logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd dysku i program MHDD - Seagate barracuda 7200.12 500GB.

omen08 12 Sty 2016 11:48 1569 13
REKLAMA
  • #1 15325952
    omen08
    Poziom 6  
    Ocena: 10
    Witam, gdy uruchamiałem dysk wyskakiwał mi błąd "or insert boot media in selected boot device and Press a Key", a teraz dysk wcale się nie uruchamia.
    Włączając system albo przerzuca mnie do menu biosu albo restartuje komputer.
    Gdy ściągnąłem program MHDD i działałem zgodnie z jednym z poradników wyskoczyło mi tylko, że mam około 3 albo 30 tysięcy błędów ABRT, więc chciałem wyzerować dysk, chodź mam tam ważne zdjęcia, których nie chciałbym stracić, no, ale trudno. Dysk się nie wyzerował - nic się nie stało, przynajmniej takie mam wrażenie, ponieważ włączając system i chcąc zainstalować Windowsa miałem tylko 3,9 GB wolnego na dysku i teraz moje pytanie brzmi:
    Czy da się go jakoś naprawić, jak tak, to jak?
    Jestem zielony w tych tematach.
    Z góry dziękuje i pozdrawiam.
    Dysk Seagate Barracuda 7200.12 500GB.
  • REKLAMA
  • #2 15326198
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2775
    Dysk raczej do utylizacji. Zamieść jego SMART z MHDD (klawisz F8 w głównym menu MHDD).
  • REKLAMA
  • #3 15326434
    omen08
    Poziom 6  
    Kolejna osoba mi to mówi. Wrzucę koło 24 bo jestem w pracy :)
  • #4 15326494
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1072
    Można również uruchomić dystrybucję live np partedmagic lub inną odczytać S.M.A.R.T.
    Może być potrzebna kopia posektorowa jeśli dane są ważne
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1330304.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1330869.html
    Nie formatować nie testować nie instalować na tym dysku niczego jeśli dane są istotne.
  • #5 15328306
    omen08
    Poziom 6  
    I jeszcze mam pytanie, ponieważ jak używałem MHDD, to po jakiś 20 minutach wyskoczyło mi polecenie bym wpisał jakiś klucz - gdy go ściągnąłem było napisane, że program jest darmowy bądź ma kilkudniową, darmową wersję testową - nie pamiętam i tu było moje zdziwienie.

Dodano:

Błąd dysku i program MHDD - Seagate barracuda 7200.12 500GB. Błąd dysku i program MHDD - Seagate barracuda 7200.12 500GB.
    Moderowany przez swiercm:

Posty scaliłem. Proszę, byś w przypadku aktualizacji informacji używał opcji "Zmień".

• REKLAMA
  • #6 15328337
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3577
    Dysk wygląda na trwale uszkodzony (widać m.in. po "nazwie"). :|
    Błąd dysku i program MHDD - Seagate barracuda 7200.12 500GB.

EDIT:
    Podaj jeszcze dokładny model i F/W z naklejki na obudowie HDD.
  • REKLAMA
  • #8 15328972
    omen08
    Poziom 6  
    Dysk Błąd dysku i program MHDD - Seagate barracuda 7200.12 500GB.
  • #9 15329142
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Bez specjalisty (są jeszcze na forum?) nic nie zrobimy. Mamy tu do czynienia nie z typowym błędem UNC (Uncorectable - nie można odczytać sektora nawet z wykorzystaniem wbudowanych algorytmów detekcji i korekcji błędów), który świadczy zwykle o uszkodzeniu powierzchni. Tutaj masz błąd ABRT (Abort - operacja przerwana, nie znaleziono sektora). Gdyby jeszcze były to pojedyncze błędy to mogłyby świadczyć o uszkodzeniu powierzchni. Ale masz Abrt na "całej" dostępnej powierzchni (takiej jak raportuje - kolejny błąd to zaniżona pojemność, usterka nie występująca przy standardowym uszkodzeniu powierzchni). No i brak możliwości odczytu SMART.

Znając pobieżnie ogólną budowę i funkcjonowanie HDD, wydaje mi się, że mamy do czynienia z (od najbardziej do najmniej prawdopodobnego):
    1. Błąd lub uszkodzenie firmware.
    2. Niedomagająca, ale nie całkiem padnięta jedna z głowic.
    3. Uszkodzenie powierzchni na obszarze Service Area (tam jest zapisane większość modułów firmware).
    4. Być może problem z PCB lub którymś z układów.

Niestety, to tylko moje domysły. Nie znam żadnych metod, możliwych do zrobienia w domowych warunkach, które pozwoliłyby na zdiagnozowanie i ewentualną naprawę. Być może da się i ożywić dysk i odzyskać dane, być może dysk zdechł i co najwyżej specjalista odzyska z niego dane. Możesz jeszcze poczekać czy zgłosi się jakiś specjalista od HDD.
  • #10 15329343
    omen08
    Poziom 6  
    Rozumiem. Czyli co iść do specjalisty? Widziałem ogłoszenia na allegro że w połowie polski są serwisy zajmujące się odzyskiwaniem danych i naprawa z dysków. Lecz nie wiem ile może to kosztować. Bo jeżeli Więcej niż 100 zł a nic nie odzyskam i naprawie to bez sensu co najlepsze dysk mi padł po odliczeniu go przypadkiem z SATA
  • #12 15329412
    helmud7543
    Poziom 43  
    omen08 napisał:
    Rozumiem. Czyli co iść do specjalisty? Widziałem ogłoszenia na allegro że w połowie polski są serwisy zajmujące się odzyskiwaniem danych i naprawa z dysków. Lecz nie wiem ile może to kosztować. Bo jeżeli Więcej niż 100 zł a nic nie odzyskam i naprawie to bez sensu co najlepsze dysk mi padł po odliczeniu go przypadkiem z SATA

No to jeszcze bardziej zwiększa prawdopodobieństwo problemu z firmware. Specjalista na 99% odzyska Ci z niego dane, być może naprawi przy okazji dysk, ale nie będzie to kosztować 100 zł. Chyba, że trafisz do kogoś "po znajomości".
  • #13 15330293
    omen08
    Poziom 6  
    No to ładnie jak mam wydać 300-8000 zł za 100 zdjęć, a dysk 500 GB wyniesie mnie nowy 200-400 zł. Lekka przesada, ale fakt szkoda zdjęć. Poczekam i może jakiś specjalista od HDD się tutaj wypowie. Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Czekam dalej.
  • #14 15330525
    helmud7543
    Poziom 43  
    To koszty związane w dużym stopniu z wysiłkiem, jaki należy podjąć. Pewności nie mam, ale w Twoim wypadku powinno być to znacznie bliżej 300 niż 8 000 zł.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dyskiem Seagate Barracuda 7200.12 500GB, który nie uruchamia się i wyświetla błąd "or insert boot media in selected boot device and Press a Key". Po użyciu programu MHDD, użytkownik zauważył liczne błędy ABRT, co sugeruje poważne uszkodzenie dysku. Użytkownicy forum sugerują, że dysk może być do utylizacji, a także zalecają wykonanie kopii posektorowej danych, jeśli są one istotne. Wskazują na możliwość uszkodzenia firmware lub głowic dysku. Koszty odzyskiwania danych przez specjalistów mogą być znaczne, co budzi obawy użytkownika o opłacalność naprawy w porównaniu do zakupu nowego dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA