Antoniusz. napisał: rozkręciłem i co mam zrobić dalej?
Jeżeli taśma w kasecie jest przewinięta to wcale nie trzeba rozkręcać bo można tylko doprowadzić do jeszcze większych szkód, pierwsze co trzeba było zrobić to:
1. Zatrzymać kasętę w miejscu w którym zaczyna "fiksować" i wykazuje "anomalie".
2. Wyciągnąć kawałek, poszukać miejsca/początku zmian w strukturze (jeżeli jest "przewinięta" to napewno jest to do zauważenia) i sprawdzić jak wygląda i czy rzeczywiście jest przewinięta.
3. Jeżeli jest przewinięta to starać się "unieszkodliwić" to przewinięcie i powoli nawijać na szpulkę, na szpulkę na której jest już dobra część taśmy, jednocześnie wyciągając tą uszkodzoną część i prostować ( trudno mi to troszkę opisać dokładnie jak to robić, ale to nie jest takie trudne, tylko troszkę zdolności manualnych)
4.Gdy "uszkodzony" odcinek "dojdzie do końca" to dalsza część taśmy będzioe już "w dobrym położeniu", wtedy to kaseta do napędu, przewinąć raz wjędną, raz w drugą stronę od końca do konca aby taśma dobrze się ułożuła na szpulkach i uzywać jeśli to będzię możliwe choć i tak może wykazywać jakieś dziwne zachowanie bo w miejscach gdie było przewnięcie taśma już będzie nierówna, zgnieciona itp dolegliwości.
Rozkręcenie to może doprowadzić do tego że taśma ci się rozwinie ze szpulek i już nie dasz rady jej zwinąć tak jak trzeba, a sposób z wyciąganiem po małym odcinku i prostowanie jej od miejsca uszkodzenia daje jeszcze jakąś szansę na poprawę odtwarzania, choć niewielką bo jak pisałem w miejscu przewinięcia taśma jest już uszkodzona i tych miejsc raczej nie poprawisz.
Wszystko to trzeba robić delikatnie i z rozwagą gdyż taśma to delikatny materiał i łatwo ją definitywnie uszkodzić...