logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] jaki program do rejestracji kamer ip lub rejestrator co lepsze?

grucha1031 09 Sty 2016 20:53 2556 7
  • #1 15317861
    grucha1031
    Poziom 9  
    siemka panowie i panie

Zakupiłem 4 kamerki ip hikvision ds-2cd2032 mam je w sieci podgląd po wpisaniu adresu ip podgląd na android ale nie mam podglądu z zagranicy mam stały ip.

Co poradzicie do podgladu na kompie jaki program lub ewentualnie rejestrator chce miec nie zawodny podglad z zagranicy komputerów troche mam laptopów też a nie chciał bym inwestować w rejestrator chyba ze jakies tanoe skromne rowziazanie kamery podłaczone pod router jak to madrze rozwiazać?

chciał bym aby nagrywało na bierząco lub detekcje poza tym podglad z zagrancy.

ktos cos poleci

czekam na mądre odpowiedzi a nie sprawdz sobie w google w google moga szukać ci co sie znają bo posty opisane są lakonicznie a każdych pojeć zwykły laik nie zna.

Dzieki
  • #2 15317969
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4252
    1. Sprawdź dokładnie, co odbierasz z takiej kamerki. Przypuszczam, że jest to (albo jest w tym) plik w formacie JPEG, odbierany przez protokół HTTP - i żeby go dostać, trzeba podać odpowiedni URL.

2. Zdecyduj, czy chcesz mieć rejestrowanie (a jeśli tak, to jakie; tu może sporo kosztować miejsce na dysku), czy tylko możliwość zdalnego oglądania obrazu ze wszystkich kamerek.

3. Do łącza trzeba mieć podłączony router, który ma możliwość skonfigurowania przekierowania portów. Poza tym, jak chcesz oglądać obraz na bieżąco, to będzie potrzebne spore pasmo - jakie masz?
  • #3 15318054
    grucha1031
    Poziom 9  
    ad 1 loguje sie przez adres ip na "software kamery i tam ma podglad z kamery i całe menu sterowanie ustawienia itd"
    ad 2 chciał bym rejestrowanie z nadpisywaniem ze najstarsze nagrania sa usówane dysk mysle ze ok 1 TB laptop czy stacjonarka mysle ze laptop mniejszy pobór prądu.
    ad 3 mam router porty mozna przekierowac o co chodzi ze sporym pasmem mam 30 wysyłu i odbioru. usługa yesnet.pl
  • #5 15556281
    vinyl
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Ja postawilem ostatnio sobie na starym kompie Linux + Zoneminder - działa pięknie, obsługuje wszystko co gada po IP i nawet bez zewnętrznego adresu IP (tunel zwrotny).
  • #6 15662203
    jaras231
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Jak masz stałe IP to wystarczy przekierować porty na routerze i skonfigurować aplikację na androidzie
    Do nagrywania najtaniej wychodzi oryginalny program który daje producent.
    Ewentualnie rejestrator http://www.techkam.com.pl/product.php?id_product=2172 i dysk.
    Porty jakie potrzebujesz to 80,554,8000
    Jeśli będziesz miał rejestrator to wystarczy przekierować w/w porty na adres wew. rejestratora. Jeśli same kamery to musisz odpowiednio dla każdej kamery z osobna
    np kam1 80 554 8000 kam2 81 555 8001 kam3 82 556 8002 kam4 83 557 8003
  • #7 15665354
    wexors
    Poziom 19  
    Ocena: 40
    jaras231 napisał:
    Jak masz stałe IP to wystarczy przekierować porty na routerze i skonfigurować aplikację na androidzie
    Ewentualnie rejestrator http://www.techkam.com.pl/product.php?id_product=2172 i dysk.
    Jeśli będziesz miał rejestrator to wystarczy przekierować w/w porty na adres wew. rejestratora. Jeśli same kamery to musisz odpowiednio dla każdej kamery z osobna

przekierowanie portów nic nie da.
    Usługa YEs.net - z tego co wywnioskowałem ze strony to jest to radiówka i bez telefonu do dystrybutora nic nie zdziałasz, chyba że zrobisz chmurę albo tunelowanie.
  • #8 15665933
    jaras231
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    wexors napisał:
    jaras231 napisał:

przekierowanie portów nic nie da.
    Usługa YEs.net - z tego co wywnioskowałem ze strony to jest to radiówka i bez telefonu do dystrybutora nic nie zdziałasz, chyba że zrobisz chmurę albo tunelowanie.

W takim razie sprawdź czy masz najnowszy firmware w kamerach. Hik udostępnia P2P na ezvizlife.com. Opcja do włączenia w kamerach i rejestratorze.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił cztery kamery IP Hikvision DS-2CD2032 i poszukuje rozwiązania do zdalnego podglądu oraz rejestracji nagrań. Wskazano, że do zdalnego oglądania potrzebne jest przekierowanie portów na routerze oraz odpowiednia aplikacja na Androida. Użytkownik rozważa użycie laptopa do rejestracji z nadpisywaniem nagrań. Proponowane rozwiązania obejmują użycie oprogramowania Zoneminder na systemie Linux oraz oryginalnego oprogramowania producenta. Wskazano również na możliwość korzystania z P2P przez ezvizlife.com oraz konieczność aktualizacji firmware kamer. Użytkownik ma stałe IP, co ułatwia konfigurację.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA