logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Arduino] [Si5351] - Obsługa Tranceivera, VFO, Smeter, przełączanie pasm.

ORMO_PL 04 Sty 2016 10:53 1770 0
REKLAMA
  • #1 15298581
    ORMO_PL
    Poziom 19  
    Ocena: 80
    Cześć!

Chcę napisać program obsługi transceivera Kacper 2.

Zakupiłem moduł Adafriut oparty na Si5351. Skusiło mnie kilka wyjść, jednak ja chcę użyć tylko jednego.

Co musi robić program?

-Na jednym z wyjść CLK0 ma być częstotliwość VFO sterowana enkoderem. Tutaj wiadomo. VFO + pośrednia (podobnie jak w załączonym pliku)
    -Przełączanie pasm (80 i 40m)
    -S Meter
    -Monitorowanie nadawania/odbierania.

Na chwilę obecną korzystam z programu napisanego przez między innymi Przemka SQ9NJE, który zajął się napisaniem tej biblioteki. Miło by było, gdyby ktoś pokazał, co i jak.

Do Si5351 wysyłamy samą częstotliwość, czy jeszcze jakiejś dane? Widzę, że są wysyłane tam jakiejś dzielniki
    Nie mam pojęcia jak rozwiązać przełączanie zakresów.
    S meter. W Kacprze mam wyjście z AGC, i pojawia się tam napięcie rzędu kilkunastu mV w zależności od poziomu sygnału. W większości syntez wyjście z AGC jest podane bezpośrednio na ADC procesora, jednak tutaj to nie działa.
    No i znacznik Rx/Tx. Kacper jest homodyną, więc nie wymaga przesuwania częstotliwości o pośrednią przy nadawaniu/odbieraniu. Tutaj wystarczy podciągnięcie napięcia 12VN przez rezystor do wejścia Arduino.

Proszę o pomoc, nie potrafię poradzić sobie z analizą tej prostej biblioteki.

Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • elektroda.rar (37.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
REKLAMA