsze podają kolor obudowy w opisie, a trafiłem już na czujnik, który na zdjęciu miał niebieski kolor, a w opisie zielony. Masz może jakiś sprawdzony model?
  • #10 15276280
    krzysztofz14
    Poziom 14  
    Na allegr. są po 15zł ale nie polecam.Najlepiej oryginał,pasuje podobno od opli z lat 90-tych albo nowy bosch
  • #11 15386879
    lesio84
    Poziom 11  
    Dziękuję. Wymiana czujnika pomogła. Zrobiłem już około 400km, głównie po mieście i silnik pracuje idealnie. Wymiana czujnika zajeła około 2 min:). Nie spuszczałem płynu. Nowy czujnik ma podobną rezystancję jak ten stary. Może pod napięciem zaczynał, źle wskazywać.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z silnikiem 4A-FE 1.6 benzyna w Toyocie Carina E, który po osiągnięciu normalnej temperatury pracy wchodził na wysokie obroty (1500-2000 obr/min) oraz miał trudności z uruchomieniem po zgaśnięciu. Po czyszczeniu przepustnicy i sprawdzeniu czujnika temperatury powietrza, problem nadal występował. Użytkownicy forum zasugerowali sprawdzenie czujnika temperatury w obudowie termostatu oraz jego rezystancji, a także wymianę czujnika na oryginalny lub nowy Bosch. Po wymianie czujnika, użytkownik potwierdził, że problem został rozwiązany, a silnik pracuje prawidłowo.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA