Witam, mam doczynienia z chłodnictwem ale chodzi o mały sprzęt domowy, tym razem mam problem bo chodzi o mroźnię która ma komorę o powieżchni 10 metrów sześciennych. Problem polega na tym że układ niby pracuje prawidłowo ale mam wrażenie że jest za mały do wielkości komory (sprężarka CAJ2464Z o wydajności 1180 W przy temp. -15, 1021 W przy temp. -20 , 872 W przy temp. -25 ) układ pracuje na R404a.
Temperatura wymagana to minimum -18 a ledwo dochodzi do -16 i więcej nie może wyciągnąć. Mam wrażenie że sama sprężarka jest za mała na taką komorę ale mogę się mylić bo jak wspomniałem nie mam doświadczenia w takiej wielkości komór. Czy w takiej sytuacji w grę wchodzi tylko wymiana całego układu na wydajniejszy albo można to taniej przeskoczyć ?
Temperatura wymagana to minimum -18 a ledwo dochodzi do -16 i więcej nie może wyciągnąć. Mam wrażenie że sama sprężarka jest za mała na taką komorę ale mogę się mylić bo jak wspomniałem nie mam doświadczenia w takiej wielkości komór. Czy w takiej sytuacji w grę wchodzi tylko wymiana całego układu na wydajniejszy albo można to taniej przeskoczyć ?