logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra F 1.6 8v 1996 - silnik gaśnie, kontrolka silnika, nie odpala

xawery08 27 Gru 2015 16:37 1836 14
REKLAMA
  • #1 15273424
    xawery08
    Poziom 10  
    Witam, mam Astrę F 1.6 8v 1996 rok benzyna +gaz, moj problem dotyczy tego że w zeszłym tygodniu jadąc zgasła zaświecily sie wszystkie kontrolki, później bardzo ciezko się odpalała ,jak juz zaskoczyła to pojawila sie kontrolka taka żółta z silnikiem (o ile wiem oznacza uszkodzony silnik)później znowu zgasła i juz wogole nie da się odpalic, to co sprawdzilem i wymieniłem to"" kable Wn, świece, filtr powietrza i paliwa sprawdziłem na ile potrafię przewody czyli prad "" ściągnąłem tą część gdzie leci paliwo (sory ale niewiem kal się nazywa,dopiero się uczę ) z przodu tam gdzie jest połączone z obudową do filtra powietrza i przy kręceniu silnikiem lecialo bardzo duzo benzyny, czy tak ma być? Sprawdziłem również iskrę jest na wszystkich świecach, kontrolka ta żółtą później dalej świeciła, autp niechce wogole zapalic kreci i kreci i nic, proszę o jakies rady, z góry dziękuję , pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 15273469
    sandamiano
    Poziom 31  
    Ocena: 353
    Masz zapewne możliwość odczytania kodu błędu jeśli sterownik zapisał go w pamięci i nie odpinałeś akumulatora. Kody tzw błyskowe (migowe) . Poczytaj o tym w sieci. Tak błądzisz po omacku. Kontrolka silnika tzw check. MIL to nie uszkodzenie silnika ale usterka w systemie wtrysku, zapłonu i dlatego informuje o jakiejś niesprawności układu
  • #3 15273475
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6362
    Rada najlepsza z możliwych - oddaj auto do warsztatu. Nawet nie ustaliłeś od czego kontrolka silnik się zaświeciła.
  • #4 15273553
    xawery08
    Poziom 10  
    Aku odlączałem, to raczej juz nie odczyta błędu, a powiedzcie panowie jakie mogą być przyczyny ze auto zgasło i nie chce odpalić, dzięki za rady

Dodano po 13 [minuty]:

A czy moze byc to wina rozrządu? Bo czytalem ze jest taka mozliwosc
  • REKLAMA
  • #5 15273595
    sandamiano
    Poziom 31  
    Skoro nie chce odpalić i kontrolka nadal świeci to na nowo wczytał błąd. Odczytanie to kilka minut roboty. Nie można awaryjnie odpalić na gazie? Wykluczyłbyś ukłąd benzynowy.
  • #6 15273621
    wojtekbp
    Poziom 11  
    Ocena: 26
    Silnik ma jednopunktowy czy wielopunktowy wtrysk ?
  • #7 15273676
    xawery08
    Poziom 10  
    Sorki ale niewiem jaki ma wtrysk, ale jutro się zorietuje, na gazie nieda sie odpalic,mam automat powyzej 2 tys. przełącza sie na gaz, jutro odczytam tez błędy i dam znac

Dodano po 4 [minuty]:

Sprawdziłem 1 punktowy wtrysk
  • REKLAMA
  • #8 15273745
    wojtekbp
    Poziom 11  
    Czyli, że z tego wtrysku tak się leje paliwo czy skąd? Wtrysk w trakcie kręcenia ma rozpylać i w jednopunkcie to dobrze widać. Zdejm ten plastik z przepustnicy i niech ktoś kreci a Ty patrz czy dobrze rozpyla paliwo. Łatwo wymienić wtryskiwacz, tylko jeden torx trzyma ten wtrysk.
  • #9 15273824
    xawery08
    Poziom 10  
    Tak leje sie z tamtąd paliwo az zalewa mi filtr powietrza,leje się jakbym lał napój z butelki, odczytałem bład ale proszę o potwierdzenie czy mam rację, wydaje mi się ze to 100 lub 102 ,

Dodano po 10 [minuty]:

Początek
    1- 10 blyskow
    2-2 blyski
    3- 10 blyskow
    4-10 blyskow
    5-10 błysków
    6-2 błyski
    7-10 błysków
    8-10 błysków
    9-10 błysków
    10- 2 błyski
  • #10 15274152
    wojtekbp
    Poziom 11  
    Już nie pamiętam jak to było z tymi błędami w tym aucie pomimo tego, że miałem 10 lat taka Astrę. Dziwne, ze się leje. Odkręć torxa, usuń blaszkę trzymającą wtryskiwacz i sprawdź stan oringów na tym wtrysku. Są chyba dwa. Może są uszkodzone.
  • #11 15274278
    xawery08
    Poziom 10  
    Oglądałem na Youtube filmik jak pracuje wtryskiwacz otóż na filmiku paliwo jest rozpylane (jak spryskiwacz do kwiatów mniej więcej) zaś w moim jest tak że,paliwo leje się ciurkiem jakby wylewać napój z butelki, leje się tak mocno że leje się nawet do filtra powietrza ,wnioskuję ze to będzie przyczyną tego że auto nie pali,lecz proszę o potwierdzenie
  • REKLAMA
  • #12 15276123
    sandamiano
    Poziom 31  
    Jeśli wtryskiwacz jest cały czas otwarty to może być uszkodzony sterownik silnika (tranzystor kluczujący wtryskiwacz) ale również może być zwarcie do masy przewodu sterującego. Masz LPG - sprawdź czy czasami przewód w miejscu rozcięcia (do wyłączenia wtryskiwacza z pracy na gazie) nie odizolował się i nie dotyka do masy
  • #13 15276143
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6656
    xawery08 napisał:
    leje sie z tamtąd paliwo az zalewa mi filtr powietrza,leje się jakbym lał napój z butelki

Ciekawe ile masz tego w misce i wydechu ??? :) to juz bez jaj do warszatu bo o kuku nie daj Boże na Nowy Rok blisko.
  • #14 15276626
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3850
    Jeśli nawet na podstawie filmu z YouTube nie jesteś w stanie określić gdzie paliwo powinno się lać a gdzie nie powinno to Andrzej ma rację. Laweta, warsztat i dziękować najwyzszemu że nie odpalił. Ostatecznie jeśli jesteś ryzykantem to nagraj krótki film i wklej.
  • #15 15277245
    xawery08
    Poziom 10  
    Witam Panowie, problem rozwiązany, okazało się że moduł wtryskiwacza uszkodzony a konkretnie czujnik cisnienia paliwa w tym module lał paliwo więc wymieniłem cały, wyczyściłem również przepustnice i zawór krokowy, było tyle syfu że pożal się boże ,teraz pali na dotyk (jak to się mówi 😉) błąd skasowany ,Dziękuję Serdecznie za rady,
    Przepraszam jeśli cos pomyliłem z nazwami tych części ale wiecie o co chodzi 😀.Wszystkiego dobrego w Nowym Roku Wszystkim życzę, pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z Opel Astra F 1.6 8v z 1996 roku, który zgasł podczas jazdy, a następnie nie chciał się uruchomić. Po wymianie kabli WN, świec, oraz filtrów, kontrolka silnika (żółta) nadal świeciła. Użytkownik sprawdził, że paliwo leje się z wtryskiwacza, co sugerowało problem z jego działaniem. Po konsultacjach, stwierdzono, że uszkodzony był moduł wtryskiwacza, a konkretnie czujnik ciśnienia paliwa, co powodowało nadmiar paliwa. Po wymianie modułu oraz czyszczeniu przepustnicy, auto zaczęło odpalać bez problemów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA