logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kyocera FS-680 - blady druk, mazy, brudzenie papieru, skrzypienie przy wciąganiu

okimaxi 02 Lut 2008 13:48 2515 12
REKLAMA
  • #1 4761944
    okimaxi
    Poziom 10  
    Witam mam problem z drukowaniem moja drukarka kyokera fs-680 blado drukuje i maże, brudzi mi też papier od spodu i jak wciąga papier to troszkę skrzypi dostałem ją od kolegi powiedział że jest dobra tylko trochę blado drukuje, i chwile leżała na strychu ??? chcę ja sprobować naprawić ale nie wiem jak sie za to zabrać??? i proszę o pomoc!!! tak to wygląda z przodu
    Załączniki:
    • Kyocera FS-680 - blady druk, mazy, brudzenie papieru, skrzypienie przy wciąganiu PICT0011.JPG (166.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4762109
    forteca
    Specjalista KYOCERA
    Ocena: 82
    Witam,

1. sprawdź poziom nośnika (developer)

2. toner....musi być ORYGINALNY ...żadnych dosypek.

Te dwie sprawy mają kluczowe znaczenie w tych drukarkach...i z tego co piszesz to od tego bym zaczął.
  • REKLAMA
  • #3 4762117
    okimaxi
    Poziom 10  
    co to jest developer i jak to sprawdzić??
  • Pomocny post
    #4 4762174
    forteca
    Specjalista KYOCERA
    Ocena: 82
    Najprosciej mowiac....developer to nosnik tonera...bez niego toner nie będzie nanoszony na bęben....najprosciej mozesz sprawdzic jego poziom odsuwajac klapke, ktora znajduje sie pod pojemnikiem tonera w module drukujacym...mieszadla powinny byc zakryte.
  • #5 4762206
    okimaxi
    Poziom 10  
    Odsunąłem klapkę i proszek jest tylko na środku tego mieszadła
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 4762257
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6362
    Spróbuj potrząsnąć kilkakrotnie całym modułem PU, spowoduje to rozrzucenie tonera z deweloperem po całej puszce i na jakiś czas ( w zależności od szczęścia nawet kilkaset stron) wystarczyć. W tych drukarkach powtarzająca się usterka to to że nie pobiera sama tonera z zasobnika i czasem trzeba jej pomóc, ale to już taka ich podobno uroda.
  • REKLAMA
  • #7 4762315
    okimaxi
    Poziom 10  
    potrząsnąłem i już drukuje wyraźnie tylko że zostawia smugi takie cienie jak by ten walec nie był czysty drukowało to samo tylko że nie powinno tak to wygląda
    Kyocera FS-680 - blady druk, mazy, brudzenie papieru, skrzypienie przy wciąganiu
  • Pomocny post
    #8 4762560
    robokop
    Przepełniony śmietnik, brudny wałek elektryzujący bęben.
  • #9 4762610
    okimaxi
    Poziom 10  
    proszę jaśniej. da sie coś z tym zrobić??
  • Pomocny post
    #10 4762631
    robokop
    W/g mnie masz brudny wałek ( koloru białego, średnicy ok 14mm znajdujący się za wałkiem światłoczułym w module PU, znajduje sie tam też tzw. listwa czyszcząca - "skrobiąca" bęben z nadmiaru tonera i zbiornik na zużyty toner, który należy opróżnić.
  • #11 4762651
    okimaxi
    Poziom 10  
    Tak tylko jak sie dostać za ten wałek światłoczuły do tego białego wałka i jak opróżnić zbiornik z zużytym tonerem??

Dodano po 57 [minuty]:

rozkręciłem i zauważyłem że jedno koło zębate jest walnięte ten zbiorniczek przepełniony. Mam teraz pytanko czy kupie takie koło gdzieś ????

• Pomocny post
    #12 4762984
    robokop
    Wątpliwe, chyba że w jakimś serwisie. Ewentualnie popatrz np. na Allegro, może ktoś cały PU będzie sprzedawał itp.
    Na forum jest kilku specjalistów od drukarek, może któryś ma ?
  • #13 4763174
    okimaxi
    Poziom 10  
    Serdecznie dziękuje wystarczyła jedna kropelka super gluta i odkurzacz i drukuje super czyściutko ale bez waszej pomocy bym nic nie zrobił DZIEKUJE. pozdrawiam max

Dodano po 1 [minuty]:

A co do wina to ja wole robione we własnej piwniczce.

Dodano po 4 [minuty]:

A tak poza forum to wcześniej oddałem ja do naprawy poleżała tydzień poszedłem po nią i gość mi powiedział że jest uszkodzony jakiś bęben i nadaje sie na złom. nie mówiąc o 20 zł za stwierdzenie że jest do wywalenia.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z drukarką Kyocera FS-680 obejmował blady druk, smugi, brudzenie papieru od spodu oraz skrzypienie przy podawaniu papieru. Przyczyną bladości i mazania była niewłaściwa dystrybucja tonera w module drukującym (PU), co można było poprawić przez kilkukrotne potrząśnięcie modułem, rozprowadzając toner i developer równomiernie. Smugi i cienie na wydrukach wskazywały na zabrudzony wałek elektryzujący (białego koloru, ok. 14 mm średnicy) oraz przepełniony zbiornik na zużyty toner (tzw. śmietnik). Konieczne było opróżnienie tego zbiornika i oczyszczenie wałka. Uszkodzone koło zębate w module PU utrudniało naprawę, a jego wymiana była problematyczna ze względu na trudną dostępność części, możliwe było poszukiwanie całego modułu PU na rynku wtórnym. Ostatecznie zastosowanie środka czyszczącego i odkurzacza pozwoliło na uzyskanie czystych wydruków. Wcześniejsza diagnoza serwisu wskazywała na uszkodzony bęben i zalecała złomowanie urządzenia, jednak samodzielna naprawa okazała się skuteczna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA