logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

standardowy wyłącznik na ścianie oraz sterowanie pilotem

man_89 15 Gru 2015 20:32 2121 14
REKLAMA
  • #1 15243836
    man_89
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam,
    Na początku chciałbym powiedzieć, że przeczytałem już wszystkie posty na ten temat i nigdzie nie uzyskałem odpowiedzi. Mianowicie chodzi mi o to, aby mieć włącznik na ścianie, którym mogę wł. światło a pilotem je wył i na odwrót. Z tego co wyczytałem są dwie opcje: włącznik dzwonkowy i przekaźnik bistabilny lub włącznik schodowy i przekaźnik. Jeżeli chodzi o tą pierwszą opcję, to problem polega na tym, że włącznik dzwonkowy podaje impuls do przekaźnika bistabilnego, tu sprawa jest prosta, natomiast jeżeli chodzi o radiowe sterowanie oświetlenia to tutaj jest sygnał ciągły, co pewnie spowoduje spalenie przekaźnika. Nie wiem jak to rozwiązać, aby radiowe sterowanie (ORNO OR-GB-406) podawało jedynie impuls. Opcja druga, włącznik schodowy i przekaźnik... i tutaj zaczynają się schody, jak to połączyć, jaki przekaźnik(półprzewodnikowy, elektromagnetyczny...). Tak jak w pierwszym przypadku wiedziałbym jak to połączyć (w sieci jest sporo prostych schematów) tak w drugim przypadku nie mam pojęcia. Proszę o pomoc. Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 15243935
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 15243998
    man_89
    Poziom 8  
    Nie jestem elektrykiem, więc podejrzewam, że taki układ będzie mi ciężko stworzyć. A co do drugiej opcji, jest możliwe zastosowanie przekaźnika i włącznika schodowego? Jak tak, to jaki powinien to być przekaźnik i jak to połączyć? Jeszcze wrócę, do tego aby wyizolować sygnał z samego radioodbiornika, w jaki sposób to zrobić. Jest to możliwe do wytłumaczenia przez forum? Czy zbyt skomplikowane?
  • #5 15244151
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 15244974
    man_89
    Poziom 8  
    A mógłbyś mi podpowiedzieć jak połączyć przekaźnik elektromagnetyczny z przełącznikiem schodowym i radiowym sterrowaniem? Wydaje mi się, że powinno się to dać zrobić, ale nie umiem tego rozgryść,aby włączyć światło przełączikiem a wyłączyć je pilotem.
  • #8 15245628
    man_89
    Poziom 8  
    Tylko z tego co wyczytałem ten odbiornik też działa impulsowo, przełącznik dzwonkowy da impuls, natomiast radiowe sterowanie już nie da impulsu, tylko ciągły sygnał. Taki sam problem, co przy przekaźniku bistabilnym.
  • Pomocny post
    #9 15246642
    mawerix123
    Poziom 39  
    Ocena: 951
    Musi być koniecznie ten (ORNO OR-GB-406) do sterowania :?: jeśli nie to może pod jedna z przechodówek dołożyć ROP-01 ze sterowaniem zdalnym a przechdówke zastąpić przełącznikiem krzyżowym

http://ovh.nowyelektronik.pl/product.php?id_product=82790

Lub: F&F PP-1P + OR-GB-406

http://www.fif.com.pl/produkt/1611/2026

Schemaciki:
    Załączniki:
    • PP-01__ORNO_OR-GB-406.png (187.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • ROP-01___RZB-05.png (65.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 15247534
    man_89
    Poziom 8  
    Wielkie dzięki. Nie musi być konkretnie ten ORNO do sterowania. poprostu go mam, ale moge oddać i kupić coś innego. Mam tylko jedni pytanie, zastosowałem tu przełącznik krzyżowy i schodowy, ja nie chce mięc dwóch przełączników, tylko jeden. Jest możliwość wyrzucenia jednego przełącznika?
  • REKLAMA
  • #11 15247540
    mawerix123
    Poziom 39  
    man_89 napisał:
    ja nie chce mięc dwóch przełączników, tylko jeden. Jest możliwość wyrzucenia jednego przełącznika?

Oczywiście że tak, pomiń ten przełącznik krzyżowy w takim razie i będzie tylko jeden :)
  • #12 15247558
    man_89
    Poziom 8  
    Właśnie sobie to rozrysowałem i faktycznie i faktycznie nie potrzebny jest ten drugi. Jeszcze raz dzieki. Teraz tylko połączyć wszystko i już.
  • #13 15247694
    DarekG173
    Poziom 2  
    Nie prościej poprostu kupić ściemniacz który można sterować pilotem? Właczasz normalnie lub pilotem od każdego sprzętu rtv i problem z głowy. Pozatym masz dodatkowo funkcje ściemniania i soft startu. :D
  • #14 15247771
    man_89
    Poziom 8  
    nie myślałem o ściemniaczu. Mam pytanie co do tego przekaźnika PP-1P. Na twoim schemacie jest wejście na jedną faze i na jeden przewód neutralny. natomiast na wszystkich co widzę w sklepach jest wejście na dwie fazy. Można pominąć tą jedną fazę? i przy nadaniu sygnału, gdy jest podłączona tylko jedna faza (tak jak na schemacie) obwód będzie się zamykał i otwierał, czy trzeba miec drugą faże (sygnał np z kanału B), aby po otwarciu, znów obwód zamknąć. Nie wiem czy nie za bardzo zagmatwałem sprawę.
  • Pomocny post
    #15 15247884
    mawerix123
    Poziom 39  
    Nie trzeba dwóch faz, wybierz na sterowanie 230V. Jest tam L jako wejście L jako wyjście na styk roboczy i N neutralny. Ty jednak nie wykorzystujesz wyjścia L tylko robisz według schematu wyżej.
    Zerknij na schemat.

http://www.fif.com.pl/pub/File/download/INSTR...cze/FF%20PP-1P_230V%20inst%20D150410%20PL.pdf

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem zdalnego sterowania oświetleniem za pomocą włącznika na ścianie oraz pilota. Użytkownik poszukiwał rozwiązania, które umożliwiłoby włączanie światła za pomocą włącznika, a wyłączanie pilotem. Zidentyfikowano dwie opcje: włącznik dzwonkowy z przekaźnikiem bistabilnym oraz włącznik schodowy z przekaźnikiem. Wskazano na trudności związane z ciągłym sygnałem radiowym, który może uszkodzić przekaźnik. Użytkownicy sugerowali różne rozwiązania, w tym zastosowanie przekaźników, takich jak F&F PP-1P oraz ORNO OR-GB-406, a także możliwość użycia ściemniacza sterowanego pilotem. Wskazano na potrzebę izolacji sygnału z odbiornika radiowego oraz na schematy połączeń, które mogą ułatwić realizację projektu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA