logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba Satellite P200 - Nie chce przejść instalka Systemu

wacekbiez 04 Sty 2016 08:36 969 10
REKLAMA
  • #1 15298287
    wacekbiez
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Witajcie, Jestem posiadaczem Lapka Toshiba Satelite P200. Wymieniłem mu dysk i chciałem wgrać system. Dysk jest czysty. Pierwsze problemy pojawiły się gdy chciałem sformatować w ogóle dysk. ale dałem sobie rade, ale z kolejnym problemem już nie wiem co mam zrobić. Próbuję wgrać system . i to z CD i z Bootowalnego USB i zawsze gdzieś wywala po drodze jakiś błąd to pokazuje błąd Ładowania systemu operacyjnego, czy wywala jakiś błąd że biblioteki .dll nie może znaleźć. próbowałem chyba na 15 różnych kopiach systemu . nie mam sił już szukać kolejnych ;/ (wszystkie kopie na SP3 i beż jakiś modów, najprostszy goły system). Any Idea?
  • REKLAMA
  • #2 15298352
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15445
    Sprawdzić stan dysku i pamięci.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 15298367
    wacekbiez
    Poziom 14  
    Dysk jest nowy 120 GB , a Pamięci te co były . kupiłem co prawda nowe kości 2Gb , ale nie chce startować nawet bios. dlatego założyłem te co były 2x1Gb
  • #4 15298371
    sosarek

Poziom 43  
    wacekbiez napisał:
    Dysk jest nowy 120 GB

Nowych dysków o tej pojemności już dawno nie ma na rynku.
    wacekbiez napisał:
    założyłem te co były 2x1Gb

Sprawdź je za pomocą bootowalnego MemTest - każda osobno w każdym slocie - po trzy przebiegi.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 15298489
    wacekbiez
    Poziom 14  
    Jaca a podpowiesz gdzie mam tego szukać konkretnie? bo przeglądnąłem te 300 stron i nic szczególnego czego nie robiłem nie rzuciło mi się w oczy. użyłem wielu programów do bootowania. przez WinToFlash,UltraIso,Geparda,Rufusa,WinSetupFromUSB i wiele innych i non stop coś nie tak;/ jak przejdzie przez kopiowanie plików to znowu wywala go w oknie instalacji na błędzie : OEM\bin\un7zip.exe itp..

Dodano po 4 [godziny] 43 [minuty]:

Win7 zainstalował się bez problemów. teraz tylko downgrade by trzeba było zrobić. Pytanie czy poza re-instalem i wpisaniem kodu trzeba coś zrobić ?
  • REKLAMA
  • #7 15299265
    jaca 75
    Poziom 14  
    Ocena: 44
    Ze strony producenta (toschiba) pobierasz sterownik sata i wklejasz w system windows za pomocą programu Winxxx wypalasz płytkę botującą i z tej płytki montujesz system. To jest pierwszy sposób. Drugi to: pobierasz sterownik sata ze strony producenta nagrywasz na dyskietkę i podczas instalowania windowsa wskazujesz stacje dyskietek usb
    upierdliwe ale siedasie
    pozdrawiam i miłej zabawy!
    ps. Winxxx drugi człon tego programu niepamiętam sory ale fakultety pare lat temu ogarniałem :!:
  • #8 15299320
    sosarek

Poziom 43  
    jaca 75 napisał:
    Winxxx drugi człon tego programu niepamiętam

Był nLite do tego celu chociażby.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 15299369
    wacekbiez
    Poziom 14  
    Mam prośbę sprawdźcie proszę bo ja szukałem i nie mogę znaleźć . Płyta w Toshibie Satelite P200 nr LA-3441P Rev. 2B. jakie kości obsługuję i ile max Ramu ? Bo odnoszę dziwne wrażenie że kości 2Gb nie obsługuję ;/ Dysk sprawdzony.

Dodano po 2 [godziny] 16 [minuty]:

no i druga sprawa. wsadzam płytę w Win XP odpalam w biosie żeby pierwsza poszła CD. Wczytuje wszystkie sterowniki.. i przy pierwszym ekranie jak jest Zaproszenie do instalacji :D Enter dalej R napraw i w jednym i w drugim wypadku piszę że nie może znaleźć żadnych dysków twardych . a przy wyborze CD/HDD w biosie widzi dokładnie wszystko.
  • #10 15299869
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2773
    Przecież dostałeś odpowiedź wyżej - XP nie ma zintegrowanych sterowników SATA. Trzeba je dodać np. za pomocą programu nLite.
    Co do pamięci - ten model na pewno obsłuży 2x 2GB RAM 667/800MHz. Nie pamiętam tylko czy nie trzeba czasem zaktualizować BIOS do najnowszej wersji.
  • #11 15299961
    wacekbiez
    Poziom 14  
    bo właśnie mam kupioną kość 2Gb tyle że nie chce w ogóle się odpalić nawet biosa . a jak włożę starą kość to idzie normalnie. przy mieszanym 2Gb(nowa)+1Gb(stary) też wiesza. spróbuje dograć tylko że nie wiem gdzie szukać sterowników, bo na stronie Toshiby w ogóle nie ma takiego modelu jak P200.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada laptop Toshiba Satellite P200 i napotkał problemy podczas instalacji systemu operacyjnego po wymianie dysku twardego. Mimo prób instalacji z różnych nośników (CD, bootowalny USB) oraz użycia wielu kopii systemu, pojawiają się błędy, takie jak "błąd ładowania systemu operacyjnego" oraz problemy z brakującymi bibliotekami .dll. Użytkownik wymienił pamięć RAM, ale nowa kość 2GB nie działa, co prowadzi do dalszych problemów z uruchomieniem BIOS-u. Wskazówki dotyczące instalacji obejmują konieczność dodania sterowników SATA do systemu, co można zrobić za pomocą programów takich jak nLite, oraz sprawdzenie kompatybilności pamięci RAM. Użytkownik zainstalował Windows 7, ale ma pytania dotyczące downgrade'u oraz instalacji sterowników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA