logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba L350D - PSLE8E - Nie mogę zainstalować sterowników karty WiFi

Daniel_GSM 01 Sty 2016 14:49 1977 7
REKLAMA
  • #1 15288093
    Daniel_GSM
    Poziom 25  
    Ocena: 138
    Cześć,
    Wymiękam :)

Zainstalowałem na Laptopie Toshiba L350D Vistę - 32bit i w żaden sposób nie mogę zainstalować sterowników do karty WiFi.
    Karta na pewno sprawna - wcześniej instalowałem Win7 i normalnie funkcjonowała.

Karta to RT8187B - ściągałem kilka różnych sterowników i nadal nic.
    Karta włączona - na przodzie jest przełącznik On/Off - oczywiście jest na On.

Identyfikator nieznanego urządzenia:
    USB\VID_0BDA&PID_8197&REV_0200
    USB\VID_0BDA&PID_8197

Co jest grane?
    Kombinacja klawiszy FN+F8 nie powoduje żadnych zmian - klawisze funkcyjne działają - nawet wyświetla się menu ekranowe.

Po uruchomieniu ConfigFree i wybraniu opcji wyszukiwanie urządzeń pojawiają się takie informacje:

Przycisk w pozycji OFF:
    "Komunikacja bezprzewodowa jest wyłączona. Włącz przełączane komunikacji bezprzewodowej.
    Przycisk w pozycji ON:
    To urządzenie sieci bezprzewodowej jest wyłączone. Włącz urządzenie.

Pomoże ktoś?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 15288216
    Daniel_GSM
    Poziom 25  
    Próbowałem - nie działa - ani zainstalowanie tej aplikacji ani podanie ścieżki do sterowników...
  • #4 15288222
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15545
    Sterowniki chipsetu zainstalowane?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 15288789
    Daniel_GSM
    Poziom 25  
    Hmmm...
    Powiem tak - laptop nie jest mój - robię tylko przysługę Koledze.
    Sam używam Dell-a - generalnie support Della jest o niebo lepszy od Toshiby.

Na stronie ze sterownikami do tego modelu nie znalazłem sterowników chipsetu.

Może powiesz mi co wybrać z poniższej listy żeby zainstalować chipset?

http://www.toshiba.pl/innovation/vista_driver...6&selType=all&country=all&language=32&search=
  • REKLAMA
  • #6 15293237
    figurel
    Poziom 22  
    Ocena: 121
    Zainstaluj Config Free. Pisze w innym miejscu że " ConfigFree is a suite of utilities to allow easy control of communication devices and network connections. ConfigFree also helps you to find communication problems and create profiles for easy switching between location and communication networks. "
    Może pomoże?
    Kilka razy instalowałem na L350D "siódemkę" i nigdy nie miałem takich problemów.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 15293259
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8306
    Prawidłowe sterowniki dla karty Realteka (System Win Vista) powinny być takie:
    http://support1.toshiba-tro.de/tools/updates/realtek-wlan/realtek_wlan_20100225.zip

Co do Config Free jeszcze nigdy na żadnej Toshibie tego nie instalowałem (z racji tego, że oprogramowanie wydaje mi się kolejnym wrzuconym na siłę i nie specjalnie potrzebnym softem od producenta).

Można instalować ręcznie przez menedżer urządzeń - i taką metodę bym wybrał.
  • #8 15293561
    Daniel_GSM
    Poziom 25  
    Daniel_GSM napisał:
    Po uruchomieniu ConfigFree i wybraniu opcji wyszukiwanie urządzeń pojawiają się takie informacje:

Przycisk w pozycji OFF:
    "Komunikacja bezprzewodowa jest wyłączona. Włącz przełączane komunikacji bezprzewodowej.
    Przycisk w pozycji ON:
    To urządzenie sieci bezprzewodowej jest wyłączone. Włącz urządzenie.

Kilka uwag:

1. Ja już instalowałem config free - tak jak napisałem wyżej - nawet komunikaty zacytowałem.
    2. Kolejna sprawa, to to, że na WIN7 64bit wszystko funkcjonuje, ale komputer "muli" - mało tego - podczas wyszukiwania aktualizacji na WIN7 laptop po prostu się wyłącza - i nie mam zielonego pojęcia co jest powodem takiego zachowania.
    3. Instalując Vistę muszę w biosie przestawić SATA Controller Mode na Compatibility ponieważ na AHCI instalacja wywala się pod koniec - pewnie potrzeba załadować jakieś sterowniki, ale pojęcia nie mam skąd je wziąć ...

Dodano po 3 [godziny] 3 [minuty]:

dt1 napisał:
    Prawidłowe sterowniki dla karty Realteka (System Win Vista) powinny być takie:
    http://support1.toshiba-tro.de/tools/updates/realtek-wlan/realtek_wlan_20100225.zip

I poszło!
    Wielkie dzięki za pomoc...
    Te sterowniki ze strony realtek'a niestety nie były poprawne...

Karta WiFi funkcjonuje...

Ale zanim zamknę temat to tak na przyszłość chciałbym się dowiedzieć dlaczego zainstalowana 7 64 bit na tym komputerze powoduje wyłączenie kompa podczas wyszukiwania aktualizacji.
    I druga sprawa - jak zainstalować Vistę w trybie dysku AHCI? dysk jest widoczny i cała instalacja przechodzi praktycznie do końca.
    Wywala się na samym końcu "Kończenie instalacji..." w pewnym momencie kropki przestają pływać i koniec...można czekać 2 godziny i nic się nie dzieje

Moderowany przez DriverMSG:

Zadaj pytania w innym dziale forum. Temat rozwiązany - zamykam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z instalacją sterowników do karty WiFi (RT8187B) w laptopie Toshiba L350D po zainstalowaniu systemu Windows Vista 32-bit. Karta WiFi działała wcześniej na Windows 7. Użytkownik próbował różnych sterowników, w tym z witryny Realtek, ale bezskutecznie. Wskazówki dotyczące instalacji sterowników chipsetu oraz użycia narzędzia ConfigFree nie przyniosły rezultatów. Ostatecznie, po zainstalowaniu odpowiednich sterowników z innego źródła, karta WiFi zaczęła działać. Użytkownik zadał również pytania dotyczące problemów z Windows 7 oraz instalacji Visty w trybie AHCI.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA