logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ariston Genus Premium Evo Sys. - Słabo grzeje CO !

Kamlos 28 Gru 2015 18:47 2301 4
REKLAMA
  • #1 15276860
    Kamlos
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam wszystkich zainteresowanych. Kocioł Ariston Genus Premium Evo System 24FF z zasobnikiem 120L. Z dnia na dzień zauważyłem, że kocioł nie daje rady nagrzać pomieszczeń do 22 C co zawsze nie sprawiało mu żadnych problemów. Pomimo słabo grzejących kaloryferów woda w zasobniku gorąca. Przestawiłem piec na grzanie tylko CO i okazało się, że piec nie reaguje na tą konfigurację - nadal grzeje CWU (powrót z wężownicy gorący), a kaloryfery nadal tylko lekko ciepłe. Co go boli i ile może kosztować naprawa tej usterki ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15277014
    serwisszulborski.pl
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1447
    Do sprawdzenia zawór 3-drogowy wraz z siłownikiem...Jeżeli jest defekt, to zestaw naprawczy tego zaworu to ok. 400 zł plus cena wymiany z konserwacją urządzenia w zależności od lokalnych serwisów.
  • REKLAMA
  • #3 15277187
    Kamlos
    Poziom 11  
    Trochę jestem zdziwiony - pieca używam 2,5 roku i już takie cyrki. Wychodzi na to, że jakby zimy były takie jak 10 lat temu to zawór nie wytrzymałby 1,5 roku ehhh. Możliwe że zawór ten się tylko przyblokował ? Dodam, że jak zakręcę zawory na wejściu i wyjściu wężownicy to wtedy kaloryfery grzeją dużo lepiej. Jeżeli uszkodzony byłby tylko zawór, a siłownik będzie sprawny to zmuszony jestem kupować cały zestaw ? 8-O
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 15277609
    serwisszulborski.pl
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1447
    Zawór trzeba wyjąć i obejrzeć czy jest to kwestia zanieczyszczeń czy defekty przeciekania. Dalej czy siłownik: jest suchy, czy zalany, czy domyka, czy się zacina itd....Z reguły do wymiany idzie cały komplet, przecieka zawór i zalewa siłownik. W ostateczności palą się bezpieczniki i kocioł jest martwy.
  • #5 15303814
    Kamlos
    Poziom 11  
    Na zaworze znajdują się 3 uszczelki, które były wysmarowane jakimś ciemnym smarem. Stracił on, tak mi się wydaje, swoje właściwości bo na ściankach bloku była chropowata warstwa czarnego osadu. Zawór został oczyszczony, osad z bloku usunięty. Następnie na uszczelki nałożyłem smar grafitowy przystosowany do pracy w temp. -40 ... +80 (taki miałem pod ręką). Wszystko złożone i piec znowu śmiga jak przed awarią :) :) :)

Wielkie dzięki za trafną diagnozę i fachową pomoc.
REKLAMA