logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoda Felicja 1.3 - wskaźnik temperatury silnika nie działa poprawnie

MeMic 25 Mar 2003 18:04 6201 4
REKLAMA
  • #1 148144
    MeMic
    Poziom 14  
    Ocena: 27
    Mój temat może tak do końca nie jest związany z elektroniką, ale liczę, że ktoś może miał już podobną usterkę albo zna się troche na tych rzeczach które opisze poniżej.
    W samochodzie marki Skoda Felicja 1.3 zauważyłem ostatnio że nie podnosi się wskaźnik temperatury silnika (czy tez temp. płynu chłodzącego). Początkowo myślałem, że to wskaźnik jednakże ostatnio gdy stałem pare minut z włączonym silnikiem wskaźnik jednak się podniósł. Również w aucie zrobiło się o wiele cieplej bo ostatnio właśnie od czasu tej awarii nie moge nagrzać samochodu. Teraz myśle, że to raczej termostat, chyba że się mylę. Może ktoś wie jakie są obiawy gdy np. czujnik temperatury padnie, a jakie gdy termostat. Za wszelką pomoc bardzo dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 148438
    zyziowaty
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Mam ten sam problem w VW T4 - stawiam na termostat. Caly czas otwarty chlodzi silnik pelnym obiegiem - podczas jazdy chlodnica odprowadza cieplo znacznie lepiej niz przy postoju, stad ten efekt.
  • REKLAMA
  • #3 149178
    bendix
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Miałem walnięty termostat, przetestowałem czujnik i wskaźnik, wykręcając go z silnika podpiąłem kabelkami (masa silnika i zasilający)
    i w naczyniu z wodą i termometrem grzałem do wrzenia.
    Po teście miałem pewność co do usterki, oraz wiem jaka jest temp. przy każdym wychyleniu wskaźnika.
    Pozdr. :)
  • REKLAMA
  • #4 149902
    MeMic
    Poziom 14  
    Ocena: 27
    Dzięki. Wasze wypowiedzi tylko utwierddziły mnie w przekonaniu iż jest to termostat. Swoją drogą podobno w felicjach wielu ludziom wysiadł termostat. W sumie ta skoda ma już 5latek i 80tys km. , ale to nie znaczy że ma się psuć. Jeszcze raz wielkie dzięki :)
  • #5 5922995
    soldier1
    Poziom 1  
    witam kolegów ja miałem to samo w swojej skodzie.
    Winien był termostat. Po wymianie wszystko wróciło do normy.
REKLAMA