logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kyocera FS680 - Jak zlokalizować i naprawić elektrody przy bladym druku?

Cihy78 13 Cze 2005 19:52 3233 10
REKLAMA
  • #1 1574953
    Cihy78
    Poziom 11  
    Cześć. Mam problem z drukarką Kyocera FS680 (zaznaczam, że już chyba wszystko co na tym forum się znajduje dotyczące tych drukarek i podobnych przeczytałem). Mam nowy Toner, kupiłem i dosypałem nowy Developer, czyściłem laser, rolki a drukarka nadal drukuje strasznie blado. Brak wyczernienia kartek. Być może to problem z elektrodami, tylko rzecz w tym, że nie bardzo wiem jak je zlokalizować i co dokładnie zrobić z nimi (ewentualnie). Dzięki z góry za pomoc! :-)

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 1575106
    forteca
    Specjalista KYOCERA
    Ocena: 82
    Witam

Jaki kupiles toner? ....oryginalny? .... sprawdz rolke transferowa....wyjmij ja i dokladnie oczysc....nie myj pod woda :!: ....lepiej wyczysc odkurzaczem :) ....wyczysc cale "loze" tej rolki....tylko uwazaj jak rozbierasz...zebys wszystko zlozyl jak byla ;) .... jesli rozbierales modul PU....sprawdz czy wszystko dobrze zlozyles ....no i sprawdz w sterownikach czy drukarka nie ma wlaczanej opcji ....ECOPRINT....mozesz rowniez odczytac stan tehj funkcji ze strone statusowej :) ....ta funkcja polega na oszczednosci toneru...czyli na chlopski rozum....wydruki sa jaaasniejsze niz normalne :)

Pozdrawiam

PS.
    Sciagnij sobie instrukcje serwisowa.....przesylam kilka punktow ;)
  • #3 1575124
    rys57
    Moderator
    Ocena: 436
    Cihy78 napisał:
    kupiłem i dosypałem nowy Developer.

Zmieściło się?... Stary nałeżało wysypać i zasobnik dokładnie oczyścić
  • REKLAMA
  • #4 1577466
    Cihy78
    Poziom 11  
    Tryb Ecoprint mam wyłączony. A co do tej rolki transferowej, to jeżeli to jest ta czarna (taka niby z gabki) to juz za pozno. Potraktowalem ją wodą. Czy przez to mogło się coś stać. Ale ją wyjąłem i wysuszyłem, tak że cała była sucha zanim włożyłem do drukarki :-) A modułu PU nie rozbierałem. Jak można to zrobić? Nie mam instrukcji serwisowej, skąd mogę ją ściągnąć?

Pozdrawiam.

P.S. Dzięki za punkty :-)
  • #5 1577684
    bogdanpo
    Poziom 13  
    "Być może to problem z elektrodami" Tu są rolki ładujące. Nie ma elektrod. To co wyciągnołeś i umyłeś to właśnie była rolka transferowa. Przykro mi ale jeśli ona była zasypana tonerem a Ty ją teraz umyłeś to już jej nie "uzdrowisz". Toner pod wpływem wody wszedł wgłąb rolki i jest w środku zaklejona. To może powodować problemy. Lesz jeśli przed umyciem i po nim nie widać różnicy w kopiach to możliwe że jeszcze nie jest uszkodzona. Czy laser z drukarki: wyciągnołeś, rozebrałeś, wyczyściłeś wszystkie lustra łącznie z tym na silniczku? Czy wyczyściłeś tylko szybkę?
  • #6 1577809
    Cihy78
    Poziom 11  
    Wydruki byly takie same blade, przed czyszczeniem i po. Zrobilem to bo z drugiej strony kartki pozostawia mi na wydruku taki jasno szary ok 4 - 5 cm pasek i myslaem ze jak ja wyczyszcze to przejdzie, ale okazuje sie ze jednak nie. Nadal go mam. A lasera tak dokladnie nie czyscilem. Nie wiem jak tam sie dostac, tzn. jeszcze dokladnie sie temu nie przygladalem :-)
  • #7 1580936
    forteca
    Specjalista KYOCERA
    Ocena: 82
    Witam

Z tego co kolega opisuje....to drukarce nalezy sie....SOLIDNA...konerwacja.....nie tylko mycie rolki transferowej :).....czy jak ja wyciagnales....wyjales tez jej plastikowe mocowania?....jesli tak....to wyjmij je ponownie i zaloz odwrotnie....wbrew pozorom kolor tych mocowan nie jest bez znaczenia :) ....przy okazji jak juz wszystko wyciagniesz co dotyczy tej rolki....dokladnie wyczysc jej "loze" ....prawdopodobnie masz tam zebrany toner...i to on moze....brudzic ci kartki od spodu....lub powodowac slabe przewodzenie napiec do rolki.....wyczysc dokladnie tez fuser...lub piec....radzilbym przedtem zapoznac sie z serwisowka....znajdziesz ja w dziale schematow....lub po prostu uzyj funkcji szukaj :)....powodzenia :)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 1581379
    bogdanpo
    Poziom 13  
    Jeżeli dokładnie wyczyścisz laser czyli ściągniesz jego obudowe i wyczyścisz wszystkie lustra to będzie ok. Jak kolega powiedział:" kolor jest ważny" :) Czerne łoże przewodzi biała nie (jak się nie myle :)) Jeśli po czyszczeniu lasera i łoża nie pomoże to rolka ładująca może być brudna i brudzi bęben. Sprawdź jeszcze sekcje utrwalającą.
  • REKLAMA
  • #9 1591896
    Cezarys1
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Mam podobny poblem. Drukarka nie pobiera toneru, nawet po dokładnym wyczyszczeniu wywoływaczki i zasypaniu samym dewelopperem. Co gorsza, kiedy puściłem wydruk, na kartce pojawił się dewelopper z rolki transferowej. Co należy zrobić, żeby drukarka sama pobierarła toner i żeby nie uciekał dewelopper? Drukarka ma 3700 stron przebiegu.
  • #11 1593432
    Cihy78
    Poziom 11  
    A wyczyściełem łoże, laser, zaspół utrwalający i nic. Może rozbiorę PU. Znalazłem serwisówkę. Zobczymy czy coś to da :-)

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z bladym drukiem w drukarce Kyocera FS680 może wynikać z kilku przyczyn związanych z elementami mechanicznymi i optycznymi urządzenia. Użytkownik wymienił toner i developer oraz czyścił laser i rolki, jednak wydruki pozostają blade, a na odwrocie kartki pojawia się jasnoszary pasek. Wskazano, że w modelu FS680 nie ma elektrod, lecz rolki ładujące i rolka transferowa, która po umyciu wodą może ulec trwałemu uszkodzeniu, gdyż toner wnika w jej strukturę i powoduje problemy z przewodzeniem napięcia. Zalecane jest dokładne czyszczenie rolki transferowej wraz z jej plastikowymi mocowaniami, łoża rolki oraz sekcji utrwalającej (fusera). Czyszczenie lasera powinno obejmować demontaż obudowy i oczyszczenie wszystkich luster, nie tylko szybki. Rozbiórka modułu PU (jednostki obrazującej) jest możliwa i może pomóc w rozwiązaniu problemu, a serwisówka dostępna jest na stronach z dokumentacją serwisową. W przypadku problemów z pobieraniem tonera i ucieczką developera z rolki transferowej, konieczne jest dokładne czyszczenie i konserwacja całego modułu obrazującego oraz elementów przewodzących napięcie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA