logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Junkers zr 24 -ke 23 - zamontowany bez reduktora, teraz nie uruchamia się.

mati2014 14 Sty 2016 11:16 1023 7
  • #1 15332633
    mati2014
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam, Junkers zr 24 kupiłem i zamontowałem, szczeście w nieszczęściu zasilanie gazu było nieszczelne i chodził bez reduktora bo jest na propan butan, jak uszczelniłem nie odpala zero komunikatów o błędach, chyba za późno zamontowałem reduktor, co teraz mogę zrobić?
  • Pomocny post
    #3 15335205
    serwisszulborski.pl
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1444
    Odpuść ciśnienie i załóż jeszcze raz reduktor. Sprawdź szczelność instalacji. Jeżeli nie odpali armatura gazowa do wymiany.
  • #4 15335363
    irus.m
    Ocena: 453
    mati2014 napisał:
    Witam, Junkers zr 24 kupiłem i zamontowałem, szczeście w nieszczęściu zasilanie gazu było nieszczelne i chodził bez reduktora bo jest na propan butan, jak uszczelniłem nie odpala zero komunikatów o błędach, chyba za późno zamontowałem reduktor, co teraz mogę zrobić?

Ty tak sam przy tym gazie :!: :?: :idea: :cry:

Masz jakieś przyrządy pomiarowo-kontrolne?. Uprawnienia (wiedzę) pomijam?.
    pozdrawiam
  • #5 15338352
    Bazyl44
    Poziom 16  
    Ocena: 55
    mati2014 napisał:
    nie odpala zero komunikatów o błędach,
    ... dziwne dziwne - powinien "wchodzić w awarie" jeśli armaturka gaz. walneła. Ale nie grzeb sam bo takie numery nie świadczą dobrze o...grzebiącym.
    Bez sprzętu i tak nie wyregulujesz ciśnienia na palnik i takich tam...
  • Pomocny post
    #6 15338470
    serwisszulborski.pl
    Co jest na wyświetlaczu ? Jeżeli jest kropka w prawym dolnym rogu - to znaczy że błąd nie został skasowany. Należy wówczas przycisnąć reset w kapturki. Jeżeli jest sama temperatura oznacza że nie ma rozkazu grzania, do sprawdzenia regulator pokojowy.
  • #7 15361717
    mati2014
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Dzięki tak jest kropka ,ale nie idzie jej skasować przyciskiem , nie posiadam regulatora pokojowego . Chętnie wyśle do sprawdzenia cały junkers . Pozdrawiam Janusz
  • Pomocny post
    #8 15362756
    serwisszulborski.pl
    Trzeba mocniej nacisnąć w kapturki aż wyraźnie usłyszysz kliknięcie. Awaria samego resetu bardzo rzadka ale niewykluczone. Reset jest wymienny i występuje jako część zamienna...Poszukaj miejscowego serwisanta który zna Cerastara wersji 3...Jest to jeszcze dobry solidny kocioł Made in Germany. Na moim terenie jeszcze dużo modeli pracuje bez większych awarii. Trzeba jedynie pilnować konserwacji i wymieniać części eksploatacyjne: izolacje termiczne, elektrody itd.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował kocioł Junkers ZR 24 bez reduktora, co spowodowało problemy z uruchomieniem po usunięciu nieszczelności w instalacji gazowej. Otrzymał porady dotyczące sprawdzenia zaworu gazowego, ponownego założenia reduktora oraz konieczności resetowania urządzenia. Wskazano na możliwość uszkodzenia armatury gazowej oraz potrzebę skontaktowania się z serwisem, zwłaszcza w przypadku braku możliwości skasowania błędu na wyświetlaczu. Użytkownik potwierdził obecność błędu na wyświetlaczu, co wymagało dalszej diagnostyki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA