logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat licznika rewersyjnego do 999 impulsów z przyciskami i resetem

Oksy 17 Cze 2005 14:14 4351 7
REKLAMA
  • #1 1585263
    Oksy
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    Witam.
    Poszukuję schematu licznika rewersyjnego (Góra/Dół) potrafiącego zliczać do 999 impulsów,
    sterowanego dwoma przyciskami, plus przycisk reset:

Przycisk "Góra" - po każdym naciśnięciu zwiększa zawartość licznika o "1".
    Przycisk "Dół" - po każdym naciśnięciu zmniejsza zawartość licznika o "1".
    Przycisk "Reset" - wiadomo, powinien kasować zawartość licznika.

Próbowałem zastosować do tej roli układy 3x "74HC192" jak też 3x "4029", plus oczywiście dekodery kodu BCD na 7-segmentów i same wyświetlacze. Niestety moja wiedza jest zbyt mała, aby rozgryźć jak to wszystko połączyć (chodzi głównie o przyciski i same liczniki).

Gdyby ktoś spotkał się z schemacikiem takiego, lub podobnego układu (nie koniecznie na układach podanych powyżej. Chociaż, moim skromnym zdaniem chyba najlepiej się do tego nadają) to bardzo proszę o linka.
    Z góry wielkie dzięki za jakiekolwiek info dotyczące mego problemu.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1585297
    DEMkO
    Poziom 20  
    Ocena: 34
    w EDW na forum czytelnikow byl taki projekt czytelnika licznik taki zliczal do 1999 a nazywal sie licznik do np. nawijarki zwojow do transformatorow nie tylko mogl pracowac zliczajac przez "przyciski" ale tez i przez fototranzystory
  • REKLAMA
  • #4 1585314
    Oksy
    Poziom 20  
    Witam ponownie i dziękuję za zainteresowanie.

Ad. sbartos.
    Czy pomógł mi ten link??
    Szczerze, to raczej nie za bardzo. Chociaż z tekstu wywnioskowałem, że potrzebny mi jest licznik rewersyjny asynchroniczny, (lecz dalej nie mam pojęcia jak połączyć to wszystko do kupy, aby w końcu zadziałało).

Ad. DEMkO
    Już sprawdziłem i nie znalazłem tam takiego projektu (chyba że był on na Bascom-ie, a to w 100% odpada)

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 1585901
    Oksy
    Poziom 20  
    Takie nieśmiałe pytanko mam :-) .
    Czy takie coś może zadziałać i ewentualnie gdzie jest błąd ??
    Załączniki:
    • Schemat licznika rewersyjnego do 999 impulsów z przyciskami i resetem Ster_LED.JPG (54.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #7 1586005
    marcinj12
    Poziom 40  
    Ocena: 250
    Wejście 1 - PL - powinno być podpięte do 0. W tej konfiguracji co jest teraz za każdym podaniem impulsu powodujesz przepisanie do licznika wartości z wejść P0...3, czyli w tym wypadku zerujesz.
  • #8 1588999
    Oksy
    Poziom 20  
    Oki, Dzięki śliczne.
    Biorę się za montaż :)

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano schematu licznika rewersyjnego zliczającego do 999 impulsów, sterowanego trzema przyciskami: "Góra" (inkrementacja), "Dół" (dekrementacja) oraz "Reset" (zerowanie). Próby wykorzystania układów 74HC192 i 4029 wraz z dekoderami BCD na wyświetlacze 7-segmentowe nie przyniosły oczekiwanego efektu ze względu na trudności w poprawnym połączeniu przycisków i liczników. W odpowiedziach zasugerowano użycie przerzutników Schmitta do obsługi przycisków oraz układu CD40110, który można łączyć kaskadowo (3 sztuki) do zbudowania licznika do 999 z wyświetlaczami LED. Podano linki do schematów i dyskusji na forach, gdzie opisano podobne projekty. Wskazano również na konieczność poprawnego podłączenia wejść sterujących licznikiem, np. wejścia PL powinno być podłączone do masy (0), aby uniknąć niezamierzonego zerowania licznika. Autor potwierdził chęć montażu układu po uzyskaniu tych wskazówek.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA