Andrzej59 napisał: zabezpieczenia z literą C stosuje się do silników
Żeby nie zadziałało przedlicznikowe 32B to zalicznikowe powinno być o stopień mniejsze bo przy zwarciu to i 32C też wyłączy
I tu w żadnym słowie się nie zgodze, ani w tym, że C dla silników bo oczywiście nie tylko jak i to, że nie wyłączy sie jeżeli drugi jest o stopień niższy bo przy zwarciu dochodzącym do 20 ms (czas wyłączenia) zabezpieczenie przeopłynie prąd dużo wyższy niż te 32 A więc wyłączą się oba. Nie pisze tego tak sobie, tylko sprawdziłem niejednokrotnie. Najniższy z charakterystyki B czyli 6 A jako za licznikiem i ten 32 A przedlicznikiem i wybija oba a w/g Andrzej59 wystarczyło by 20 A żebyu to działało a jednak........
k3048 napisał: lepiej ty z zabespieczeniami przedlicznikowymi nie kombinuj,dobra rada.przynajmniej mi się wydaje że za nie odpowiada RE i są zaplombowane. za licznikiem owszem rób co uważasz za stosowne bacząc by nie puścić chałupy z dymem i nie narażić najbliszych na nibespieczeństwo
Spokojna głowa, chałpy z domem nie pusze bo z wykształcenia jestem elektrykiem i mam uprawnienia do takich rzeczy. A pląby narazie nie ma bo ten układ był przerabiany (były stare poczciwe korki

) zgłoszone to było ale nikt nie przyjechał zapląbować.... a chce to jeszcze przerobić tak żeby nie wywalało tego głównego bo rok temu robiłem instalcje od nowa w moim warsztacie i przy zwarciu (do którego jeszcze przez przypadek nie doszo ale dmucham na zimne

) wywala zabezpieczenia stanowiska 6B i tego głównego 32B.
Kamilloo napisał: Witam
"zabezpieczenia z literą C stosuje się do silników"
Myślę że zamiana na 32C powinna odnieść rezultat, tj. wcześniej powinien zadziałać es o charaktertystyce B albo A
Jeżeli chcesz możesz się bawić w dobierając esy i ich charakterystyki w ten sposób aby przewidzieć kolejnośc zadziałania zabezpieczeń nadprądowych. Znaczenie będzie też mieć układ sieci, liczba włączonych odbiorników itd.
Pozdro
Właśnie o to mi chodziło... ktoś jeszcze się z tym zgodzi?