logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat modułu do automatycznego zamykania szyb po wyjęciu kluczyka

papaj 25 Mar 2003 13:25 3083 14
REKLAMA
  • #1 147772
    papaj
    Poziom 19  
    Ocena: 50
    Poszukuję schematu modułu który po wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki zamknie mi wszystkie szyby( oczywiście elektrycznie sterowane :D ).Interesuje mnie również sposób podłączenia . Dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 148239
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 148262
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    elektrit jest tylko mały problem czym wysterować przekaźnik, bo nie da się odróżnić zgaszenia silnika na chwile od wyciągnięcia kluczyka.
  • #4 148297
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    tAKIE ROZWIĄZANIE JEST MOŻLIWE JEDYNIE W AUTACH Z IMMOBILIZEREM (PASTYLKĄ) W KLUCZYKU.
  • #5 148299
    lukado1
    Poziom 20  
    Ocena: 214
    Poniekąt niektóre stacyjki miały takowy styk wykorzystywany do sterowania radia czyli po wyciągnieciu kluczyka radio przestaje grać
    (chyba większość nowych VW i Ople).
  • REKLAMA
  • #6 148303
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    :arrow: Fachman np w Corsie to po wyłączeniu stacyjki nie zależnie od wyjęcia kluczyka immobilizer "pyknie" stykami po ok 5sekundach. Wieć też zależy od modelu.
  • #7 148306
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 148409
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    --> Elektrit
    chyba w życiu nie widziałeś stacyjki samochodowej! Nie widziałem jeszcze stacyjki z dziurką na kluczyk na wylot, jak w łuczniku.
    -->Elektryk
    Masz rację, nie każdy immobilizer z pastylką w kluczyku uzbraja się dopiero po wyjęciu, ale chyba w niczym nie przeszkadza, jeśli 5 sek po zgaszeniu silnika na skrzyżowaniu zamkną nam się okna, bo nie zawsze na podwórku jest +35 stopni, he he :))
    -->Papaj
    istnieje rozwiązanie alternatywne: zamontuj klimę a okna zawsze będą zamknięte i po problemie :))
  • REKLAMA
  • #9 148433
    katoda
    Poziom 20  
    Ocena: 51
    Końbinujesz jak koń pod górkę. W większości samochodów masz styk reagujący na włożenie kluczyka(ding dong) a jak nie to można go dorzucić. Pozatym nie lepiej podpiąć się pod alarm??? Można wykożystać moduł centralnego z wydłużonym czasem podtrzymania (taniej).
  • #10 148788
    papaj
    Poziom 19  
    Poczytałem , poczytałem , podyskutowaliście , a ja dalej nie mam żadnego konkretu.Mam Espero 2,0, nic specjalnego, ale jest mały problem. Wersja jest full i każda nie przemyślana ingerencja w elektrykę może się skończyć b. źle.Tak że konkretny schemat mile widziany.Acha, nie mam rozpiski alarmu.Wiadome tyle że ma własme zasilanie , zamyka wszyskie 4 zamki no i strasznie wyje , a to chyba zaleta.
  • #12 148798
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 148813
    zhu
    Poziom 22  
    Ocena: 105
    kup(łatwiej i taniej i masz sposób podłączenia w kompl.) lub zrób(trudniej) modół domykania szyb , podłącz bezpośrednio do silników szyb , sterowanie ze stacyjki-po wyjęciu kluczyka pojawi się masa i tym możesz wysterować moduł .
  • #14 148848
    picador
    Poziom 33  
    Ocena: 104
    :arrow: papaj
    kombinujesz jak koń pod górkę :D
    kup sobie gotowy miduł dmykania szyb i podepnij pod alarm , po uzbrojeniu sterownik domknie pojedynczo kolejno wszystkie szyby i po problemie , możesz jeszcze wybrać opcję po kolejnym rozbrojeniu szyby się otworzą do tego zamego poziomu ...

... zawsze znajda się ludzie którzy wymyslają cos co i tak nie bedzie funkcjonalne ...

hee , to ma być to wyzwanie dla elektroników ?
    czasem nie ma co wymyślać czegoś co i tak nie posłuży :!:
  • #15 149096
    papaj
    Poziom 19  
    Hej Picador , to nie jest kombinowanie. Szukam pomysłu i mi go podsunołeś i dzięki. Rzecz w tym że często zapominam pozamykać i wracać do auta , szukanie kluczyków itp itd.Poza tym znajomy mówi że jak wsiadam do auta to coś się wysówa (antena),coś chowa (Zamykam central od środka).Jeszcze jak wyjdę i szyby się same zamkną to mu kopara opadnie i stwierdzi że 33 tyś za gołą Fabię to kasa w błoto wywalona.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy schematu modułu do automatycznego zamykania elektrycznych szyb po wyjęciu kluczyka ze stacyjki. Proponowane rozwiązania obejmują wykorzystanie przerzutnika monostabilnego, który zmienia stan na określony czas po zaniku napięcia na wejściu. Problemem jest rozróżnienie momentu wyłączenia silnika od faktycznego wyjęcia kluczyka, co jest możliwe w samochodach wyposażonych w immobilizer z transponderem w kluczyku. W niektórych modelach, np. VW i Opel, stacyjki mają specjalny styk do sterowania radiem, który może posłużyć do wykrycia wyjęcia kluczyka. Alternatywnie można podłączyć moduł do alarmu lub centralnego zamka z funkcją domykania szyb. W przypadku modelu Daewoo Espero 2.0 full, istnieje styk w kostce stacyjki reagujący na włożenie kluczyka, który można wykorzystać do sterowania modułem. Gotowe moduły domykania szyb są polecane ze względu na łatwość podłączenia i funkcjonalność, w tym możliwość kolejnego otwierania szyb po rozbrojeniu alarmu. Dyskusja podkreśla konieczność ostrożności przy ingerencji w elektrykę pojazdu oraz zaleca wykorzystanie istniejących sygnałów ze stacyjki lub alarmu do sterowania modułem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA