logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

2.0 HDI 90km odpowietrzenie czy uszczelka pod głowicą.

pawel.maliczak 28 Sty 2016 17:04 5580 13
  • #1 15379688
    pawel.maliczak
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Witam wszystkich serdecznie.

Mam problem z kolegi 307 z 2.0 HDI 90km
    Kilku dni po wymianie termostatu pojawił się komunikat o małej ilości płynu chłodniczego.
    Po dolaniu płynu do stanu silnik czasem go wyrzuca. Myślałem że to kwesta odpowietrzenia układu, znalazłem odpowietrznik przy grodzi na wężu nagrzewnicy oraz na obudowie termostatu i odpowietrzyłem. Jednak po tym zabiegu i przejechaniu kilku kilometrów znowu robi się max w zbiorniczku i powoli zostaje wyrzucany.
    Doszukałem się info że niektóre 307 posiadały także odpowietrznik w głowicy. czy w hdi 2.0 też występował ?
    Zważywszy że w tym silniku nie występuje chłodzenie turbiny czy egr jeśli wykluczymy odpowietrzenie to zostaje uszczelka pod głowicą. Czy uszczelka pod głowicą jest typową usterką tego silnika ? Silnik ma przejechane 200tys km

Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na pomoc.
  • #2 15379976
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 15380024
    pepe150
    Poziom 36  
    Ocena: 935
    U mnie wywalało przez korek kiedy się nagrzał i dodawałem gazu. Spaliny szły w obieg i wywalało.
    I też się zastanawiałem czemu wywala, skoro się nie przegrzewa. 2.0 HDI (RHY)
  • #4 15380451
    pawel.maliczak
    Poziom 9  
    Autko większość czasu trzyma 80c, na postoju spada do 70.
    Przy nieco szybszej jezdie 140km czasem wskaźnik idzie na ok minute pod 90c, wydaje mi się że w tym momencie wyrzuca płyn do zbiorniczka a nadmiar na zewnątrz. Wentylator jest spr, przekaźnik i bezpiecznik też do wentylatora dochodzi masa i napięcie ale gdy jest podłączony wentylator to napięcia nie ma (sprawdzane na odłączonym czujniku temperatury). Więc wentylator nie chodzi przy odłączonym czujniku na pierwszym biegu. Niestety nigdzie nie mogę doszukać się temperatury załączenia wentylatora, na postoju udało mi się go zagrzać do 95c i się jeszcze nie włączył ale i z płynem nic się nie działo.
  • #5 15380560
    szymon198312
    Poziom 30  
    Ocena: 887
    Na początek to zrób test na obecność spalin w ukladzie
  • #6 15381253
    pawel.maliczak
    Poziom 9  
    Test robiłem. Ale z doświadczenia wiem że te testy nie są zbyt dokładne. Przerabiałem je w swojej doładowanej hondzie gdzie z pięć razy robiłem uszczelkę. Test robił się żółty tylko przy masakrycznym przedmuchu. W Perzocie robi się minimalnie zielony i taki sam kolor robi mi się na sprawnych autach :/
  • #7 15381409
    nodzy
    Poziom 18  
    Ocena: 94
    Bezpośrednio po wymianie termostatu był odpowietrzony układ? Podmieniałeś korek od zbiorniczka? Nagrzewnica daje ciepło? Rury twarde na ciepłym silniku?
  • #8 15381500
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6639
    Korek ze szrotu z wentylem plus wężyk i manometr i wszystko będzie widać.
  • #9 15382210
    pawel.maliczak
    Poziom 9  
    Spróbuje jeszcze raz odpowietrzyć tym razem również odpowietrznikiem w głowicy o którym nie wiedziałem.
  • #10 15384247
    nodzy
    Poziom 18  
    Ocena: 94
    Po jeździe 140 h którą kolega opisywał sam by się odpowietrzył. Ale próbować nie zaszkodzi. Szkoda że kolega wybiórczo odpowiada na pytania.Pozdrawiam.
  • #11 15384561
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 15399380
    pawel.maliczak
    Poziom 9  
    Po odpowietrzeniu i przejechaniu się ok 120km w trasie i trochę miasta wszystko ok. Ale po dwóch dniach krótkich tras kolegi żony zaświecił się niski stan płynu xD.
    Odpowietrznik głowicy o który mówi instrukcja to korek w bloku, więc raczej nie ma sensu go ruszać do odpowietrzania. Spróbuje go jeszcze raz odpowietrzyć i kilka razy go rozgrzać oraz schłodzić żeby zaobserwować moment wyrzucania.
  • #13 15400280
    szymon198312
    Poziom 30  
    Ocena: 887
    Wszystko wskazuje na uszkodzona uszczelkę głowicy. Wiem, że starasz się nie myśleć o tym bo ciągle szukasz przyczyny w powietrzu w układzie, ale jak tak będziesz co kilka dni dolewal i odpowiertzal to może być za późno na uratowanie głowicy bo może pęknąć
  • #14 16874116
    pawel.maliczak
    Poziom 9  
    Niestety uszczelka pod głowicą

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Peugeot 307 z silnikiem 2.0 HDI 90 km, który po wymianie termostatu zaczyna wyrzucać płyn chłodniczy. Po dolaniu płynu i odpowietrzeniu układu, problem nadal występuje, co sugeruje możliwość uszkodzenia uszczelki pod głowicą. Użytkownicy sugerują sprawdzenie temperatury silnika, stanu korka zbiorniczka, drożności chłodnicy oraz wentylatora. Wskazano również na konieczność przeprowadzenia testu na obecność spalin w układzie chłodzenia. Po kolejnych próbach odpowietrzenia, problem z wyrzucaniem płynu nadal się powtarza, co prowadzi do wniosku, że uszczelka pod głowicą może być uszkodzona.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA