logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoda Felicja 1,3 - Czujnik temperatury Skoda Felicja 1,3

hipahipa 26 Mar 2017 15:34 3474 11
REKLAMA
  • #1 16372897
    hipahipa
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Witam,

Mam problem z moją Felicją. Dwa tygodnie temu nagle podczas jazdy wyrzuciło mi korek od oleju i poszedł dym. Po wychłodzeniu udało się dojechać do domu.
    Prawdopodobnie zlokalizowaliśmy usterkę: niedziałające obydwa czujniki temperatur. Po wymianie wskazówka na zegarze od temperatury się rusza ale nie możemy sprawdzić czy wentylator się załączy (podpięty na krótko działa) bo w okolicy 95 stopni, wyrzuca czujnik temperatury płynu (ten na termostacie) i cały płyn chłodniczy.

Ma ktoś może pomysł co jeszcze sprawdzić albo co zrobiliśmy źle montując czujnik?
  • REKLAMA
  • #2 16372975
    guciq
    Poziom 18  
    Ocena: 134
    Nie rozumiem co to znaczy"wyrzuca czujnik"
  • #3 16372979
    hipahipa
    Poziom 7  
    guciq napisał:
    Nie rozumiem co to znaczy"wyrzuca czujnik"

Fizycznie go wyrzuca. Wyskakuje z otworu. A razem z nim cały płyn.
  • REKLAMA
  • #4 16373000
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 16373022
    hipahipa
    Poziom 7  
    I tu może być problem przy starym czujniku była taka plastikowa zawleczka a tutaj nie było. Spróbuję zrobić jakieś zdjęcia.
  • Pomocny post
    #6 16373033
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #8 16373054
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 16373101
    hipahipa
    Poziom 7  
    Tak to jest jak się kobieta bierze za robotę. Zawleczka założona.
    A co i jak mam sprawdzić w zbiorniku wyrównawczym?

Dodano po 5 [godziny] 20 [minuty]:

Czujnik działa i już nie wyskakuje. Niestety nawet przy 100 stopniach nie załącza się wentylator.
  • #10 16376634
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #12 16383243
    hipahipa
    Poziom 7  
    Dziękuję Wam bardzo za pomoc. Kabelek się wyczrpil. Teraz już jest dobrze. Oba czujniki działają wetylator się włącza i wyłącza.
    Jeszcze raz wielkie dzięki.
    Pozdrawiam
    Aga

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik Skody Felicji 1,3 zgłosił problem z czujnikami temperatury, które nie działały, co prowadziło do wycieku płynu chłodniczego. Po wymianie czujników, problem z ich wyskakiwaniem został rozwiązany poprzez założenie brakującej zawleczki. Mimo to, wentylator nie włączał się przy wysokiej temperaturze. Użytkownicy zasugerowali sprawdzenie termowłącznika oraz bezpiecznika wentylatora. Ostatecznie, po wymianie uszkodzonego kabelka, oba czujniki zaczęły działać poprawnie, a wentylator włączał się i wyłączał zgodnie z potrzebami.
REKLAMA