logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto jest kupić ręczny ekspres do kawy i czy znajdę coś przyzwoitego?

los_dawidos 27 Gru 2015 13:46 1017 4
REKLAMA
  • #1 15272926
    los_dawidos
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam. Chciałbym was zapytać co sądzicie o tanich ręcznych ekspresach do kawy? Ostatnio przeprowadziłem się do nowego mieszkania i nie mam żadnego ekspresu, a zalewanie fusów średnio smakuje. Pomyślałem, że może za nieduże pieniądze, powiedzmy do 5 stów można trafić coś w miarę przyzwoitego.

W internecie trafiłem na takie DeLonghi. Z jednej strony pieniądz jak na ekspres prawie żaden, ale z drugiej strony wydać kasę, żeby ekspres stał to też bezsensu. Co sądzicie? Czy może polecacie coś innego?
  • REKLAMA
  • #2 15273020
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Ocena: 792
    Polecam ekspresy systemu SENSEO.
  • REKLAMA
  • #3 15273711
    Felini
    Moderator
    Ocena: 431
    Co jest dla ciebie najważniejsze? Smak kawy, rodzaj urządzenia zaparzającego, łatwość obsługi czy jeszcze coś innego?
  • REKLAMA
  • #4 15274579
    los_dawidos
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Zależy mi na smaku kawy, ale poniekąd i na łatwości obsługi. Zdaję sobie jednak sprawę z tego, że przy takich ekspresach nie będzie takiego luksusu, że urządzenie wszystko samo za mnie zrobi. Chciałbym natomiast, żeby w miarę łatwo tą kawę zrobić, spienić mleko. Nie wiem jakie parametry są ważne, jak ma być podgrzewana woda, jakie znaczenie ma moc takiego ekspresu itd.
  • #5 15274654
    Felini
    Moderator
    Ocena: 431
    Wygląda na to, że chodzi ci o kolbowy ekspres ciśnieniowy, więc warto zapoznać się z definicją espresso. Takie ekspresy służą z założenia wyłącznie do przygotowywania espresso i napojów mlecznych na jego bazie (cappuccino, latte). To, że niektórzy zaparzają na nich szklankę kawy naraz z jednej porcji, to już inna sprawa.
    Jeśli chcesz używać te urządzenia zgodnie z przeznaczeniem, musisz zaakceptować rodzaje napojów, do których ekspresy ciśnieniowe zostały przeznaczone.
    Jeśli ci to nie odpowiada, są inne tanie metody zaparzania, dzięki którym można uzyskać bardzo dobre efekty (bardzo dobry smak kawy).
REKLAMA