logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chciałbym zbudować odbiornik UKF-jak zacząć?

opaaa 22 Gru 2015 16:26 1896 20
REKLAMA
  • #1 15261836
    opaaa
    Poziom 4  
    Ocena: 32
    Witam, ostatnio po głowie chodzi mi żeby pobawić się z odbiornikami UKF. Zrobić coś prostego może ściągnąć coś z tranzystorowych odbiorników Unitry. Czytam trochę na elektrodzie i na innych stronach, teraz chciał bym coś zrobić w praktyce. Podpowiedzcie mi jak zacząć, od czego Wy zaczynaliście. Jakich narzędzi będę potrzebował na początek. Nie chcę zbyt dużo inwestować bo nie wiem czy się nie zniechęcę. Na dzień dzisiejszy mam lutownicę i multimetr uniwersalny i dwie płytki z nie wszystkimi częściami z odbiorników. Za wszelką pomoc dziękuję, myślę że jest więcej takich osób jak ja i też skorzystają z tego tematu. Pozdrawiam.

P.S. Myślałem o zdobyciu jakiegoś odbiornika typu Narew, Śnieżnik i wykonaniu poszczególnych bloków samemu i poeksperymentowaniu trochę z nimi. Najwięcej zabawy chyba jest z głowicami o ile się nie mylę.
  • REKLAMA
  • #2 15262041
    Rasel
    Poziom 22  
    Ocena: 50
    To bardzo trudne zagadnienie i bez odpowiedniej bazy pomiarowej nie ma co marzyć o pozytywnych wynikach. Strojenia filtrów w głowicy w.cz. i obwodach p.cz. nie można wykonać "na oko".
    Ale nie ma sytuacji bez wyjścia, jeżeli chcesz zbudować odbiornik radiowy to są dostępne gotowe układy scalone zawierające w jednej strukturze praktycznie cały odbiornik. Zastosowane filtry kwarcowe nie wymagają strojenia, co bardzo ułatwia budowę takiego odbiornika. Jednym z takich układów jest TDA7000. Ale są i inne z RDS i przystosowane do sterowania z mikroprocesora. Jest też jakiś kit AVT z takim odbiornikiem FM z RDS.
    Natomiast jeżeli chcesz sam zrobić wszystko na piechotę, to na początek polecam detektorowy odbiornik AM na 225 kHz odbierający Program 1 Polskiego Radia.
  • REKLAMA
  • #3 15262440
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2808
    Mam dla Ciebie inne rozwiązanie.
    Odbiornik typu RDA5807 i do tego procesorek do sterowania.
    Możliwość zabawy i nauki mikroprocesorów przy okazji.
  • #4 15262468
    opaaa
    Poziom 4  
    Rasel napisał:
    To bardzo trudne zagadnienie i bez odpowiedniej bazy pomiarowej…

Domyślam się że ma to być generator p.cz. i nośnej zmodulowanej sygnałem akustycznym. Czy coś jeszcze? napisz więcej.
    Rasel napisał:
    …jeżeli chcesz zbudować odbiornik radiowy to są dostępne gotowe układy scalone zawierające w jednej strukturze praktycznie cały odbiornik. Zastosowane filtry kwarcowe nie wymagają strojenia, co bardzo ułatwia budowę takiego odbiornika. Jednym z takich układów jest TDA7000. Ale są i inne z RDS i przystosowane do sterowania z mikroprocesora.

Nie chcę iść na łatwiznę wiem że są takie układy jest jeszcze TDA7088 SMD i o połow tańszy od TDA7000.
    Rasel napisał:
    Natomiast jeżeli chcesz sam zrobić wszystko na piechotę, to na początek polecam detektorowy odbiornik AM na 225 kHz odbierający Program 1 Polskiego Radia.

Wczoraj próbowałem taki zrobić ale coś mi nie poszło, może dlatego że robiłem z tego co mam pod ręką:D

O programowaniu nie mam bladego pojęcia, co prawdę chętnie bym się tego też nauczył ale na razie odpuszczę. Może na początek zrobię coś takiego-łatwego, na TDA7000,podoba mi się że jest strojone warikapem, nie wiem tylko jak zrobić cewkę. Pomożecie?
  • REKLAMA
  • #5 15262860
    L_M
    Poziom 32  
    Ocena: 193
    Może spróbuj kupić Kit-AVT2469 jest stosunkowo prosty.
    Załączniki:
    • avt2469.pdf (363.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 15262899
    Rasel
    Poziom 22  
    Ocena: 50
    Ja bym Ci radził dokończyć ten detektorowy odbiornik AM. To jest przedszkole. I masz przedsmak tego, co czeka Cię dalej.
  • #7 15263063
    opaaa
    Poziom 4  
    Próbowałem zrobić według schematu podanego przez Lutek49 siódmy wpis. Mam trochę odstępstwa od wartości elementów: zamiast C1-100pF dałem 120pF, kondensator strojeniowy mam dwie sekcje po 253pF więc złączyłem je równolegle. O ile się nie mylę to te sekcje z większą liczbą blaszek. Dioda u mnie to 2AA118, C3-2,2nF i jako słuchawkę wkładkę telefoniczną W66 241Ω. próbowałem na obydwóch cewkach które widać na zdjęciu i nic nie było słychać. Co zrobiłem źle?
    Na zdjęciu nie nie ma anteny bo ją odlutowałem, było to 10-15m drutu.
    Załączniki:
    • Chciałbym zbudować odbiornik UKF-jak zacząć? P1010829.JPG (4.84 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 15263755
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2794
    opaaa napisał:
    ostatnio po głowie chodzi mi żeby pobawić się z odbiornikami UKF. Zrobić coś prostego może ściągnąć coś z tranzystorowych odbiorników Unitry. Czytam trochę na elektrodzie i na innych stronach, teraz chciał bym coś zrobić w praktyce. Podpowiedzcie mi jak zacząć, od czego Wy zaczynaliście.

Ja od gotowej głowicy z jakiegoś odbiornika + pośrednia na UL1244 + wzmacnacz końcowy na UL1497.

opaaa napisał:
    Próbowałem zrobić według schematu podanego przez Lutek49 siódmy wpis

FM na tym nie odbierzesz....

opaaa napisał:
    kondensator strojeniowy mam dwie sekcje po 253pF więc złączyłem je równolegle.

Jeśli antena i kondensator zmienny są z tego samego radia to musisz użyc tylko jednej sekcji.
  • #9 15263836
    opaaa
    Poziom 4  
    jdubowski napisał:

opaaa napisał:
    Próbowałem zrobić według schematu podanego przez Lutek49 siódmy wpis

FM na tym nie odbierzesz....

Wiem że to AM na początku zacząłem pisać o FM bo wydawało mi się że LW to już zamierzchłe czasy. Kiedyś widziałem o ile się nie mylę detektorowy odbiornik FM jak znajd go to dam linka.
    Pokombinuję z tym obwodem rezonansowym. Reszta elementów może być? Czy takie jak napisałem że użyłem nie mogą być?
  • #11 15265391
    L_M
    Poziom 32  
    Na LW działa tylko jedna stacja czyli I program PR za to na SW działa kilka silnych stacji lokalnych które można tym odbiornikiem odebrać.Jakie to są stacje i na jakiej częstotlikwości pracują możesz sprawdzić na stronie PR bo ich odbiór zależy od tego gdzie mieszkasz.
  • #13 15265593
    L_M
    Poziom 32  
    To zależy jak blisko nadajnika się mieszka.
  • #14 15274657
    adam_es
    Poziom 30  
    Ocena: 185
    Spróbuj na początek zbudować odbiornik superreakcyjny, taki jak ten Link jest nieaktywny. Po nabraniu doświadczenia będzie łatwiej budować superheterodynowe.
  • #15 15274716
    MieszkoI
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    adam_es napisał:
    Spróbuj na początek zbudować odbiornik superreakcyjny, taki ten. Po nabraniu doświadczenia będzie łatwiej budować superheterodynowe.

Coś nie tak z tym linkiem.
  • #16 15274859
    Imekxus
    Poziom 20  
    Ocena: 232
    MieszkoI napisał:
    adam_es napisał:
    Spróbuj na początek zbudować odbiornik superreakcyjny, taki ten. Po nabraniu doświadczenia będzie łatwiej budować superheterodynowe.

Coś nie tak z tym linkiem.

Zamiast klikać w cytowany link kliknij ppm i "Kopiuj adres odnośnika" - następnie wklej go w pasek adresu w przeglądarce - mi działa.
  • #17 15275030
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2794
    Imekxus napisał:
    kliknij ppm i "Kopiuj adres odnośnika" - następnie wklej go w pasek adresu w przeglądarce - mi działa.

Tam nie ma żadnego linka.
  • REKLAMA
  • #18 15278793
    opaaa
    Poziom 4  
    Obiecałem i wrzucam linka z prawdopodobnie detektorowym radiem FM. Piszę prawdopodobnie bo nie znam za dobrze angielskiego.
  • #19 15278877
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 15280556
    L_M
    Poziom 32  
    Ja jednak nadal proponuję kit AVT2469 z ewentualną modyfikacja ,zastąpienia TBA120U na TBA120T i strojonego filtru F2 na niestrojony CDA 10.7Mhz.Po poprawnym zmontowaniu radio powinno od razu grać.
  • #21 15281540
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Ocena: 1850
    Pdf pod tym niedziałającym linkiem:
    Załączniki:
    • Prosty odbiornik radiowy UKF FM.pdf (176.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje wskazówek dotyczących budowy odbiornika UKF, z zamiarem wykorzystania tranzystorowych odbiorników Unitry. W dyskusji poruszono różne podejścia do budowy, w tym wykorzystanie gotowych układów scalonych, takich jak TDA7000 i RDA5807, które ułatwiają proces strojenia. Uczestnicy sugerują rozpoczęcie od prostszych projektów, takich jak detektorowy odbiornik AM, a następnie przejście do bardziej skomplikowanych konstrukcji, jak superheterodyny. Wskazówki dotyczą również doboru komponentów oraz znaczenia uziemienia. Użytkownik wyraża chęć eksperymentowania z różnymi blokami odbiorników, takimi jak Narew i Śnieżnik.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA