Witam wszystkich.
Od lat najmłodszych zajmuje się modelarstwem, na początku sklejałem modele kartonowe, teraz buduje maszyny parowe i łodzie RC. Zaczynając z maszynami parowymi zauważyłem potrzebę posiadania tokarki i frezarki. Z tokarką nie wyszło (małe mieszkanie). Przeglądając internet natrafiałem na różne fora i blogi prezentujące ciekawe konstrukcje małych frezarek CNC począwszy od drewnianych po stalowe. Mając już wystarczająco danych skleciłem sobie takie założenia:
-Pole robocze nie mniej niż 300x250x100 (XYZ),
-Waga do 100Kg,
-Zasilanie sterownika,wrzeciona 240V,
-Obróbka tworzyw, drewna, mosiądzu, aluminium. Grawerowanie w stali,
-Budżet - początkowo nie określony ale umownie do 3500zł.
Po około roku powstała taka konstrukcja:

Szafka elektryczna:
I kilka zdjęć tego co powstało:

Maszynka poskładana z profili aluminiowych 80x40:
-Pole robocze 330x290x160 (XYZ)
-Śruby kulowe 1605 XYZ,
-Wałki podparte 20 XY, 16 Z,
-Silniki 3A 2Nm
-Zasilanie 32V
-Sterownik ZELRP (Polski produkt
)
-LinuxCNC steruje, a CAMBAM generuje ścieżkę narzędzia.
-Prędkość dojazdu 2500mm/m, udało mi się osiągnąć 3500mm/m ale na tak małe pole było to za szybko.
Kosztorys:
-Profile 250zł-300zł
-Prowadnice 300zł
-Łożyska 300zł
-Śruby kulowe 700zł
-Stół teowy 300zł
-Kress FME-1 700zł
-Siniki krokowe 270zł
-Sterownik 380zł
-Bloki łożyskujące 320zł
Jestem bardzo zadowolony, że własnymi siłami zbudowałem maszynę która spełniła moje założenia. Był to jednocześnie projekt edukacyjny - jestem obecnie operatorem CNC. Frezarka nie grzeszy sztywnością ale radzi sobie, w zależności czego potrzebuję udaję się wykonać detal +/-0.05mm, chociaż mi wystarcza +/-0.2
Pozdrawiam i zachęcam do realizacji własnych projektów.
Od lat najmłodszych zajmuje się modelarstwem, na początku sklejałem modele kartonowe, teraz buduje maszyny parowe i łodzie RC. Zaczynając z maszynami parowymi zauważyłem potrzebę posiadania tokarki i frezarki. Z tokarką nie wyszło (małe mieszkanie). Przeglądając internet natrafiałem na różne fora i blogi prezentujące ciekawe konstrukcje małych frezarek CNC począwszy od drewnianych po stalowe. Mając już wystarczająco danych skleciłem sobie takie założenia:
-Pole robocze nie mniej niż 300x250x100 (XYZ),
-Waga do 100Kg,
-Zasilanie sterownika,wrzeciona 240V,
-Obróbka tworzyw, drewna, mosiądzu, aluminium. Grawerowanie w stali,
-Budżet - początkowo nie określony ale umownie do 3500zł.
Po około roku powstała taka konstrukcja:
Szafka elektryczna:
I kilka zdjęć tego co powstało:
Maszynka poskładana z profili aluminiowych 80x40:
-Pole robocze 330x290x160 (XYZ)
-Śruby kulowe 1605 XYZ,
-Wałki podparte 20 XY, 16 Z,
-Silniki 3A 2Nm
-Zasilanie 32V
-Sterownik ZELRP (Polski produkt
-LinuxCNC steruje, a CAMBAM generuje ścieżkę narzędzia.
-Prędkość dojazdu 2500mm/m, udało mi się osiągnąć 3500mm/m ale na tak małe pole było to za szybko.
Kosztorys:
-Profile 250zł-300zł
-Prowadnice 300zł
-Łożyska 300zł
-Śruby kulowe 700zł
-Stół teowy 300zł
-Kress FME-1 700zł
-Siniki krokowe 270zł
-Sterownik 380zł
-Bloki łożyskujące 320zł
Jestem bardzo zadowolony, że własnymi siłami zbudowałem maszynę która spełniła moje założenia. Był to jednocześnie projekt edukacyjny - jestem obecnie operatorem CNC. Frezarka nie grzeszy sztywnością ale radzi sobie, w zależności czego potrzebuję udaję się wykonać detal +/-0.05mm, chociaż mi wystarcza +/-0.2
Pozdrawiam i zachęcam do realizacji własnych projektów.
Fajne? Ranking DIY