logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie przekaźnika do ściemniacza i Raspberry Pi - czy to bezpieczne?

kendoka 26 Sty 2016 11:34 1290 9
REKLAMA
  • #1 15371970
    kendoka
    Poziom 2  
    Witam,

niedawno kupiłem raspberry pi. Jeden z moich pomysłów to dodatkowe (zdalne) wyłączanie oświetlenia w pokoju.

Na daną chwilę lampy sterowane są przez ściemniacz.

Zastanawiałem się, czy mogę tak poprostu równolegle do ściemniacza podłączyć przekaźnik sterowany przez raspberry pi?
    Czy nie uszkodzę ściemniacza?

Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15371985
    radex324
    Poziom 24  
    Ocena: 206
    Nie równolegle tylko przerwać jeden obwód i do niego przekaźnik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 15372016
    strikexp
    Poziom 27  
    Ocena: 104
    Ściemniacz to pikuś, możesz spalić Raspberry Pi. Jeśli chcesz używać przekaźnika sterowanego elektroniką, to koniecznie muszą byc dodane zabezpieczenia. Jeśli kupiłeś moduł przekaźnika do Raspberry Pi to są juz tam wstawione zabezpieczenia. Ale jeśli wpadło ci do głowy po prostu podłaczyć przekaźnik to absolutnie tego nie rób!
  • REKLAMA
  • #4 15372035
    kendoka
    Poziom 2  
    Tak, przekaźniki są już z zabezpieczeniem (przynajmniej Chińczyk je tak reklamował:) )

strikexp napisał:
    Ściemniacz to pikuś, możesz spalić Raspberry Pi. Jeśli chcesz używać przekaźnika sterowanego elektroniką, to koniecznie muszą byc dodane zabezpieczenia. Jeśli kupiłeś moduł przekaźnika do Raspberry Pi to są juz tam wstawione zabezpieczenia. Ale jeśli wpadło ci do głowy po prostu podłaczyć przekaźnik to absolutnie tego nie rób!

Dodano po 2 [minuty]:

Mój błąd - skrót myślowy - będą 2 przekaźniki - jeden szeregowo ze ściemniaczem (o tego jestem spokojny) i jeden równoległy do reszty - ten mnie troche niepokoił:)

radex324 napisał:
  • #5 15372098
    strikexp
    Poziom 27  
    Ocena: 104
    Jak przerywasz obwód tym szeregowym to nic nie powinno się stać ściemniaczowi. Chyba że to jakaś dziwaczna chińska konstrukcja, ale to raczej niemożliwe.
  • #6 17443764
    WALDERAMA 7!
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    radex324 napisał:

A dlaczego?

Podobne układy stosuje się w np tzw "Wiecznym przekaźniku"
    Przecież gdy równoległy przekaźnik zadziała przejmie przepływ prądu z triaka, i po prostu wysteruje/załączy obwód sterowany pełnym napięciem, po wyłaczeniu przekaźnika obwodem ponownie zasteruje triak np ściemniając żarówkę.
  • #7 17444338
    radex324
    Poziom 24  
    @WALDERAMA 7! Bo nie będziesz mógł wyłączyć przez raspberry. 2 przekaźniki i z 1 w szeregu ściemniacz jak ktoś wyżej podał. Bez sensu było by nie móc wyłączać światła przez raspberry.

Dodano po 23 [minuty]:

Ew przekaźnik stykiem nc połączony szeregowo z sciemniaczem wtedy przy braku sterowania przekaźnika masz regulacje na ścianie a podając napięcie na przekaźnik się światło zgasi ale wtedy nie masz możliwości włączenia światła na ścianie dopóki nie wyłączysz przekaźnika przez respberry.
  • #8 17444557
    WALDERAMA 7!
    Poziom 13  
    radex324 napisał:
    @WALDERAMA 7! Bo nie będziesz mógł wyłączyć przez raspberry. 2 przekaźniki i z 1 w szeregu ściemniacz jak ktoś wyżej podał. Bez sensu było by nie móc wyłączać światła przez raspberry.

Dodano po 23 [minuty]:

Ew przekaźnik stykiem nc połączony szeregowo z sciemniaczem wtedy przy braku sterowania przekaźnika masz regulacje na ścianie a podając napięcie na przekaźnik się światło zgasi ale wtedy nie masz możliwości włączenia światła na ścianie dopóki nie wyłączysz przekaźnika przez respberry.

A to tak, ale technicznie można podłączyć przekaźnik do triaka równolegle i nic takiemu układowi się nie stanie,
    Ja mam taką sytuację że modernizuję oświetlenie terenu posesji, które będzie wyłączane zegarem w godz 23-5, jednak chcę aby żarówki (ściemnialne LEDy Kanluxa) świeciły lekko w tych godzinach nocnych. Zamierzam po prostu podłączyć wyjście przekaźnika zegara równolegle do ściemniacza, gdy zegar będzie ząłączony, żarówki będą sterowane przez przekaźnik zegara pełnym napięciem, gdy będzie on wyłączony żarówki będą zasilane przez Triak, którego wysterowanie ustawię potencjometrem, Całość układu będzie włączana włącznikiem zmierzchowym
    Pomysł pojawił się gdy nie miałem w sumie co zrobić z kartonem żarówek które dostałem za freee a mają kolor 4000K który nie odpowiada nam w mieszkaniu
    pozdrawiam
    Podłączenie przekaźnika do ściemniacza i Raspberry Pi - czy to bezpieczne?
  • REKLAMA
  • #9 17444701
    radex324
    Poziom 24  
    @WALDERAMA 7! Dobrze mówisz ale autorowi chodzi o wyłączanie więc u niego sie to nie sprawdzi. Ty masz inną sytuacje.
  • #10 17444778
    WALDERAMA 7!
    Poziom 13  
    radex324 napisał:
    @WALDERAMA 7! Dobrze mówisz ale autorowi chodzi o wyłączanie więc u niego sie to nie sprawdzi. Ty masz inną sytuacje.

I przy okazji informuję iż te żarówki współpracują w miarę poprawnie z regulatorem na U2008, tzn nie ściemniają się do zera ale wartość min jest akceptowalna i jest minimalne migotanie na minimum, ale po naczytaniu się jakież to problemy przysparza regulawanie nawet tych dimmable LED jestem zadowolony
    Szukam jeszcze , gdzieś w gratach miałem zwykły regulator na triaku, ciekawi mnie jaki będzie efekt,
    pozdrówka

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje podłączyć przekaźnik do ściemniacza w celu zdalnego wyłączania oświetlenia za pomocą Raspberry Pi. W dyskusji podkreślono, że przekaźnik powinien być podłączony szeregowo z ściemniaczem, aby uniknąć uszkodzenia zarówno ściemniacza, jak i Raspberry Pi. Zwrócono uwagę na konieczność zastosowania zabezpieczeń w przypadku użycia przekaźnika. Wspomniano również o możliwości podłączenia przekaźnika równolegle, ale z zastrzeżeniem, że może to wpłynąć na funkcjonalność ściemniacza. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z różnymi układami, w tym z zastosowaniem triaków i regulatorów, oraz omawiali problemy związane z ściemnialnymi żarówkami LED.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA