logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaka kamera IP z podglądem przez Internet i rejestracją lokalną do małego warsztatu?

musculus 26 Cze 2025 16:13 669 11
REKLAMA
  • #1 21590280
    musculus
    Poziom 17  
    Ocena: 161
    Znajomy ma nieduży warsztat. Świadczy usługi i dorabia sobie do emerytury. Chce założyć na tym warsztacie monitoring. Jedna kamera - nie musi być dużej rozdzielczości, rejestracja - żeby dało się podejrzeć nagranie gdzieś do tygodnia wstecz, zależy mu na dostępie przez Internet - żeby mógł ze smartfona podejrzeć, co się dzieje na warsztacie. Całość ma być prosta w obsłudze - on nie jest zbyt biegły w obsłudze komputera. Dostęp do Internetu ma przez modem GSM, więc rejestrator chyba powinien być lokalnie - nie wiem, czy jeśli będzie rejestracja w jakiejś chmurze zamiast lokalnie to przy GSM nie będzie to problematyczne.
    Budżetu nie określam - ma być tak tanio, jak to możliwe, ale nie taniej. Chodzi o to, żeby szukając oszczędności nie kupić czegoś, co będzie niefunkcjonalne,
    Możecie pomóc coś wybrać?
  • REKLAMA
  • #2 21590491
    Marco_zg
    Poziom 22  
    Ocena: 61
    Jakiś czas temu zakładałem znajomemu monitoring, po taniości. Taki rejestrator -

https://pl.aliexpress.com/item/10050069140143...n.103.6d1c1c243NttWN&gatewayAdapt=glo2pol

Do tego jakaś kamera z nim współpracująca. Znajomemu zrobiłem to na 3 kamery, tak chciał. Już mocno po taniości to można i tę kamerę, która świetnie współpracuje z tym rejestratorem bezpośrednio z nim po WiFi, jak i samo sparowanie jest proste -

https://pl.aliexpress.com/item/10050056856342...in.34.6d1c1c243NttWN&gatewayAdapt=glo2pol.

Jeśli by to była inna, to należy zwrócić uwagę aby działała na aplikacji ICSEE i obsługiwała protokół ONVIF. Podobny model jest o 1/3 tańszy ale nie ma protokołu ONVIF. Sam rejestrator łączysz kablem z routerem, posiadającym dostęp do internetu i ma się podgląd w telefonie będąc gdziekolwiek. dodatkowo kamerka ma możliwość obrotu w 2 płaszczyznach, też i z poziomu telefonu. Dodatkowym kosztem będzie jeszcze dysk do rejestratora 2.5 " ~ 7mm grubości (~ 9mm za gruby)
  • REKLAMA
  • #3 21590504
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1484
    Ja bym proponował po prostu kamerę z wbudowanym rejestratorem i miejscem na kartę pamięci.
    Jeżeli kamera ma być tylko jedna ewentualnie 2. Bo dla większej ilości kamer to wygodniej postawić
    rejestrator.
    Jakiej wielkości jest ten warsztat?
  • #4 21590516
    Marco_zg
    Poziom 22  
    Ocena: 61
    badboy84 - Znając życie, tak na zaś. Koncepcja z czasem może się zmienić. Taniej i fajniej z możliwością rozbudowy, się nie da.
  • REKLAMA
  • #5 21590708
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2089
    DAHUA P5AE-PV + karta pamięci Samsung endurance 64GB
    195zł+60zł czyli z 255zł by wyszło.
  • REKLAMA
  • #7 21591277
    musculus
    Poziom 17  
    Dziękuję za odpowiedzi.

Rozmawiałem z tym znajomym i sprecyzował, o co dokładnie chodzi. Sytuacja wygląda tak: Warsztat składa się z biura i części roboczej - dwa oddzielne pomieszczenia w pewnej odległości od siebie, możliwe do połączenia kablem, ale za daleko na połączenie kamery przez WIFI. W obu pomieszczeniach jest alarm połączony z firmą ochroniarską. Ostatnio załączył się alarm i była interwencja, ale nie było żadnego włamania. Prawdopodobnie przyczyną była pajęczyna, która uaktywniała czujkę. Znajomy dostał rachunek za 8 nieuzasadnionych interwencji w ciągu jednej nocy, bo podobno tyle razy uaktywnił się alarm. Z tego, co dowiedział się od siedzącego w pobliskiej budce stróża, ochroniarze przyjechali tylko raz, a nie osiem razy. Chciałby mieć możliwość podejrzenia na smartfonie co się dzieje w biurze w razie uaktywnienia alarmu i sprawdzenia później na nagraniu takich rzeczy, jak to, ile razy przyjechali ochroniarze w razie powtórzenia sytuacji. Myślał o jednej kamerze (w biurze), ale po rozmowie ze mną doszliśmy do tego, że lepiej przewidzieć również rozszerzenie o drugą kamerę, w części roboczej. W zasadzie dla stwierdzenia, ile razy przyjechali ochroniarze wystarczyłaby jedna kamera, ale jeśli alarm jest zainstalowany w obu pomieszczeniach to może warto mieć możliwość zdalnego podejrzenia w obu pomieszczeniach, co się dzieje w momencie wywołania alarmu. Dlatego myślimy nad rozszerzeniem o drugą kamerę.

Jak pisałem, druga kamera powinna być połączona po kablu - na WiFi jest trochę za daleko.

I jeszcze jedno - ta opcja z Aliexpress jest ciekawa, ale przydałaby się faktura. Dlatego wolałbym poszukać czegoś nieco droższego, ale możliwego do kupienia w firmie wystawiającej fakturę. Odnośnie budżetu - 8 interwencji kosztowało 800zł, więc na monitoringu też nie musimy przesadnie oszczędzać. Chodzi o coś co przede wszystkim zda egzamin...
  • #8 21591319
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1014
    A jak chce sprawdzić ilość interwencji mając zainstalowane kamery w biurze i warsztacie, a nie na zewnątrz obejmujące otoczenie.

Po drugie, nie bawić się w jakieś wynalazki tylko kupić w/g potrzeb kamery, rejestrator i to wszystko połączyć po kablu.

Wybór kamer i rejestratorów jest tak szeroki że biorąc ze średniej półki kredytu nie trzeba będzie brać :).

Będzie obraz rejestrować, będzie podglą zdalny i firma ochroniarska nie będzie zarabiać na jednej interwencji jak na ośmiu.

Przy takim układzie monitoring szybko na siebie zapracuje, przy okazji będzie mógł narobić trochę smrodu za wyłudzenie opłaty za niebyłe fizyczne interwencje.
  • #9 21591395
    bhtom
    Poziom 39  
    Ocena: 601
    Witam,

musculus napisał:
    Znajomy dostał rachunek za 8 nieuzasadnionych interwencji w ciągu jednej nocy, bo podobno tyle razy uaktywnił się alarm. Z tego, co dowiedział się od siedzącego w pobliskiej budce stróża, ochroniarze przyjechali tylko raz, a nie osiem razy.

Z reguły w centrali alarmowej jest coś takiego jak historia zdarzeń, w której to można wszystko zweryfikować.

Jeśli chodzi o kamerki, to takie działają całkiem nieźle. To dwie kamerki w jednej. Jedna ma stały obiektyw, a druga PTZ z możliwością programowania tras.

Pozdrawiam.
  • #10 21591451
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2089
    musculus napisał:
    Chodzi o coś co przede wszystkim zda egzamin...

2xIPC-HDW2441TM-S-0280B do tego uchwyty do kamer w zależności od potrzeby Dahua PFB203W lub puszka PFA130-E
    + 2wie karty Samsung endurance 64GB albo rejestrator DAHUA NVR4-4KS3 plus dysk np: Dysk WD Purple 1TB WD10PURZ. Jak jest parcie na PTZ to kamera jaką poleca bhtom.
  • #11 21757231
    musculus
    Poziom 17  
    Temat chwilowo był zawieszony, teraz wraca.
    Przemyślałem go trochę i chciałbym sprecyzować oczekiwania:

Przede wszystkim ma być możliwość podglądu obrazu przez internet w prostej aplikacji na smartfona. Aplikacja musi być możliwie prosta, niezawodna i po polsku - to starszy człowiek i technika komputerowa go trochę przerasta. Ze smarfonem sobie radzi.

O ile się orientowałem, popularne modele z aplikacją na smartfony są robione przez firmy Dahua i Hikvision. Nie wiem, która aplikacja jest prostsza w obsłudze i bardziej niezawodna? A może warto rozważyć również innych producentów?

Chciałem kupić rejestrator z miejscem na jeden dysk (to na pewno wystarczy) i na 4 kamery (na razie będzie jedna, czterech na pewno nie przekroczymy).

Wstępnie mysłę nad modelami Hikvision NVR-4CH-H/4P lub Dahua NVR2104HC-W. Obydwa są nieco poniżej 400zł. Czy to dobry wybór?
    Kamery jeszcze nie wybrałem.
  • #12 21770833
    musculus
    Poziom 17  
    Dzięki za odpowiedzi. Ostatecznie kupiłem Reolink NVS4 z kamerami Reolink P324.

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy wyboru kamery IP z możliwością podglądu przez Internet oraz lokalnej rejestracji do monitoringu małego warsztatu składającego się z dwóch pomieszczeń. Wymagania obejmują prostą obsługę, dostęp zdalny przez smartfon, rejestrację nagrań do tygodnia wstecz oraz stabilne działanie przy łączu internetowym przez modem GSM, co sugeruje preferencję dla lokalnego rejestratora zamiast chmury. W dyskusji zaproponowano różne rozwiązania: rejestratory z AliExpress kompatybilne z aplikacją ICSEE i protokołem ONVIF, kamery z wbudowanym rejestratorem i kartą pamięci (np. DAHUA P5AE-PV z kartą Samsung Endurance 64GB), a także zestawy z rejestratorem NVR i kamerami Dahua (IPC-HDW2441TM-S-0280B, NVR4-4KS3) lub Hikvision (NVR-4CH-H/4P). Podkreślono znaczenie połączenia kablowego dla stabilności i jakości transmisji, zwłaszcza przy oddzielnych pomieszczeniach. Wskazano na potrzebę prostych, polskojęzycznych aplikacji mobilnych do podglądu i obsługi. Ostatecznie autor zdecydował się na zestaw Reolink NVS4 z kamerami Reolink P324, który spełniał wymagania prostoty i funkcjonalności. Poruszono także kwestię monitoringu w kontekście weryfikacji fałszywych alarmów i interwencji ochrony.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA