logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ariston Genus Premium Evo i sterownik Sensys - brak reakcji na zmiany temperatury CWU

marcinpietruszka 13 Wrz 2020 17:34 909 3
REKLAMA
  • #1 18921528
    marcinpietruszka
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Dzień dobry.
    Kocioł podłączony ze sterownikiem Sensys. Podgrzewacz 140l tower Galmet. Około miesiąc temu rozszczelnieniu uległa wężownica podgrzewacza, woda użytkowa przedostała się do obwodu c.o. i zaczęła wypływać zaworem bezpieczeństwa w kotle. Po wymianie podgrzewacza na identyczny zauważyłem bardzo mocne nagrzewanie cwu, do około 70 'C. Włączona była funkcja komfortu czasowego cwu. Po wyłączeniu funkcji komfortu kocioł nie nagrzewa cwu. Nie reaguje na zmiany zadanej temperatury (zarówno w funkcji komfort jak i bez niej ). Czujnik temperatury w podgrzewaczu reaguje na zmianę temperatury, wskazania na kotle w menu serwisowym są prawidłowe. Nie ma żadnych błędów, reset kotła nie przynosi zmian.
    Proszę o wskazówki, co mogę sprawdzić, co mogło ulec uszkodzeniu ?
    Pozdrawiam Marcin
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18921688
    kz61
    Poziom 27  
    Ocena: 317
    Jak z zasobnikiem to Evo System. Co z co, działa normalnie? Nie jest przypadkiem odcięte? Zawór trójdrogowy sprawdzony? Napęd elektryczny tegoż lubi wciągać wodę jak puści uszczelnienie zaworu.
  • REKLAMA
  • #3 18921783
    marcinpietruszka
    Poziom 11  
    CO działa normalnie, tzn wyłącza się po osiągnięciu zadanej temperatury. Zawór bez śladów wycieku. Kocioł nie podejmował żadnych czynności, był w trybie stand by. Po czterech latach doczytałem, że w Evo system funkcja komfort wyłącza cwu. Kocioł pracuje jakby cały czas włączona była antylegionella, przed chwilą ją wyłączyłem. Zobaczę co się będzie działo po wieczornych kąpielach. Dałbym sobie "rękę uciąć", że kocioł pracował kiedyś bez funkcji komfort, ale pamięć jest zawodna. Może jakiś czas temu zmieniłem ze stałego komfortu na czasowy.

Dodano po 9 [godziny] 21 [minuty]:

Wyłączenie funkcji antylegionella nic nie zmieniło nadal przegrzewa .
  • #4 18923543
    marcinpietruszka
    Poziom 11  
    Kocioł zaczął działać prawidłowo - sam. Dziękuję kz61 za zainteresowanie tematem.
REKLAMA