logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć głośniki STX z odpowiednią zwrotnicą trójdrożną?

mierzol1235 30 Gru 2015 19:43 1215 10
REKLAMA
  • #1 15283604
    mierzol1235
    Poziom 9  
    Witam, chce zbudować kolumny głośnikowe (2)

mam upatrzone głośniki..

Niskotonowy - http://stx.pl/w-25-200-8-mc.html

Średniotonowy - http://stx.pl/m-15-120-8-mc.html

Wysokotonowy - przecietny krzykacz 100 watt. rms 50 watt..

wiem, że musze je podłączyć pod zwrotnice trójdrożną..

i tu pytanie..

Niskotonowiec 200 watt(max) 100 watt (RMS) 8Ohm

i
    Średniotonowiec 120 watt(max) 60 watt(RMS) 8 Ohm

jeśli razem będą grać, to w pewnym momencie, kiedy zrobie bardzo głośno średniotonowiec nie zacznie nie dawać rady? rzężeć?
    mają być podłączone pod zwrotnice, to zwrotnica zapobiegnie męczeniu tego słabszego głośnika?

i druga sprawa to zwrotnica..

jeśli ma 100 watt i głośniki w kolumnie nie przekraczają 100 watt RMS to będzie znaczy, ze zwrotnica jest idealna pod ten zestaw?
    i czy zwrotnica będzie blokowac nadmiar prądu do słabszych głośników (średnio i wysokotonowych) ona sie jakoś dostosowuje pod słabsze głośniki?

Zwrotnica oczywiście firmy STX, bo ma parametry pod te głośniki.

Upatrzyłem głośniki STX, bo na forach ludzie mówią, że za te pieniądze to są najporządniejsze głośniki.

Jaka jest wasza opinia i czy ktoś mi tutaj odpowie na te pytania i ewentualnie doradzi?? z góry dzięki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15283653
    mariuszp19
    Poziom 35  
    Ocena: 409
    Rola zwrotnicy w uproszczeniu jest taka jak opisałeś. Bardzo ważne jest dobranie właściwych parametrów zwrotnicy do głośników, no i oczywiście obudowa. Jeśli sam chcerz się pobawić w budowę kolumn - skorzystaj z gotowych projektów.
  • REKLAMA
  • #3 15283976
    marcin55246
    Poziom 25  
    Ocena: 168
    mierzol1235 napisał:

Błąd, bo wysokotonowy, niekiedy ratuję cały zestaw.

Mała lektura, po lewej stornie masz archiwum audiomania.info, poczytaj trochę o zwrotnicach.

Obejrzyj również
  • #4 15284775
    BlackFarmer
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    marcin55246 napisał:
    mierzol1235 napisał:

Błąd, bo wysokotonowy, niekiedy ratuję cały zestaw.

Mała lektura, po lewej stornie masz archiwum audiomania.info, poczytaj trochę o zwrotnicach.

Obejrzyj również

Wgl każdy głośnik może uratować zestaw. Przede wszystkim jedna z najważniejszych elementów zestawu głośnikowego, zwrotnica. Dlatego dobór jej musi być jak najbardziej adekwatny do twoich przetworników.

Pamiętaj że taki "przeciętny" krzykacz może również zepsuć brzmienie całego zestawu. Dlatego możesz się zastanowić nad czymś bardziej konkretnym :)
  • #5 15284877
    Arkadyo
    Poziom 31  
    Ocena: 139
    Szkoda kasy na takie diy - u stxa dostaniesz podobny zestaw z dopasowaną zwrotnicą za mniejszą kasę niż wyjdzie Ci diy. Zastanów się... Diy się opłaca na drogich przetwornikach.
  • REKLAMA
  • #6 15285455
    mierzol1235
    Poziom 9  
    Arkadyo napisał:
    Szkoda kasy na takie diy - u stxa dostaniesz podobny zestaw z dopasowaną zwrotnicą za mniejszą kasę niż wyjdzie Ci diy. Zastanów się... Diy się opłaca na drogich przetwornikach.

a Jaki zestaw kolumn byś polecał tak do 400 zł?o podobnych osiągach głośników, co na górze dałem.

znalazłem coś takiego, cena 355zł za 2 kolumny
    http://allegro.pl/

posiadam amplifier - Universum DPL 155

będą dobrze współgrać?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 15285575
    marian133
    Poziom 38  
    Ocena: 572
    Te kolumny z linku i podobne sobie odpuść, chyba że lubisz jazgot i łubu dubu.

Tu masz najtańsze kolumny 3way które warto kopiować: http://diyaudio.pl/showthread.php/24374-quot-...-do-wyboru-do-koloru-%29-projekt-by-raven1985
  • Pomocny post
    #8 15287441
    BlackFarmer
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    [quote="mierzol1235"]
    Arkadyo napisał:

VoiceKraft. Unikać jak ognia... Jest za tę cene znacznie lepsze rozwiązanie.. Np Altony

Możesz spróbować zrobić z tych STX'ów jakieś fajne kolumny bo STX ani hitem ani shitem nie jest. Można na tych przetwornikach przy odpowiednim obliczeniu kolumny zrobić całkiem ciekawy zestaw. Możesz spróbować i zaryzykować, oraz możesz również nie ryzykować i kupić coś markowego co nie jest tzw. Crappem.
  • #9 15287638
    mierzol1235
    Poziom 9  
    [quote="BlackFarmer"]
    mierzol1235 napisał:
    Arkadyo napisał:

VoiceKraft. Unikać jak ognia... Jest za tę cene znacznie lepsze rozwiązanie.. Np Altony

Możesz spróbować zrobić z tych STX'ów jakieś fajne kolumny bo STX ani hitem ani shitem nie jest. Można na tych przetwornikach przy odpowiednim obliczeniu kolumny zrobić całkiem ciekawy zestaw. Możesz spróbować i zaryzykować, oraz możesz również nie ryzykować i kupić coś markowego co nie jest tzw. Crappem.

Co mi polecasz do 350-400 zł? ale muszą mieć mocny bass i czysty dźwięk..
  • #10 15288367
    marcin55246
    Poziom 25  
    Ocena: 168
    mierzol1235 napisał:
    mocny bass i czysty dźwięk..

Wiesz, że to odczucie subiektywne?
    Ja od siebie mogę polecić Ci kolumny Heco z serii Interior reflex. Dla mnie spełniają Twoje kryteria, ale jakie dla Ciebie będzie, tego nie mogę Ci powiedzieć.
  • #11 15289072
    telecaster1951
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 818
    Temat wyczerpany, poza tym założony w sprawie zakupu zestawów głośnikowych.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zbudować kolumny głośnikowe z głośnikami STX, w tym niskotonowym W-25-200-8-MC, średniotonowym M-15-120-8-MC oraz wysokotonowym o mocy 100 W. Pytania dotyczą doboru zwrotnicy trójdrożnej oraz jej wpływu na wydajność głośników, zwłaszcza w kontekście mocy RMS. Odpowiedzi podkreślają znaczenie odpowiedniego doboru zwrotnicy do głośników oraz sugerują, że zwrotnica może chronić słabsze głośniki przed przeciążeniem. Użytkownicy wskazują również na możliwość zakupu gotowych zestawów głośnikowych, które mogą być bardziej opłacalne niż DIY, oraz polecają inne marki i modele kolumn.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA