logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes Actros Mp2 - nie działa podświetlanie kilometrów i godziny

lukasz56 12 Sty 2016 11:40 7203 7
REKLAMA
  • #1 15325932
    lukasz56
    Poziom 13  
    Ocena: 96
    Witam.Tak jak w temacie pacjent Actros Mp2 2008 rok ,nie działa podświetlanie kilometrów i godziny oraz temperatury.Widać cyferki ale bardzo słabo.Nie wiem od kiedy tak się dzieje i czy po ewentualnym wpadnięciu w dołek na chwilkę działa ( był podobny temat o Atego ale brak odpowiedzi od użytkowników )Auto kupione dopiero i będę próbował ten defekt wyeliminować.Za wszelkie sugestie z góry dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 15327180
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 15327464
    lukasz56
    Poziom 13  
    Tak próbowałem to rozjaśnić tymi guzikami ale bez efektu,ogólnie podświetlenie całego licznika działa i wszystko jest ok , brakuje tylko podświetlenia tych dwóch małych wyświetlaczy gdzie jest przebieg i godzina z temperaturą.Tam jest oświetlenie diodowe,i problem musi być najprawdopodobniej w jednym punkcie odpowiedzialnym za podświetlanie tych dwóch wyświetlaczy.
  • #5 15484807
    serwis_gh
    Specjalista - układy wtrysku Diesel
    Ocena: 1236
    Wina drivera odpowiedzialnego za diody LED
    Można się pobawić i zrobić na krótko.
  • REKLAMA
  • #7 21513292
    daduszeryf
    Poziom 28  
    Ocena: 212
    Witam, mam podobny problem. można jakiś schemat ew. opis gdzie szukać i może jak na krótko zrobić?

Tabliczka znamionowa z danymi Mercedes-Benz na urządzeniu.
    Zdjęcie czarnego elementu elektronicznego z etykietą zawierającą numer i datę.
  • REKLAMA
  • #8 21513939
    lukasz56
    Poziom 13  
    >>21513292
    Nic z tym sam nie zrobisz , wysłałem licznik do naprawy ( nie pamietam już dzie ale jakaś firma chyba z Warszawy ) za parę dni miałem go z powrotem i wszystko było naprawione , cena naprawy również jak na tamte czasy była jak najbardziej ok.

Podsumowanie tematu

✨ W Mercedesie Actros Mp2 z 2008 roku występuje problem z podświetleniem małych wyświetlaczy pokazujących przebieg, godzinę i temperaturę – cyfry są widoczne, ale bardzo słabo. Podświetlenie całego licznika działa prawidłowo, problem dotyczy najprawdopodobniej oświetlenia diodowego tych dwóch wyświetlaczy. Próby regulacji jasności przyciskami P2s4/P2s5 nie przyniosły efektu. Przyczyną usterki jest uszkodzony driver odpowiedzialny za diody LED. Licznik można rozebrać i sprawdzić wizualnie, jednak defekt może być niewidoczny gołym okiem. W celu naprawy zaleca się wysłanie licznika do specjalistycznego serwisu, który po naprawie przywróci pełną funkcjonalność podświetlenia. Nie ma dostępnego autodiagnostycznego testu licznika podobnego do tego w Scanii R. Wymiana lub naprawa drivera LED jest skutecznym rozwiązaniem problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA