Witam.
Poszukuję schematu licznika rewersyjnego (Góra/Dół) potrafiącego zliczać do 999 impulsów,
sterowanego dwoma przyciskami, plus przycisk reset:
Przycisk "Góra" - po każdym naciśnięciu zwiększa zawartość licznika o "1".
Przycisk "Dół" - po każdym naciśnięciu zmniejsza zawartość licznika o "1".
Przycisk "Reset" - wiadomo, powinien kasować zawartość licznika.
Próbowałem zastosować do tej roli układy 3x "74HC192" jak też 3x "4029", plus oczywiście dekodery kodu BCD na 7-segmentów i same wyświetlacze. Niestety moja wiedza jest zbyt mała, aby rozgryźć jak to wszystko połączyć (chodzi głównie o przyciski i same liczniki).
Gdyby ktoś spotkał się z schemacikiem takiego, lub podobnego układu (nie koniecznie na układach podanych powyżej. Chociaż, moim skromnym zdaniem chyba najlepiej się do tego nadają) to bardzo proszę o linka.
Z góry wielkie dzięki za jakiekolwiek info dotyczące mego problemu.
Poszukuję schematu licznika rewersyjnego (Góra/Dół) potrafiącego zliczać do 999 impulsów,
sterowanego dwoma przyciskami, plus przycisk reset:
Przycisk "Góra" - po każdym naciśnięciu zwiększa zawartość licznika o "1".
Przycisk "Dół" - po każdym naciśnięciu zmniejsza zawartość licznika o "1".
Przycisk "Reset" - wiadomo, powinien kasować zawartość licznika.
Próbowałem zastosować do tej roli układy 3x "74HC192" jak też 3x "4029", plus oczywiście dekodery kodu BCD na 7-segmentów i same wyświetlacze. Niestety moja wiedza jest zbyt mała, aby rozgryźć jak to wszystko połączyć (chodzi głównie o przyciski i same liczniki).
Gdyby ktoś spotkał się z schemacikiem takiego, lub podobnego układu (nie koniecznie na układach podanych powyżej. Chociaż, moim skromnym zdaniem chyba najlepiej się do tego nadają) to bardzo proszę o linka.
Z góry wielkie dzięki za jakiekolwiek info dotyczące mego problemu.