logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Włącznik schodowy -prawdopodbnie źle wykonana instalacja

michall36 17 Sty 2016 19:16 3693 11
  • #1 15344063
    michall36
    Poziom 10  
    Witam,

w nowo kupiony mieszkaniu mam problem z włącznikiem schodowym.
    Jeśli włączę włącznikiem na dole nr2, a zgaszę nr1 na górze to mogę włączyć tylko nr1. - to wskazywało by, że włączniki podłączone są szeregowo.
    Dobrałem się do puszki el. i z tego co mi udało się wywnioskować to schemat wygląda tak :

Domysły tego jak wygląda instalacja są na podstawie tego co zobaczyłem w puszce elektrycznie (ścian nie rozkuwałem ;-) )

Proszę o info czy jest możliwe normalne działanie na tej instalacji tj. włączanie i wyłączanie dowolnym włącznikiem - jeśli nie to proszę o poradę jak można rozwiązać inaczej kwestię włączania oświetlenia na klatce schodowej.
  • #2 15344128
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3526
    Oczywiście że jest możliwość (w tym układzie), pod warunkiem położenia odpowiednich przewodów pomiędzy łącznikami i lampami (i zasilaniem tychże)
  • #3 15344133
    .Jack
    Specjalista elektryk
    Ocena: 427
    michall36 napisał:
    Dobrałem się do puszki el. i z tego co mi udało się wywnioskować to schemat wygląda tak :

To nie jest żaden schemat tylko bohomaz. Proszę rozrysować ilość żył przewodu pomiędzy połączeniami. Z tego schematu nikt nie jest w stanie cokolwiek wywnioskować.
    A mnie się wydaje że instalacja elektryczna jest wykonana prawidłowo ( bo tu za bardzo nie ma co spieprzyć ), tylko ktoś źle podłączył łączniki schodowe oświetlenia - najpierw to trzeba sprawdzić.
  • #4 15344214
    michall36
    Poziom 10  
    do obu włączników dochodzi jeden przewód dwużyłowy. Zdjęcia mogę wykonać w innym terminie(nie mam teraz możliwości).
    Do puszki dochodzi zasilanie + 2 przewody dwużyłowe z włączników P1 i P2.
    Wydaje mi się, że w tym układzie brakuje jeszcze jednego przewodu który łączył by oba włączniki

Dodano po 59 [sekundy]:

@solar744 mają na sobie symbol/rysunek schodków - jak jeszcze można to sprawdzić ?
  • #5 15344269
    rafi84
    Poziom 24  
    Ocena: 141
    zrób zdjęcia łączników i puszek i się sprawa wyklaruje.
    Jeśli mają symbol schodów to najprawdopodobniej to łączniki schodowe ( powinny mieć jedno wejście i dwa wyjścia)
  • #6 15344434
    michall36
    Poziom 10  
    @rafi84 Nie wiem czy tego typu zdjęcia coś Ci podpowiedzą:
    Zrobiłem tylko włącznik P1.
    P2 jest trochę zabudowany i w tej chwili nie mogę się niego dostać.

Włącznik schodowy -prawdopodbnie źle wykonana instalacja Włącznik schodowy -prawdopodbnie źle wykonana instalacja
  • #8 15344524
    michall36
    Poziom 10  
    @mawerix123 dokładnie tak mi się wydawało - one są po prostu chyba podłączone szeregowo razem z żarówkami.
    Nie mam teraz możliwości i funduszy na modernizację instalacji.
    Czy jest jakaś inna opcja /inne rozwiązanie na włączanie światła na klatce schodowej ? (zastanawiałem się nad jakimś czujnikiem ruchu -ale w tym miejscu łapał by ruch z innych pomieszczeń)
  • Pomocny post
    #9 15344544
    mawerix123
    Poziom 39  
    Ocena: 951
    michall36 napisał:
    one są po prostu chyba podłączone szeregowo razem z żarówkami.

Wyłączniki może i tak ale nie z żarówkami ;)

michall36 napisał:
    Czy jest jakaś inna opcja /inne rozwiązanie na włączanie światła na klatce schodowej ?

Włącznik bezprzewodowe tu je znajdziesz --> https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3132854.html
  • Pomocny post
    #11 15344736
    mawerix123
    Poziom 39  
    Ocena: 951
    Przyszło mi do głowy jeszcze jedno może nawet prostsze rozwiązanie czyli bistabilny BIS 402 + dwa włączniki dzwonkowe

http://www.fif.com.pl/produkt/26/239
  • #12 15677218
    michall36
    Poziom 10  
    zastosowałem BIS 402 - sprawdza się idealnie

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W nowo zakupionym mieszkaniu wystąpił problem z włącznikiem schodowym, gdzie włączanie i wyłączanie światła nie działa zgodnie z oczekiwaniami. Użytkownik zauważył, że włączniki mogą być podłączone szeregowo, co potwierdzają jego obserwacje w puszce elektrycznej. Uczestnicy dyskusji sugerują, że instalacja może być prawidłowa, ale włączniki zostały źle podłączone. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie bezprzewodowych włączników oraz bistabilnego przełącznika BIS 402, który okazał się skuteczny w praktyce. Użytkownik rozważa również użycie czujnika ruchu, jednak obawia się, że mógłby on rejestrować ruch z innych pomieszczeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA