logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nevadent Dentalux - szczoteczka do zębów z Lidla ładowana indukcyjnie - naprawa

ropi 19 Gru 2015 21:52 20181 11
REKLAMA
  • #1 17356072
    ropi
    Poziom 23  
    Ocena: 60
    Witam,
    Szczoteczka uległa uszkodzeniu podczas ładowania (były w tym czasie wyłączenia prądu w sieci). Jest na gwarancji, jednak zastanawiam się czy warto oddawać ją do serwisu. Spodziewam się, że w stacji dokującej jest jakiś bezpiecznik, który pewnie uległ spaleniu. Czy ktoś zaglądał do wnętrza lub wie co jest w środku?
    r.
  • REKLAMA
  • #2 17382271
    Calineczka*
    Poziom 31  
    Ocena: 59
    Witam.
    Udało się Koledze coś ustalić? Mam dokładnie taki sam przypadek.

update:
    sama szczoteczka jest ok, padła ładowarka indukcyjna. Miałem w domu Philips Sonicare i też ładowarki padały na skutek wyłączeń prądu...
  • #3 17382898
    ropi
    Poziom 23  
    Calineczka* napisał:
    Witam.
    Udało się Koledze coś ustalić? Mam dokładnie taki sam przypadek.

update:
    sama szczoteczka jest ok, padła ładowarka indukcyjna. Miałem w domu Philips Sonicare i też ładowarki padały na skutek wyłączeń prądu...

Niestety niewiele. Jest przerwa w obwodzie napięcia sieciowego. Zabrałem się do rozbiórki bazy sądząc, że pod gumowymi nóżkami są wkręty, ale nie. Może pod naklejką - etykietą na spodzie obudowy?
    Jeśli znajdę - dam znać.
    r.
  • REKLAMA
  • #4 17383077
    Calineczka*
    Poziom 31  
    dzięki za odzew!
    Wkrętów nie ma, trzeba śrubokrętem podważać dno podstawki, odchodzi dość łatwo. W środku zalane żywicą lub innym glutem, niestety.
  • REKLAMA
  • #5 17383175
    ropi
    Poziom 23  
    Calineczka* napisał:
    dzięki za odzew!
    Wkrętów nie ma, trzeba śrubokrętem podważać dno podstawki, odchodzi dość łatwo.

Może jakaś fotka byłaby możliwa? Gdzie konkretnie podważyć? Próbowałem, ale nie chce puścić, a mocniej się boję...

Calineczka* napisał:
    W środku zalane żywicą lub innym glutem, niestety.

Jeśli uda mi się otworzyć - zobaczymy, jak u mnie. Może akurat będzie mniej tego gluta.
    r.
  • #6 17383646
    Calineczka*
    Poziom 31  
    proszę bardzo
    Nevadent Dentalux - szczoteczka do zębów z Lidla ładowana indukcyjnie - naprawaNevadent Dentalux - szczoteczka do zębów z Lidla ładowana indukcyjnie - naprawa

to nie jest tylko bezpiecznik w ładowarce, moja pobiera prąd po podłączeniu do zasilania, około 0,7W. Nie ładuje.
  • REKLAMA
  • #7 17383803
    ropi
    Poziom 23  
    Dziękuję za fotki. Wygląda na to, że ładowarka jest zabezpieczona przed wodą w ten sposób, że całość układu została zalana żywicą i jest nierozbieralna. Denko obudowy chyba było przyklejone do reszty i po podważeniu klej puścił (są takie chropowate powierzchnie widoczne). W sumie - słuszne rozwiązanie ze względu na bezpieczeństwo. Mała podstawka, otoczenie obfituje w wodę. Generalnie - czarno to widzę.
    Moja szczoteczka też działała po awarii ładowarki. Teoretycznie można by skonstruować jakąś zastępczą ładowarkę, ale nie mając żadnych danych o oryginalnej - chyba szkoda zachodu.
    r.
  • #8 17385018
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 951
    Ładowarka indukcyjna szczoteczki do zębów to po prostu połowa transformatora. Jak ma przejście (pobiera energię) to jest sprawna. Problemu należy szukać w samej szczoteczce (najprawdopodobniej uszkodzona dioda prostownicza za cewką).
  • #9 17499381
    ropi
    Poziom 23  
    teskot napisał:
    Ładowarka indukcyjna szczoteczki do zębów to po prostu połowa transformatora. Jak ma przejście (pobiera energię) to jest sprawna. Problemu należy szukać w samej szczoteczce (najprawdopodobniej uszkodzona dioda prostownicza za cewką).

To oczywiście zbytnie uproszczenie. W gruncie rzeczy nieprawda.
    Problem rozwiązałem stosując ładowarkę usb do szczoteczek elektrycznych zakupioną u Chińczyków za ok. $3. Pasuje, działa. Chyba szkoda zachodu na rozpruwanie popsutej. W wolnej chwili, dla celów badawczych, jednak spróbuję i napiszę o wynikach inspekcji.
  • #10 17538761
    ascierski
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Mowa o tej aukcji, właśnie padła mi ładowarka w miesięcznej szczoteczce. Sama szczotka jest super bardzo dokładnie myje, zapasowe końcówki śmiesznie tanie (5zl sztuka bezpośrednio z Lidla) . Mam obawy że te ładowarki są jakieś felerne i będą padać.

Electric Toothbrush Charger Charging Cradle USB Line Data Cable Portable Base
    https://s.click.aliexpress.com/e/RcmugUZ
  • #11 17539264
    ropi
    Poziom 23  
    Wygląda identycznie. Ja kupiłem chyba nawet taniej. Używam już kilka dobrych tygodni z ładowarką do telefonu o wydajności prądowej 1A. Nie rozbierałem, ale raczej nie jest to konstrukcja hermetyczna, więc warto uważać.
    Przy okazji chciałbym zauważyć, że "kompetentni inaczej" i "bezstronni" moderatorzy Elektrody za taki link, jako "nietrwały" zwykli karać ostrzeżeniem.
    r.
  • #12 17732974
    cynamonik
    Poziom 9  
    Ocena: 143
    ascierski napisał:
    Mowa o tej aukcji, właśnie padła mi ładowarka w miesięcznej szczoteczce. Sama szczotka jest super bardzo dokładnie myje, zapasowe końcówki śmiesznie tanie (5zl sztuka bezpośrednio z Lidla) .
    https://s.click.aliexpress.com/e/RcmugUZ

1 Jakich szczoteczek wcześniej używałeś ?
    2 Który dokładniej model posiadasz ?
    Jest ich sporo:
    https://www.kompernass.com/index.php?route=product/manufacturer/info&manufacturer_id=23

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z indukcyjną ładowarką do szczoteczki Nevadent Dentalux, która uległa uszkodzeniu podczas wyłączenia prądu. W trakcie dyskusji potwierdzono, że problem leży w ładowarce, a nie w samej szczoteczce. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami związanymi z rozbiórką ładowarki, która jest zabezpieczona żywicą, co utrudnia naprawę. Zasugerowano również możliwość użycia alternatywnej ładowarki USB, która działa z innymi modelami szczoteczek elektrycznych. Wskazano na potencjalne uszkodzenia diody prostowniczej w szczoteczce jako przyczynę problemów z ładowaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA