logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zabezpieczenie przewodu - Rozłączanie zabezpieczenia

vwszeldon 19 Gru 2015 07:43 1662 11
REKLAMA
  • #1 15252720
    vwszeldon
    Poziom 10  
    Ocena: 19
    Witam chciałem zapytać jakie dać zabezpieczenie
    przedlicznikowe na przewód 4 x 10. W tej chwili jest założony automat wkręcany B20 i czasem wyzwala właśnie to zabezpieczenie zamiast w rozdzielni.
  • REKLAMA
  • #2 15252726
    karolq
    Poziom 22  
    Ocena: 130
    Zabezpieczenia przedlicznikowego nie wymienia się od tak sobie bo wybija. Trzeba znaleźć przyczynę tego wybijania a nie wymieniać na większy. Jeśli nie ma selektywności to wymiana nic nie pomoże. Zapewne owe zabezpieczenie limituje także moc dla twojego lokalu i wymiana na większy bez wiedzy ZE nie wchodzi w gre.
  • REKLAMA
  • #3 15252738
    vwszeldon
    Poziom 10  
    No tak źle napisałem. Nie wyłącza jak zaświecę światło w pokoju.Tylko przykład jak ostatnio naprawiałem wiertarkę to niechcący zawarłem N z L i wyzwoliło w skrzynce na polu a nie B16 w rozdzielni.
  • #4 15252741
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3482
    Tak jak powiedział przedmówca, ten bezpiecznik to ogranicznik mocy.
    Każdy użytkownik nie może sobie brać ile chce - bo sieć straci parametry.

Jaką moc może pobierać autor wie ZE. Może ma więcej do dyspozycji, a może nie ma.
  • #5 15252755
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4788
    vwszeldon napisał:
    Witam chciałem zapytać jakie dać zabezpieczenie przed
    przedlicznikowe na przewód 4 x 10. W tej chwili jest założony automat wkręcany B20 i czasem wybija właśnie to zabezpieczenie zamiast w rozdzielni.

To nawet nieistotne. Ważniejsze jest to, że jeśli masz możliwość ingerowania w instalację przed licznikiem, to w każdej chwili możesz zostać oskarżony o kradzież prądu, ze wszystkimi tego skutkami.

Poza tym poczytaj to
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2979092.html
    i popraw treść postu.
  • #6 15252791
    vwszeldon
    Poziom 10  
    No tak, tylko że można zadzwonić do zakładu i poprosić o możliwość odbezpieczenia lub wymiany bezpieczników. Właśnie sprawdziłem w umowie i moc 12 kw a zabezpieczenia 25 A . By nie zakładać nowego tematu chciałem zapytać od razu ponieważ ten przewód idzie do głównej rozdzielni i rozkłada się na obwody B10 i B16 ale dodatkowo jest położony przewód 4x6 na drugą rozdzielnie do kotłowni. Na tym przewodzie założone są zabezpieczenia B20 ,a w rozdzielni B10 i B16 czy takie zostawić czy zmniejszyć? Chodzi o zabezpieczenie przewodu 4x6.
  • #7 15252910
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1956
    Zostaw wszystko tak jak jest, a wiertarkę naprawiaj po odłączeniu jej od sieci. Zapewniam cię że problem zniknie. Dlaczego pewni ludzie upodobali sobie robienie zwarć?
  • REKLAMA
  • #8 15253057
    vwszeldon
    Poziom 10  
    Pytam dlatego ponieważ przewód 4x10 jest na bezpieczniku B20 i przewód 4x6 też na bezpieczniku B20. Dodam,że wiertarka działa :D
  • REKLAMA
  • #9 15253066
    kozi966
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1284
    vwszeldon napisał:
    Pytam dlatego ponieważ przewód 4x10 jest na bezpieczniku B20

Wystosować pismo do zakładu z zapytaniem o możliwość zmiany typu zabezpieczenia w złączu.
  • #10 15253112
    CYRUS2
    Poziom 43  
    vwszeldon napisał:
    No tak źle napisałem. Nie wyłącza jak zaświecę światło w pokoju.Tylko przykład jak ostatnio naprawiałem wiertarkę to niechcący zawarłem N z L i wyzwoliło w skrzynce na polu a nie B16 w rozdzielni.
    Jak zatrudnisz fachowca,to c zrobi żeby w skrznce na polu nie wywalało.
    Napisz reklamacje do gościa który ci spartaczył instalację.
  • #11 15253631
    TWK
    Specjalista elektryk
    Ocena: 509
    vwszeldon napisał:
    Pytam dlatego ponieważ przewód 4x10 jest na bezpieczniku B20 i przewód 4x6 też na bezpieczniku B20. Dodam,że wiertarka działa :D
    Doboru przewodu i zabezpieczeń dokonuje się uwzględniając następujące warunki:
    - obciążalność prądowa długotrwała,
    - przeciążalność,
    - warunki zwarciowe,
    - samoczynne wyłączenie zasilania,
    - spadek napięcia,
    - minimalny przekrój ze względu na wytrzymałość mechaniczną,
    - minimalny przekrój przewodu PEN,
    - warunki środowiskowe,
    - selektywność.
    Podał kolega zbyt mało danych, aby dobrać zabezpieczenia, a wszystkie ww. warunki należy sprawdzić, aby mieć odpowiednio dobrane zabezpieczenie. Poza tym zmiana zabezpieczenia przedlicznikowego jest w gestii dystrybutora energii, a nie użytkownika!
  • #12 15253943
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Na 4x 6. Marne szanse, chyba, że wisi na tym tylko silnik 3-fazowy.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem doboru zabezpieczenia przedlicznikowego dla przewodu 4 x 10 mm², który obecnie jest chroniony automatem B20. Użytkownik zauważył, że zabezpieczenie często wyzwala się, co sugeruje, że może być konieczna jego wymiana. Uczestnicy rozmowy podkreślają, że przed wymianą należy zidentyfikować przyczynę wyzwalania zabezpieczenia, a także zwrócić uwagę na selektywność i moc przydzieloną przez zakład energetyczny. Wskazano, że zmiana zabezpieczenia przedlicznikowego leży w gestii dystrybutora energii, a dobór zabezpieczeń powinien uwzględniać różne czynniki, takie jak obciążalność prądowa, warunki zwarciowe i selektywność. Użytkownik rozważa również zabezpieczenia dla przewodu 4 x 6 mm², który prowadzi do drugiej rozdzielni.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA